Kako poklon učiniti posebnim?

Pokloni su super. Usreće druge i usreće tebe jer si usrećio druge. Količina srećnog smijeha je uvijek proporcionalna posebnosti iznenađenja. Zato – budite inovativni.

Generalno gledano, postoje dvije vrste poklona – oni koji su super sami od sebe, jer ih osoba dugo želi (i ne očekuje), i oni koji su uobičajeni, ali koje učinite posebnim sa propratnim sitnicama. Možda zvuči grubo to “uobičajeni”, ali time se vrijednost poklona ne umanjuje ni malo. Pod tim bih podrazumijevala vjerovatno i knjigu, koja je čest poklon, ali vrijednost i dragost istog su i dalje veliki. Štaviše, takav poklon meni spada u kategoriju omiljenih.

Ja svaki poklon volim uljepšati i učiniti upečatljivim i nestandardnim. Na neki način ga individualizovati, da to ne bude obična knjiga, već da se vidi kome je i sa kojim ciljem namjenjena. Dakle, nije bitno šta je poklon, bitno je kako i zašto je isti realizovan. U skladu sa tim, u nastavku možete pročitati nekoliko jednostavnih i često korištenih načina za činjenje rođendanskog poklona pamtljivim.

Napravite handmade čestitku

tumblr_loqnuqOY8O1qekt53Čestitka je, barem meni, uvijek bila “must” kada su pokloni u pitanju. Ona je ta koja zauvijek sačuva uspomene na divni period drugarstva/ljubavi, i to na sasvim jednostavan način – u vidu niza iskrenih riječi i želja na običnom parčetu papira.

Ono što mi u posljednje vrijeme donekle smeta su gotove čestitke, koje su ujedno i skupe i bezvezne. Taj segmenat šaljivih poruka u izrađenim čestitkama vremenom je podsvjesno doveo do nepotrebnost pisanja daljnih želja, čime je i čestitka izgubila čar. A čar je upravo u riječima koje sami napišete i željama koje poželite.

Iz tog razloga ja uvijek biram “handmade” čestitke za najdraže ljude. Pod “handmade” ne mislim nužno na to da napravim komplet čestitku sa svim detaljima i dekoracijama. Iskrena da budem, možda bih i podrazumijevala gore navedene stavke da sam malo spretnija kod pravljenja takvih stvari. Zato jednostavno uzmem hartiju i ispišem od srca sve želje, misli i čestitke osobi kojoj istu upućujem. Nevjerovatno je koliko puta su mene takve čestitke rasplakale. One su iskrene i broje se kao najbolji segmen poklona.

Pošaljite rođendansko pismo

Pisma su divna. U njima se uglavnom krije mnogo ljubavi, lijepih riječi i uspomenama. A u današnje moderno doba, kada su ista skoro izumrla, dobiti jedno je pravo iznenađenje i, slobodno mogu reći, privilegija. I dalje nisam sigurna da li je ljepši osjećaj kada dobiješ pismo ili kada pišeš nekome. Bilo kako bilo, poslati nekome (sasvim neočekivano) pismo za rođendan pun je pogodak. Vjerujte mi na riječ. Probala sam. I budite iskreni u njemu. Ljepše uspomene nema.

Pripremite šareno iznenađenje

cac9d9a5738ee46ab8a17d684243805e Šareni, veliki, mali, obični ili raznih oblika – baloni su sjajni. Pravi mali veseli dodatak poklonima. Dođite dragoj osobi na veliki odmor u školi, na pauzu na poslu, pošaljite po nekome poklon, u ponoć sačekajte ispred vrata – sa sve poklonima i balonima zavezanim za isti. Efekat će biti sjajan! Slavljenik/ca će se osjećati posebno, a svi ti šareni, lebdeći detalji će dati posebnu slavljeničku notu. Male dječije radosti koje svi imamo u sebi. Osmijesi su zagarantovani.

Tortica i svjećice – jer svi mi volimo taj “dječiji” momenat

8-birthday-cupcake-ruth-blackMa koliko godina imali, torte i duvanje svjećica predstavljaju čar rođendanskog slavlja, radosni mali ritual koji ne smijemo zaboraviti ni kada ostarimo. Dakle, sa takvim dodatkom poklonu pogriješiti ne možete.

Kupite neku slatku malenu torticu ili, još bolje, napravite je sami. Druga opcija, meni čak i simpatičnija, su cupcakes. Mnogi ih danas prave sa željenim motivima, pa možete uzeti baš ono šta je specifično za slavljenicu/ka. Čak i jedan cupcake sa svjećicom može napraviti značajnu razliku, a neće mnogo naškoditi vašem budžetu.

Šampanjac ili vino za malo glamuroznosti

Kliše? Nema veze. Nekoliko drugarica na okupu, baloni, pokloni i nazdravljanje. Slavljenica će zaista osjetiti da je to njen dan, a to je najbitnije. Nismo u Sex i Gradu, ali malo glamura je uvijek dobrodošlo, zar ne?


Make it memorable.

Make it magical.

Make it perfect.


Sigurna sam da sve ovo već znate i da nisam izmislila toplu vodu, ali isto tako znam da često kod spremanja poklona jednostavno smetnemo sa uma ove male ukrase i uljepšavanja, koji zapravo traže samo malo više pažnje oko pripreme i razmišljanja unaprijed, a manje novčanih sredstava. Pa, neka vam ovaj post bude svojevrsni podsjetnik i inspirator da odmah idući put uradite nešto kreativno. I – potrudite se do kraja. Nikada nemojte ideju realizovati na pola. Doživljaj neće biti potpun.

Ukoliko i vi imate nekakve prijedloge pišite u komentarima. Voljela bih da čujem na koji vi način upotpunite poklone svojim najdražima i tako usavršite kompletan taj dan.

Do narednog posta,

Vaša L.

4 komentara
 • Željka
  March 20, 2015

  Divan post, u potpunosti se slazem sa svim.

  • Lovily
   April 22, 2015

   Draga Željka,
   potpuno previdjeh tvoj komentar, ni sama ne znam kako.
   Hvala, drago mi je što ti se dopao.

   Puno pozdrava!
   L.

 • Čarapice
  April 22, 2015

  Naleteh sada na ovaj kutak i malo je reći da sam oduševljena! Vidim da će ovo biti ljubav (i praćenje) na prvi pogled i dugo trajanje. Odlične preporuke, divne fotografije, zanimljive teme.
  Posebno hvala za ovaj tekst, baš mozgam o jednom rođendanu koji bih volela da s posebnom pažnjom ulepšam. 🙂

  • Lovily
   April 22, 2015

   Draga Čarapice,

   mnogo, mnogo hvala na ovim divnim riječima! Zaista mi je drago što ti se sve dopada i nadam se da ćeš i dalje da budeš zadovoljna sa svim šta spremam i piskam. Slobodno mi piši ako budeš nekada imala kakvih sugestija, prijedloga, želja…

   P.S. Ukoliko rođendan nije u toku ove sedmice, početkom naredne očekuj post o mojih pet prijedloga za poklon – možda te i on dodatno inspiriše! 🙂

   Puno pozdrava!
   L.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *