Kontra.

28/04/2015 0 ,

Volim šarenolikost, različitost i kontraste. Volim što svaka stvar nosi drugačiji osjećaj sa sobom i u skladu sa tim budi u meni različite emocije i reakcije. Tako je i sa muzikom. Živim u ubjeđenju da osoba koja istinski uživa u muzici nije žanrovski ograničena. Jer kako možeš biti ograničen na ljepotu dobrog rok zvuka, a da se ponekad ne prepustiš zavodljivim ritmovima džeza i bluza, uzbudljivim bitovima repa ili ljepoti glasa indi pop pjevačica. Jednostavno ne možeš. Propuštaš mnogo.

Upravo zato današnji post posvećujem muzičkom žanru za koji malo ljudi vjeruje da istinski volim – repu. Da, zaista volim rep. Još od 5. razreda osnovne škole kada sam prvi put krenula klimati glavom na taktove velikog hita “Lose Yourself” još veće, svima vama poznate, zvijezde Eminema.

Ipak, znam da riječi ne znače baš ništa, pa odlučih da vam to pokažem kroz jednostavan primjer – predstavljanjem nekog od repera koje volim. A, opet, kako je cilj mog bloga da sa vama podijelim neke manje poznate stvari, jer kao što ustanovismo – Eminema sigurno svi znate, odlučih se za našeg repera. Još čudnije, ha?


Danas vam predstavljam Zlatana Hajlovca, poznatijeg kao Kontru – čovjeka koji je završio studije prava, magistrirao na bolonjskom univerzitetu, radi pripravnički i već dugi niz godina ne posustaje u svojoj ljubavi ka muzici radeći kao MC i producent. Mislim da je sa ovim već zaslužio da mu skinemo kapu, zar ne?

Svoju karijeru gradi od 2003. godine, uz ogromnu podršku Shtuke, koji ga prati na skoro svim solo koncertima, kao i Frenkija i DJ Soula iz FM Jama, čiji je dio i sam postao nedavno. Do sada je snimio dva albuma i nekoliko mixtape-ova. Posljednjim albumom, “Igra riječi“, utabao je svoje mjesto u samom vrhu balkanskog repa. Pretjerujem? Ni slučajno, a i sami ćete vidjeti zašto.

Po čemu je to Kontra poseban? Ja bih rekla po svemu. Vjeran je oldskul repu, onom iz zlatnog doba, ali isto tako svoje stvari prilagođava novoj generaciji. Njegovim stvarima se oduševljavaju svi redom, pa i oni kojima je rep stran. Na samom početku karijere većina pjesama koje je radio su bile reprezent, sa kojima se inače svaki MC pokazuje, ali vremenom je njegov rad sazrio, šta najbolje vidimo iz nedavno objavljenog albuma.

Kombinacija dobrog flowa, ritma, rime, dikcije i naravno lirike je ono po čemu se, po mom skromnom mišljenju, on izdvaja od drugih. BiH  ima još dosta dobrih MC-jeva, ali kompletnu “priču” rijetko ko ima. Kada u sve to ubacimo odličan bit – dobijemo stvari koje zaista zvuče svjetski. Međutim, o tome da nije sav kvalitet Kontre u fino spakovanoj i dugo pripremanoj priči, poput ove u vidu albuma “Igra riječi”, svjedoči i činjenica da je na RedBull Freestyle Battle-u prije nekoliko godina ovaj mladi MC osvojio drugo mjesto. A kakav je to MC bez fristajl znanja? Nikakav, složićete se.

Kontra istinski voli rep i uživa u svim segmentima hip-hop kulture. Sam je istakao jednom da je najveća čar u tome što iz ničega prave nešto. A to nešto je zaista nešto dobro. Da bih vam to na najbolji način pokazala, prepuštam vas svojim najdražim pjesmama.

Vaša L.


 


 

Osnovne informacije:
  • Ime: Zlatan Hajlovac
  • Umjetničko ime: Kontra
  • Mjesto rođenja: Sarajevo
  • Žanr: hip-hop
  • Karijera: 2003 – danas
  • Booking: [email protected]
Korisni linkovi:

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *