Mala filmska plejlista

23/04/2015 0 , ,

Veliki sam filmofil, pa tako i ne čudi činjenica da obraćam pažnju na svaki segment filma. U to, naravno, ulazi i filmska muzika. Čak bih se usudila reći da istu smatram jednim od najbitnijih elemenata. Muzika je ta koja da posebnu notu scenama, koja ih upotpuni, koja na najefikasniji način u nama probudi emociju koju određeni filmski momenat treba da prenese.

Svako gledanje filmova uglavnom završi mojim traženje muzike iz istog. Pojedine pjesme koje sam pronašla su se ubrzo premjestile na moju plejlista i tu zauzele poziciju bez ikakvih naznaka skorijeg nestajanja. Upravo zato želim da podijelim sa vama neke od, po meni, najljepših filmskih pjesama. Ne kompozicija koje prate većinu filmova iz scene u scenu, već opštepopularnih pjesama koje su osjećanja sreće, razdraganosti, tuge ili ljutnje prenijela sa filmskog platna u naša srca.

Napomena: Sve pjesme su nasumično poredane, tako da je bez ikakvog uticaja na listu kvalitet i moja ljubav prema njima. Osim toga, pozabavila sam se modernijim filmovima i manje poznatim pjesmama, jer sam sigurna da “My Heart Will Go On” iz Titanika ili pak “I Don’t Wanna Miss a Thing” iz Armagedona svi znate.


“Freedom” Anthony Hamilton & Elayna Boynton (Django Unchained)

Django – film o kojem sam čula samo riječi hvale, a svaki put kada je došlo vrijeme za gledanje nekog filma – njega sam zaobišla. Zašto? Ni sama ne znam. Jednostavno je postojao nekakav skepticizam ka kaubojskoj noti filma, iako znam kakav je rad i djelo Tarantina i da to definitivno neće biti klasičan vestern.

Ta skeptičnost je trajala sve do jedne kino-večeri kod prijatelja. Pogađate već kakav je ishod? Da, oduševila sam se. Svaki detalj u filmu je odrađen fenomenalno i skladno, a pogotovo onaj dio o kome danas pišem – soundtrack. Još uvijek rado puštam “Freedom” na telefonu uživajući u svakoj sekundi pjesme.

“Back to Black” Beyonce & Andre (The Great Gatsby)

Još jedno kultno djelo, bar kad je književnost u pitanju, s obzirom na to da su filmske kritike zaista podijeljene. Razlog tome je i činjenica da je ovo remake filma iz 1974, u kome je glavnu ulogu tumačio neprikosnoveni Robert Redford.  Da li je bolji ovaj ili onaj, da li je Getsby iz 2013. previše moderan i ispeglan ili ne, ostaviću vama da prosudite, a pažnju ću vam skrenuti isključivo na soundtrack koji je jednom riječju fenomenalan. Od prve do posljednje pjesme. Za soundtrack su okupljeni neki od najpopularnijih muzičara današnjice – Jay Z, Beyonce, Kanye West,  Lana del Rey, Sia, The XX itd, a dosta pjesama predstavlja covere poznatih hitova. Tako je i sa ovim koji vam predstavljam – veliki hit, velike Amy. “Back to Black” u sasvim eargasm-ičnoj varijanti. Pravo uživanje.

“Crazy in Love” Sofia Karlberg (50 Shades of Grey)

Jedina, ali bukvalno jedina stvar koja je dobra u filmu “50 Shades of Grey” je soundtrack. Ujedno i jedina seksipilno-zavodljiva stavka, što je jako čudno s obzirom da je film u kategoriji ljubavno-erotskih. O ovome nemam šta pretjerano dužiti – predivna Sofia je odradila na potpuno drugačiji način “Crazy in Love” – hit planetarno popularne Beyonce. Osim ove, izdvojila bih i The Weeknd – Earned It, kao fenomenalan dio soundtracka.

“Sister Rust” Damon Albarn (Lucy)

Isto veče kada odgledah “Djanga”, došla je na red i dugo čekana “Lucy“. Kakvo tačno mišljenje o filmu imam, ni sama nisam sigurna. Još uvijek nisam složila misli, osjećanja i stavove o istom. Ipak, jedna stvar je sigurna – zahvalna sam filmu na otkriću Damona Albarna.

“May It Be” Enya (The Lord of the Rings)

Oh, kakva je samo ovo opsesija bila i ostala. Tačno se sjećam mog prvog gledanja “Gospodara Prstenova“. Prepuna nekih neobjašnjivih osjećanja nakon gledanja filma, ostadoh zadubljena i izgubljena u predivnom glasu Enye tokom odjavne špice. Zaista ne postoje riječi koje mogu to opisati. Znate ono kad neku pjesmu povežete sa nekim trenucima, emocijama, ljudima i događajima, pa u vama probudi ushićenje svaki put kada je čujete? Baš tako je meni sa ovom. Mislim da vam je sasvim jasno iz svega gore pomenutog da mi je “Gospodar Prstenova” najomiljeniji film ikada snimljen i pogledan. I zauvijek će tako ostati. Prepuštam vas uživanju u savršenoj, opuštajućoj “May It Be”.

“I See Fire” Ed Sheeran (The Hobbit)

Odlučih da ostanem na istom filmskom polju. Nekoliko godina nakon LOTR trilogije, Peter Jackson je okupio istu ekipu sa ciljem da snime “Hobita” – priču o početku cijele fame oko prstena. A u ovom, nešto malo slabijem remek-djelu, svoj doprinos dao je i Ed Sheeran ovom predivnom pjesmom. Sigurna sam da ste je već svi čuli, ali svakako vrijedi pomena.

“Lose Yourself” Eminem (8 Mile)

I za kraj ono najbolje – Eminem. Vjerovali ili ne, ovo je moja najdraža pjesma ikada. Zaprave. Ne postoji ni jedna koja se može mjeriti sa njom. Već sigurno 10 godina neizmjerno uživam u ovom Eminemovom djelu.  Za pjesmu ste sigurno čuli, ali možda vam je manje poznata činjenica da je ona zapravo soundtrack iz filma “8 Mile“, u kojem glavnu ulogu igra upravo Marshal Bruce Mathers III, kako glasi Eminemovo puno ime, a koji ima veliki broj autobiografskih elemenata u sebi.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *