Kako sam počela trenirati iako ne volim sport

08/10/2016 0

Zdravo.

Ja sam Ljiljana.

Vječiti neljubitelj sporta.

Trčanje, skakanje, igranje, znojenje, sportska oprema…Ma ništa od toga ne dolazi u obzir! Sama pomisao na fizičko vaspitanje u školi izazivala je mučninu. A onda se, prije dvije godine, desila promjena o kojoj već dugo želim da pišem, a za koju je sada napokon došlo pravo vrijeme – zavoljela sam treniranje.

Glavna stavka kojom ovdje želim da se bavim je pitanje kako, jer znam mnogo ljudi koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji nebrojeno puta. To su one situacije kada osjećate da morate da se pokrenete, ali vaše tijelo i vaša glava vam ne daju. Tijelo jer nije naviklo, glava jer ima samo jedan film koji treba da promijenite, a sami ne možete da kliknete pauzu, izvadite traku i stavite novu.

Moja promjena se desila u januaru 2015. godine. Ispitni rok i period u kom se kretanje svodi od kreveta do radnog stola i nazad, a uključuje i veliku količinu hrane – jer ko još ne voli da gricka dok uči? – je uveliko uticao na moje umno i fizičko stanje. Najprije tako što se pojavila paraliza sna – stanje koje je najbolje opisati sa onim probudila mi se glava, ali tijelo još spava. Ne možete se pomjeriti. Ni malim prstom. A u glavi počinje milion scenarija, počnete se gušiti i panika zavlada.

Prvi put – ok, samo sam sanjala.

Drugi put – ok, to ipak postoji.

Treći put – strah.

Uz sve to stajalo je i globalno stanje opterećenosti i umora, iako fizičkih aktivnosti nije bilo mnogo. Dakle, lampica je počela blinkati, a ja nisam imala mnogo izbora.

Problem je bio sljedeći:

Ne volim grupna skakanja.

Ne znam trenirati sama.

Ne mogu trčati vani.

Mrzim teretane.

Sumirano – opcija nemam.

A onda sam, neproduktivno listajuću feed, naišla na Facebook profil jedne više poznanice nego prijateljice (sada obratno) koja je počela sa trenerskim radom u teretani. I rješenje se stvorilo ispred mene – personalni treninzi.

Da, znam, prvo šta će vam pasti na pamet je skupi su. Zaista jesu. I uz to svakako postoji ona prepreka od maloprije koja se sastoji u nevoljenju odlaska u teretanu. Pogotovo sa trenerom koji je fokusiran samo na vas. Međutim, nisam imala mnogo izbora nego da pošaljem poruku Aleksandri i da zakažem sastanak. Srećom, ona je odmah shvatila kakav odnos imam prema treniranju, pa je od početka zauzela pravi stav. Krećemo odmah.

I eto. Tako je sve počelo. A treninzi su se nizali. Jedan po jedan, od najmučnijeg preko sve manje mučnog do onog koji sam bukvalno jedva čekala. A ja sam se osjećala kao nova. Danas smatram i čvrsto stojim iza toga da je Aleksandrin uticaj na mene i moju ličnost jedan od najbitnijih. Nije to bila samo stvar promjene navike, zgodnosti i kondicije. Mijenja se i stav, ponašanje i razmišljanje. Naučite da sve možete. Dobijete samopouzdanje. Postanete ponekad neprepoznatljivi samom sebi – jer ste uspjeli u nečemu šta ste mislili da nikada nećete. Pa se sve granice izbrišu.

Zato je vrijeme da i vi uzmete stvar u svoje ruke ako spadate u ovu kategoriju osoba koje se dugo nećkaju i ne vole da treniraju, a znaju da moraju i trebaju. I zato vam u nastavku, u nadi da će pomoći, pišem nekoliko stavki koje su na mene uticale pozitivno i koje su mi pomogle da prebrodim sve barijere po pitanju treniranja. Zaista postoje stvari koje kompletno iskustvo olakšavaju, uljepšavaju i čine ga ne samo podnošljivim već poželjno-sjajnim.

→ Prvo i osnovno, skupite pare za treninge. Nemojte na to gledati kao na trošenje i bacanje novaca. Da, mnogo košta, ali je to ulaganje. Ulaganje u sebe. Nekoliko početnih mjeseci, ako do tada niste nikada trenirali, je najbolje provedeno na ovaj način. Naučićete sve potrebno pa kasnije možete nastaviti sami bez personalnog trenera.

→ Onda pronađite trenera koji vam odgovara ličnošču. On (ili ona, da budemo gender senzitivni) će učiniti da se na treninzima osjećate mnogo ljepše i ugodnije i svaki čas će vam proći a da i ne osjetite. Ja sam tu sreću imala sa Aleksandrom Egić. Nikad ugodnijeg rada, nikad ljepše provedenog vremena i nikad boljeg motivatora.

Zatim pronađite teretanu/mjesto za rad koje je ugodno. I to je bitno. Znamo da lijepa okolina utiče da se ljepše osjećamo, a to važi i za treninge. Ja sam pronašla jednu malu, izuzetno lijepo sređenu teretanu (Supreme), za koju mi nije bilo teško da idem i na drugi kraj grada. Tamo se nisam osjećala neugodno, već kao da pripadam.

 Obavezno dogovorite termine kada teretana nije prepuna ljudi ako je neugodnost od okoline jedna od prepreka. Tako će vam biti lakše da prevaziđete te početničke periode koji se čine strašni. A uz to dogovoren termin sa trenerom znači da nećete moći zaobići trening. Jer neko čeka vas i samo vas.

 Možda će ovo zvučati suludo, ali stvarno nije – uložite u opremu. Razlog? Osjećaćete se bolje i ljepše dok trenirate. To je kao ona razlika između izlaska iz kuće bez i sa šminkom ako je ona vaš fazon. Ili kao kada ste cijeli dan u pidžami, masne kose i nenalakiranih noktiju, pa se okupate, obučete i nalakirate nokte. A ovdje vam može pomoći takmičenje koje se zove NEOavantura. Samo pošaljite fotke sa svojih avantura i putovanja uz priču koja ih prati na Facebook stranicu Đak Sporta, a 4 najbolje koje bira žiri i 1 sa najviše lajkova dobiće na poklon adidas NEO patike koje možete vidjeti na kraju posta.

 Sjećate se šta mi je Aleksandra rekla na prvom zakazanom sastanku? Da. Krenite odmah! Ne od 1. i ne od ponedjeljka. Odmah naredni dan, ako ne i isti. Nema izgovora. I recite osobi sa kojom radite, iako će i sama shvatiti, da se tog mota drži uvijek sa vama.

Zapamtite – nikad nemojte imati stav da ne možete, jer sve možete. Sve je u glavi. Pogotovo oko ovakvih stvari. Nije to nikakva floskula; to je činjenica koju sam otkrila i sama tokom rada. 10 sklekova? Ne može više? Ma može još jedan. Ok, još samo jedan. A možda bih mogla i 13. I onda padneš. Super – nije 10, već je 13. Tako ćeš svaki put otići korak dalje.

Od prvog treninga do stotog.

Od prve kapljice znoja do stote.

Od prvog skleka do stotog.

Od mučnog treninga do užitka u pomjeranju granica boli i mogućnosti.

adidas-neo-patike-lovily-blog

neo-patike-adidas-lifestyle-lovily-blog

adidas-helanke-lovily-blog

adidas-duks-lovily-trening

lovily-boks-vreca-adidas-duks-neo

adidas-duks-neo-lovily

adidas-neo-lifestyle-lovily

lovily-motivacija-adidas-neo

Čitamo se uskoro,

vaša L.


→ Fotografije nastale u  Supreme Fitnes Studio

→ Fotografije napravila Mirjana Kovačević

→ Na fotografijama Lovily u adidas NEO kolekciji dostupnoj u svim Đak Sport poslovnicama.


Napomena: Nastanak ovog posta omogućio ja adidas.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *