Magična sinergija džeza i poezije

Veliki je broj stvari koje me oduševe, ali je malo onih koje me ostave bez teksta. U jednoj takvoj sam, na moje veliko oduševljenje, imala priliku uživati nedavno. U pitanju je Jazz Poesy Cabaret – nevjerovatan spoj poezije dvojice banjalučkih pjesnika i džez muzike vrhunskog kvarteta Combine. Ovaj nestvaran poetsko-muzički događaj desio se u Narodnom pozorištu Republike Srpske 12.06.2015. godine, nakon premijernog izvođenja na ovogodišnjem Teatar festu “Petar Kočić”.

Šta me je toliko oduševilo, pitate se?

Jednom riječju – sve.

Nevjerovatna harizma i dubok glas izvođača, interpretovani stihovi, predivne muzičke sekvence, zavodljivi džez ritmovi i sve to upakovano prelijepim ambijentom Narodnog pozorišta. 90 minuta izgubljenosti. Vrijeme nismo osjetili, a svim srećnicima koji su prisustvovali događaju i uživali u ritmovima i stihovima svaka dodatna minuta donosila je radost. Da je trajalo duplo toliko – ne bi bilo dovoljno.

Sinergiju koju su postigli i energija kojom zrače malo ko ima. Zaista je nevjerovatno kakvi sve talenti i ljepote se kriju u našem gradu, a da toga nismo ni svjesni. Ne znamo, jer nas ne zanima i nemamo vremena. A trebali bismo znati.

Ovih 90 minuta putovanja kroz čarobne predijele pjesničkog kazivanja, muzičkih sekvenci i džez muzike naprosto su me ostavlili bez daha, tako da se iskreno nadam nekom ponovnom susretu sa umjetnošću ovih momaka. A s obzirom na to da moje riječi ne mogu da vam prenesu tu magiju, savjetujem vam da pogledate video u nastavku (jedan ili sve, u zavisnosti od toga koliko vam se dopadne).

P.S. I, molim vas, ako opet čujete da se ovako nešto dešava u gradu, nemojte propustiti priliku da ih podržite i da sebi priuštite sat i po vremena čarolije. Ni pod stavkom razno.

A ovako je to izgledalo u NPRS…


Jazz Poesy Cabaret čine:

Nebojša Kuruzović i Saša Berendika

+ kvartet Combine: Milan Savić – klavir, Stefan Tešanović – gitara, Dejan Trkulja – bubnjevi, Dejan Đorđević – kontrabas, Neven Marinković – klarinet i alt sax.

2 komentara
 • Obavjestajac
  September 11, 2015

  +Neven Marinković klarinet i alt sax. 😉

  • Lovily
   September 15, 2015

   Izvor mi je bio njihov FB page, tako da ga vjerovatno tamo nema navedenog, čim nisam ni ja.

   Hvala na ispravci, odmah ću ga dodati! 🙂

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *