Sedam kratkih lekcija iz fizike

22/01/2017 0 , ,

Da sam briljirala fiziku i obožavala da je učim u srednjoškolskim danima – nisam, ali opet mi je fizika bila jedan od najdražih predmeta. Pogađate? Da, imala sam fenomenalnog profesora čiji način predavanja, stavove, humor i sve šta smo na njegovim časovima doživjeli nikada neću zaboraviti.

Međutim, izostavljajući te tinejdžerske bubice i momente iz priče, fizika je jedna od onih oblasti koju bih istinski voljela poznavati do srži. Da, znam ja osnovne zakone, principe funkcionisanja i slično, ali bih od supermoći voljela potpuno razumijevanje, shvatanje i posloženost kockica u glavi o tome kako svijet i sve oko nas funkcioniše. Do detalja.

Iz tog, ali i mnoštva drugih razloga, posegnula sam za knjigom „Sedam kratkih lekcija iz fizike” o kojoj se mnogo pričalo po stranim blogovima, sajtovima i medijima, što je očigledno uvidjela i Laguna, pa na tržište donijela prevedenu verziju.

O čemu je zapravo riječ?

Kao što sam naslov sugeriše, ovo je knjiga koja objedinjuje sedam osnovnih i najvećih lekcija iz fizike koje svako treba da zna. Pri tome, te lekcije karakteriše činjenica da su veoma kratke i objašnjene prostim jezikom, takvim da će se svima bauk od teorija i zakona pretvoriti u zanimljiv i jedva čekan sadržaj za čitanje.

Autor, Karlo Roveli, je zapravo objedinio produžene verzije svojih članaka objavljivanih u italijanskim novinama „Solo 24 ore”, a fokusirao se na sedam osnovnih teorija sa kojima smo se do sada već susreli, ali ne na ovako shvatljiv način. U svakom slučaju, da su lekcije u školi ovako napisane, svi bi voljeli fiziku i ostale bauk-nauke.

Sigurno vas zanima i kojih sedam lekcija se onda ovdje nalazi?

Evo, ovih sedam i ovim redom:

  1. O Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti.
  2. O kvantnoj mehanici.
  3. O kosmosu.
  4. O elementarnim česticama.
  5. O kvantnoj gravitaciji.
  6. O vjerovatnoći, vremenu i toploti crnih rupa.
  7. O nama samima.

Preostaje mi samo da vam kažem da napokon uživate u jednostavnosti svega onoga šta nam je često bilo asocija za glavobolju. Jedan primjerak ove knjige (ili bolje rečeno knjižice, s obzirom na to da ima svega 75 stranica) poklanjam, tako da kliknite ovdje da učestvujete.

P.S. Autor se izvinjava na generalizaciji. Znam da vas ima koji obožavate i fiziku i matematiku i brojne druge prirodne nauke, ali šta ću. Nisam te sreće.

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: 7 kratkih lekcija iz fizike

AUTOR: Karlo Roveli

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 7,40 KM / 3,50 € / 399 RSD


amoreta-knjige-laguna-lovily-blog


*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *