Ponašaj se kao uspješni, razmišljaj kao uspješni

Ovo nije još jedna sasvim obična recenzija knjige. Ovo je posebna priča. Priča u kojoj ću vam podijeliti neke od savjeta (iz knjige) kako da se ponašate i razmišljate kao uspješni, u kojoj ću vam objasniti svoj ‘odnos’ sa Stivom, autorom djela, te podijeliti kompletne utiske nakon čitanja.

Prva stavka koju treba da znate jeste da vas očekuje svašta, ali nikako ono šta u ovom trenutku mislite. I sama sam se prevarila. Mislila sam – okej, još jedno u nizu djela u kojem će biti iznijeti prijedlozi kako treba da se ponašam u poslovnom svijetu i kakav stav i način razmišljanja treba da imam. Ipak, dobila sam nešto potpuno drugačije, a koliko je to dobro (ili loše) prosudićete sami.

Ono u čemu se Stiv i ja nikako nismo slagali, i zbog čega sam se na momente nervirala tokom čitanja, je njegovo poimanje dara i stavljanje Boga na prvo mjesto prioriteta. On smatra da je Bog taj koji nam je dodijelio dar koji treba da uposlimo, iskoristimo, slijedimo i njegujemo i da nikakve dodatne škole i učenja nisu potrebna da bismo postali velikani. Takođe, on kaže da Bog treba biti na prvom mjestu i da je umnogome griješio kada je poslu prepustio tu poziciju. Tek kada je promijenio listu prioriteta, doživio je uspjeh.

Da me ne shvatite pogrešno, apsolutno nemam problema sa prihvatanjem toga da neko zaista vjeruje u to da je Bog taj koji mu je dodijelo određeni dar za koji je predodređen. Svi smo različiti, vjerujemo u drugačije stvari i treba da živimo u skladu sa svojim vjerovanjima i načelima. Ono šta ne podržavam je čista ograničenost na to, jer kako bismo se postavili onda mi koji ne vjerujemo u dar, već u talente i usavršavanja (a Harvi jasno stavlja razgraničenje između ta dva pojma)?

Ako stavim na stranu gore iznijete momente, uspjela sam od Stiva izvuće neke skroz dobre savjete i pouke. Najprije, imajte na umu da je riječ o stend-ap komičaru, glumcu, radio i TV voditelju i autoru nekoliko djela – između ostalog bestselera Ponašaj se kao dama, razmišljaj kao muškarac. Ovo je čovjek koji je period života proveo kao beskućnik, koji ima tri braka i sedmoro djece iza sebe, mnogo propalih poslova i nedovršene studije, ali koji je primjenjujući principe iznijete u knjizi dospio na mjesto najplaćenijeg stend-ap komičara koji zarađuje milione i ima svoju emisuju. Jedno je sigurno – pokazao je da je sve moguće kada dovoljno želiš. A nemoguće je da vas ne zaintrigira i da se ne zapitate kako.

image

Omiljeno poglavlje u kom Stiv izdvaja i daje obrazloženje o 4 tipa hejtera i načinu nošenja sa istim.

Neke od stavki koje pomažu da dospijete na visoko mjesto kom težite jesu poštovanje 6 principa koje Stiv izdvaja. To su sljedeći:

  1. Budite svjesni koliko vrijedite. Dopustite i drugima da vam pomognu u procjeni ako ne možete sami.
  2. Prepoznajte ono šta zaslužujete. Nemojte se lišavati života kojem težite da biste udovoljili drugima.
  3. Budite konkretni. Uvijek i u svemu.
  4. Nemojte ništa pretpostavljati. Pitajte, saznajte, znajte.
  5. Ustanovite svoj sistem vrijednosti.
  6. Shvatite da NE nije uvijek odbijanje.

Osim toga, izuzetan značaj daje mašti i vjeri, jer bez iste ne možete dosegnuti daleko. Što jasnije i veće vizije imate, što više vjerujete u njih, to su veće šanse da ćete ih ostvariti. I nije nužno da odmah sada znate kojim putem ćete doći do ostvarenja istih, bitno je da ih imate postavljene i uvijek na vidiku.

Kada djeca puste mašti na volju, na pamet im padaju fenomenalne ideje. Djeca ne razmišljaju o logičnim praktičnim, čak ni izvodljivim stvarima. Ona dopuštaju da ih mašta ponese. Spustite se na takav nivo djeteta i dozvolite da vaše srce i želje predvode vašu viziju. Biće vremena i prostora za logiku na vašem putu. Ali zasad pustite da vas mašta uvede u tu prvoklasnu viziju koja vas gura dalje od mjesta gdje se trenutno nalazite.

Što sam se više približavala kraju, to sam se više interesovala za njegovo izlaganje i saznavanje novih stavki. Izdvojila bih npr. SMART metodu zacrtavanja ciljeva, o kojoj vam neću pisati jer je ipak Stiv na najbolji mogući način objašnjenje upakovao sa zadacima za čitaoce, kao i sistem mjerenja sopstvenih vještina sa propratnim tabelama. Dakle, jasno je da je riječ o interaktivnom djelu koje je napravljeno da čitaoca vodi ka pravom putu do ostvarenja životnih želja.

image

Dvanaesto poglavlje: Ceremonija mjerenja pred meč

Stiv ističe, a ja sam u tom segmentu potpuno saglasna, da je potrebno ‘uljepšavanje’ kako biste dali pravi pogon svom daru, a kao pribor za uljepšavanje ističe tri stavke: da budemo realni, da budemo iskreni i da budemo otvoreni za stvaranje novih navika. Vjerujem da su to bitni kvaliteti osobe u svim segmentima života, ne samo onom poslovnom. I da je napredak i ključ sreće upravo u tome.

I, za kraj, u skladu sa navedenom potrebom za otvorenošću u mijenjanju navika, počnite od toga da promijenite svoj mindset (što bi rekli Englezi). Pređite sa Zašto ja? na Zašto ne ja?, sa Mogao sam da uradim na Uradiću.

Nije teško. Bitno je da zaista želite. I da počnete sada, odmah.

U duhu toga, ostavila sam se razmišljanja kako ću napisati ovaj post i jednostavno mu se posvetila.

Biće da je to bio pravi potez.

Uspješno je završen.

Vaša L.


NAZIV DJELA: Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni

AUTOR: Stiv Harvi

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 10,60 KM / 5,00 € / 599 RSD


unnamed
* Ovaj post rađen je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *