Partija remija zvana život.

07/04/2016 0 ,

Nema goreg osjećaja od bijesa.

I nema goreg stanja od onog kada se osjećate napadnuto bez razloga i bez mogućnosti odbrane, kada svaka vaša izjava i reakcija bude pogrešno shvaćena ili kada se prepustite lavini emocija pa stvorite ogromnu provaliju između vas i vama drage osobe.

Svi mi smo bili u takvim situacijama bezbroj puta.

Sa kolegama, životnim partnerima, prijateljima, roditeljima.

Odnosi koji treba da budu ispunjeni lijepim trenucima odjednom postanu gomila svađa, bespotrebnih rasprava i glupih inaćenja.

I sve to nastaje iz dva razloga: nerazumijevanja i loše komunikacije.

A jedno je sasvim jasno – rješivo je.

Problem je samo što je dolazak do promjene nemoguć kada se skupe dani, mjeseci i godine istog osjećaja. I kada određen odnos postane ustaljen princip funkcionisanja.

Voljela bih da i sama nađem izlaz iz klopke zvane životna navika. Karakter, osjećanja, način ispoljavanja i reagovanja je nešto šta svi gradimo godinama, nosimo u sebi i šta teško možemo promijeniti.

Možda i možemo kada bismo postali svjesni gore pomenutog problema i kada bismo odlučili da promijenimo situaciju. Da ‘iznenada’ uočimo da drugačiji raspored karata može lako da nas dovede do handa u partiji remija zvanoj život.

Dakle, onaj trenutak kada osjetiš bijes i ljutnju, kada plamen iznutra krene da izbija na površini – povuci ručnu. Suzbij svaku burnu reakciju koja će samo pogoršati situaciju.

I tek onda, hladne glave, kada nalet emocija prođe, poželjno je pristupiti razgovoru. Detaljnom, bez svađanja i prepiranja. Jednostavnom razgovoru.

Ako se ne sporazumijete i ne pokušate zajednički riješiti problem i sukob – e biće da onda nema ni vajde truditi se dalje.

Zar ne?

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *