Fotografijama kroz Sarajevo (II)

30/06/2016 0 ,

Prvi dan proveden u Sarajevu prošao je fantastično, o čemu ste mogli čitati u jednoj od prethodnih priča. Teško da će ga nadmašiti druga dva preostala, ali mi smo dale sve od sebe da budu barem u tom rangu. Zato smo se na ulicama grada zatekle već u 8 časova, kada je zaista mali broj ljudi na koje možete naići. U gradu je vladala predivna tišina, ulice su bile još uvijek mokre od ranojutarnje kiše, a pogled na gore ukazao je na to da se već nazire plavetnilo neba i da nas čeka lijepo vrijeme. Hvala Sarajevu što nas je ugostilo i dočekalo sa sunčanim intervalima u periodu konstantnih kiša.

Photo 14-05-16 08 33 22

Ulice Sarajeva u ranim jutarnjim časovima.

Photo 13-05-16 17 22 55

Katedrala.

Na umu su nam, već od napuštanja sobe, objema bile kafa i doručak, a kako sam u jednom postu kod meni najdraže blogerke Branislave pročitala preporuku za mjesto koje se zove Revoluciju 1764, tamo smo i pošle. Udaljena svega 2-3 minute od hostela i smještana odmah pored katedrale, bila je idealno mjesto za jutarnji ritual. U fantastičnom ambijentu, miru i tišini lokala (jer niko drugi osim nas dvije i zaposlenih se nije tu zatekao) i posmatrajući kroz velika stakla usporene prolaznike, uživali smo u vjerovatno najljepšoj pizzi koju sam do sada jela (a jela sam ih zaista mnogo jer mi ona spada u omiljenu hranu). Istu smo taktički podijelile, jer je sam pogled na dio jelovnika sa desertima bio jasan znak da bez njega u svom stomaku ne smijemo izaći odatle. Nismo pogriješile. Ispod kolača sa imenom „Revolucija“ stajalo je sljedeće – dequise od kokosa, crunch od pistacija, krema od bijele čokolade, šlag od mliječne čokolade. Kako pompezno i bogato zvuči, tako isto leži i nepcu. Revolucijo 1764, bravo za sve!

Photo 14-05-16 08 35 55

Ispred „Revolucije 1764“.

Photo 14-05-16 08 36 53

Enterijer „Revolucije 1764“.

Photo 14-05-16 08 37 11

Kutak u „Revoluciji 1764“.

Photo 14-05-16 08 40 33

Još jedan kutak u „Revoluciji 1764“.

Photo 14-05-16 08 58 51

Najljepša pizza ikad pojedena! „Revolucija 1764“.

Photo 14-05-16 09 24 52

Dequise of kokosa, crunch od pistacija, krema od bijele čokolade, šlag od mliječne čokolade; „Revolucija 1764“.

Ova količina lijepe hrane iziskivala je neku dužu (i sporu, s obzirom na pune stomake) šetnju. Kako smo i jedna i druga bile u ovom gradu nebrojeno puta prije zajedničke posjete, pa tako upoznale i obišle sve bitne turističke i kulturne lokacije, dopustile smo si da ova šetnja bude čisto prepuštanje duhu i atmosferi Sarajeva. Jednom riječju – uživanje.

Photo 14-05-16 17 03 37

Šetajući…

Photo 14-05-16 10 01 10

Nije spontana 🙂

Photo 14-05-16 10 04 52

Na Baščaršiji

Nakon nešto više od sat vremena švrljanja put nas je odveo u Čajdžinicu Džirlo. To je bio Andrein pronalazak i velika želja, a potrefilo se da je i Branislava nahvalila istu – dakle, moj odgovor je idemo! Odmah iznad Sebilja, u uličici koja vodi u naselje Kovači, malo zavučena i potpuno uklopljena u ostatak ambijenta, dočekala nas je u punom spektru boja. Stara i pohabana, sa potpuno dosljednim turskim duhom, velikim brojem čajnika i šolja, raznolikim tepisima i orijentalnim detaljima, čajevima i biljnim napicima koji bukvalno liječe i domaćinima zbog kojih ćete prepričavati svoj doživaljaj pijenja čaja kao da je nešto mnogo mnogo značajnije.

Photo 14-05-16 10 14 02

Na spratu u „Čajdžinici Džirlo“.

Photo 14-05-16 10 24 26

Zeleni čaj sa vanilijom i mediteranski biljni napitak u „Čajdžinici Džirlo“ – ne zna se koji je ljepši.

Nakon kratkog očajavanja (ok, uživanja u čaju je ipak bolja definicija), zaputile smo se do Vijećnice, ciljajući obilazak stalne postavke koja se tamo nalazi, ali smo je na kraju ipak zaobišle zbog manjka vremena i spustile se do Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine gdje su nas dočekale tri fenomenalne postavke.

Vijećnica

Vijećnica.

Vijećnica

Ispred Vijećnice.

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH.

Na prvom spratu obišle smo nešto manju postavku djela Jovana Bijelića koja u sebi krije neke zaista divne portrete, pejzaže i mrtvu prirodu. Bijelić je bio srpski/bh/jugoslovenski (kako god želite) slikar, član Srpske akademije nauka i umjetnosti i jedan od najznačajnih jugoslovenskih likovnih stvaralaca u periodu između dva rata.

Photo 14-05-16 11 12 00

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić pejzaž

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić portret

Jovan Bijelić

Na narednom spratu potpuno oduševljenje – djela velikog švicarskog i evropskog umjetnika Ferdinanda Hodlera. Njegove slike i crteži mene su ostavili bez teksta i vjerujem da spadaju sada već u jednu od najdražih posjećenih izložbi. Sva djela sačuvala je Jeanne Charles Cerani Ćišić koja je 15 godina bila njegov model, pa su tim putem djela dospjela u Sarajevo, u ovu galeriju. Izložba je maestralnih razmjera, sadrži najraznovrsnija djela iz raznih perioda stvaralaštva i apsolutno zaslužuje da je obiđete prvom prilikom. Sigurno da vrijedi svake marke koju date na ulazu.

Umjetnička galerija BiH.

Umjetnička galerija BiH.

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH.

Ferdinand Hodler.

Hodler, Umjetnička galerija BiH.

Ferdinand Hodler, Umjetnička galerija BiH

Razgledajući Hodlerova djela…

Ferdinand Hodler

Ferdinand Hodler

Umjetnička galerija BiH.

Nas dvije. Opet. Ovaj put u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ipak, ni ovdje nije bio kraj razgledanju, pa smo se popele na treći sprat i tamo uživale u čarima japanske modernističke arhitekture. Skulpture, skice, video prikazi, mape, sve to izloženo uz dobro poznate istočnjačke tonove u pozadini. Ako vam treba odmora i tišine, otiđite gore. Sve te mirne linije, ambijent i pozadinska muzika napune vas dobrom dozom opuštenosti i mira, zadivljenost i inspiracije.

Umjetnička galerija BiH.

Godina japanske kulture.

Obilazak Umjetničke galerije je uspješno završen, a naše umorne noge i jučerašnje apsolutno oduševljenje Delikatesnom radnjom dovelo je do još jedne posjete istoj. Popodnevna kafa i druženje sa prijateljima iz Sarajeva u ovom ambijentu i više je nego poželjan oblik trošenja vremena. O Delikatesnoj sam sve već rekla u prvoj priči (ovdje), tako da vam sada doživljaj upotpunjujem sa dodatnim fotografijama.

Delikatesna radnja

Enterijer „Delikatesne radnje“

Delikatesna radnja ulaz

Enterijer „Delikatesne radnje“

Kafa u Delikatesnoj radnji

Ako nije dobra kafa, ne valja ni lokal. Sva sreća ovdje je i više nego dobra”; „Delikatesna radnja“

Delikatesna radnja FOOD

Uživajući u „Delikatesnoj radnji“

Ovo je već bilo sasvim dovoljno za jedan dan, ali nama naravno nije bilo dosta. Tim više jer je slijedio odlazak u moje najdraže mjesto u Sarajevu – Četiri sobe gospođe Safije. (dobro, Delikatesna je sada jaka konkurencija, ganjaju se za prvo mjesto). Četiri sobe je vjerovatno najljepši restoran u kom sam bila, a tadašnji obrok prilikom prve posjete nešto najljepše što sam probala. Prva moja posjeta ovom restoranu bila je prije neke dvije godine, kada sam sa prijateljicama išla na Sarajevo Jazz Fest da slušam omiljenog Ibrahima Maaloufa (utisci sa koncerta ovdje). Taj put, to veče, taj obrok, taj koncert, to uživanje ću zauvijek pamtiti kao jedan od najljepših dana i rođendana ikad, pa samim tim želja da barem djelić toga ponovim je utemeljena. Opijena lijepim vinom, još ljepšim ambijentom, savršenom hranom i čokoladnim desertom koji je pobijedio sve čokoladne slastice koje sam jela, nisam ni uspjela uslikati dovoljno toga da vam predstavim sve rečeno. Tako da vam jedino preostaje da zavirite na njihovu Facebook stranicu i pogledate fotografije (na dnu ovog posta su sve informacije), i naravno da prvom prilikom odete tamo.

Četiri sobe gospođe Safije

„Četiri sobe gospođe Safije“ – najljepši čokoladni desert ikada.

Četiri sobe gospođe Safije

„Četiri sobe gospođe Safije“

Izlazak iz restorana bio je propaćen ogromnim pljuskom, čijih naznaka nije bilo ni u priči kada smo izlazile iz hostelske sobe i išle ka Safijnim sobama. Zato smo se ponovo zaputile u fenomenalni hostel „Franz Ferdinand“ u kom smo boravile (utisci u prvom postu), kako bismo odjeću prilagodile vremenskim prilikama, a tada je nastala i ova fotografija – gdje dajem lekciju iz ženstvenog, damskog sjedenja u haljinici. 🙂

Photo 14-05-16 21 46 01

Veče smo završili sa još nekom čašom vina i odlaskom u Mucha Luchu na žurku devedesetih. Muchu odavno volim, od koncepta do same atmosfere unutra, a pokušaću nekako zanemariti činjenicu da je „Anaconda“ Nicki Minaj odjednom postala pjesma 90-ih, kao i da je kvalitet pjesama daleko ispod traženog nivoa za žurke. Dobro, da, pretjerujem. Pa ko to još čuje pod uticajem alkohola? Osim mene, evidentno.

Photo 14-05-16 22 19 36

Uzdravlje!
I do naredne sarajevske avanture!

Vaša L.


Revolucija 1764

Adresa: Ferhadija 5

Website: www.revolucija.ba

Facebook: Revolucija 1764

Instagram: @revolucija1764

Ocjena:   ♥  ♥  ♥  ♥  ♥


Čajdžinica Džirlo

Adresa: Kovači 6

Facebook: Čajdžinica Džirlo

Instagram: @teahousedzirlo

Ocjena:   ♥  ♥  ♥  ♥


Četiri sobe gospođe Safije

Adresa: Čekaluša 61

E-mail: [email protected]

Website: www.sarajevo-restaurant.com

Facebook: 4 sobe gospođe Safije/4Rooms of Mrs. Safija

Instagram: @4sgs

Ocjena:   ♥  ♥  ♥  ♥  ♥ + ♥


Mucha Lucha

AdresaKotromanica 48

Facebook: Mucha Lucha

Instagram: @mucha_lucha_sarajevo

Ocjena:   ♥  ♥  ♥


Prva priča iz Sarajeva:

FullSizeRender-6


 

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *