Silesija, care!

11/03/2018 0

U posljednjih nekoliko godina ogroman je broj mejlova koji su se našli u mom inboxu, ali malo koji može da se poredi svojom dragošću sa onim koji sam nedavno dobila, a koji se tiče predstavljanja nove izdavačke kuće nastale u Beogradu.

Sigurno sad mislite šta to može biti interesantno i zanimljivo u jednom mejlu tog tipa, a ja vam kažem – sve. Sve, jer ličnosti koje su zračile u riječima i kroz riječi bile su savršeno ogledalo onoga šta je i sama izdavačka kuća, a šta se jednom riječu može opisati kao jedinstveno.

Prvo osjetite naboj pozitivne energije i smjelosti.

Onda shvatite da iza svega stoje jasni ciljeve i zamisli.

A sve to je začinjeno kvalitetnim humorom i upakovano izuzetnom elokventnošću.

Dakle to je ono šta je i izdavačka kuća Silesija o kojoj vam danas pišem: energična, smjela, elokventna i duhovita, i baš takva djela našla su se (i tek će se naći) među njihovim izdanjima.

Na moje veliko zadovoljstvo dobila sam priliku da upoznam jedan dio njihovog tima, barem ovako online, kao i da pročitam jedno od djela, a koje nosi naziv Edipe, care.

edipe care silesija lovily blog

Edipe, care je napisala Jasna Dovoljno, a sve ovo vam je dovoljno da i sami donesete osnovne zaključke: knjiga se bavi Edipovim kompleksom, odnosno muško-ženskim odnosima u kojima je muškarac ono šta je davno čika Frojd definisao kao edipovac, a autorica djela je anonimna.

Riječ je o zbirki kratkih priča, svakoj komičnoj na svoj način, a koje su prožete kompleksnim (ili se barem tako čini ponekad) odnosima, pokušajima shvatanja istih, motivom majke kao bitne figure u životu muškarca, i brojnim drugim komplikovanostima ljubavnih odnosa na koje je naišla glavna junakinja. Situacije koje opisuje su ponekad bizarno glupe, ali opet često prisutne u životima svih nas.

Ukoliko volite lijepe ljubavne priče, srećne krajeve i jednostavne odnose – ova knjiga nije za vas. Zašto? Jer je ovdje glavna junakinja krajnje odlučna, nimalo tolerantna prema gluposti i nedefinisanim odnosima, i veoma satirično-oštra na jeziku (iako ponekad i pokolebana zbog količine ljubavnih promašaja), a knjiga takva da u prvom planu nije ljubavna priča, već suštinski opisivanje i pokušavanje shvatanja određenog tipa muškaraca. U skladu sa tim kakav je vaš senzibilitet – Edipe, care vas može ili oduševiti ili vam prosto biti neshvatljiva i nedovoljno interesantna.

U svakom slučaju, obratite pažnju na to šta nam sve donosi Silesija, jer njen program, koji uključuje humoristična djela i stripove, obećava u svakom pogledu. Tim više jer će pomoći da se domaći neafirmisani talenti dokažu, pokažu i svoj rad plasiraju. Srećno joj u tome!

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: Edipe, care

AUTOR: Jasna Dovoljno

IZDAVAČ: Silesija

GODINA IZDANJA: 2017

PRODAJNO MJESTO: Silesija redakcija, Balkanska ulica 35-39, sprat II, lokal 6, Beograd

CIJENA: 750 RSD


*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Silesija.


PROČITAJTE JOŠ:

pas knjiga mjeseca

 

 

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *