Sve je dobro. Ili ipak ne?

02/07/2016 0 ,

U posljednje vrijeme veliki je broj knjiških recenzija odnosno preporuka koje se nalaze na ovom blogu. S obzirom da sam se vremenom istrenirala da čitam mnogo više nego ranije (pronašla sam način kako da u manjku slobodnog vremena ipak pronađem vrijeme za čitanje) odlučila sam da pokrenem još jednu seriju postova. Ova će, međutim, biti posvećena domaćim autorima, novim piscima, zvijezdama u nastajanju, djelima koja tek treba da zauzmu tron i postanu popularna.

Prvo djelo o kojem pišem, autora Srđana Kovačevića, pronašla sam sasvim slučajno – na Tviteru. Fotografija knjige koju je Srđan tada podijelio sa svojim pratiocima otkrila mi je sve. Reći ćete da sam površna, ali naslovna strana romana je bila jasan znak o tome kakvo je djelo u pitanju. I, da se razumijemo, nije to stvar površnosti. Kvalitetno i dobro odrađen dizajn je znak toga da je neko uložio mnogo truda i da je brinuo o svakom segmentu i kompletnoj koncepciji. A Srđan zaista jeste. Od početka do kraja. I to ćete vidjeti na fotografijama u dnu posta.

Stupivši u kontakt sa Srđanom dobila sam sve potrebne informacije o romanu koje nosi naziv “sve je dobro”, primjerak istog je došao u moje ruke i sada nakon čitanja mogu sa vama da podijelim utiske. A oni su upravo onakvi kakve sam i očekivala vidjevši korice – jedinstveni.

Naime, bila sam spremna ne neočekivano i neobično, ali sam dobila i više neočekivanog i neobičnog nego sam zamišljala. Radnja prati dio života Oskara, slikara, oštroumnog intelektualca, slobodnog duha i čvrstih stavova, koji je nakon smrti njegove najveće ljubavi Zuwene krenuo stranputicom. Godina dana čistog beznađa, pa iznenadni oporavak i vraćanje u koliko toliko normalan život – onaj koji donosi niz nenormalnosti započetih dolaskom u njegov atelje studentice krajnje promiskuitetnog i slobodnog duha sa kojom počinje zanimljive razgovore, i iznenadnim upadom Damona, njegovog cimera i najboljeg drugara koji je pobjegao iz ludnice. Zanimljiva kombinacija, priznaćete. Kao i niz događaja koji će uslijediti, a koji uključuju kako legalne tako i ilegalne radnje, i brojna stanja zbog kojih će se i sam glavni junak pronaći u vrtoglavoj nevjerici i apsolutnom stanju zbunjenosti.

Razvratništvo, besciljnost, intelektualna oštrina, boemstvo, oštroumnost ali i izgubljenost, nesreća i tuga samo su od nekih upečatljivih karakteristika kod ovog sjajno isprofilisanog lika. Njegov rječnik, stavovi i nošenje sa situacijama u koje ga dovode njegova sopstvena djela, ali i pomalo (ili ipak mnogo?) tuđeg uplitanja, oživljavaju Oskara do tih granica da imate osjećaj da poznajete takvu osobu. I, iako nije ni u kom segmentu ličnost koja je u potpunosti dopadljiva i približna mojim standardima, opet nosi u sebi nešto simpatično, nešto šta zavolite. Možda je to beskrajna ljubav koju je imao prema Zuweni i prenio nama (iako je djelima i to stavio pod znak pitanja), možda je interesantnost stavova koje je iznosio. Bilo kako bilo, na Oskara nećete ostati imuni. Probudiće u vama neku emociju. Dobru ili lošu – to zavisi od vas.

Srđanov stil pisanja je pun pogodak. Tačno ono šta ja volim. Kombinacija dugih i kratkih rečenica, zanimljivih sintagmi, poređenja i slaganja, sa intelektualnom pozadinom i mnoštvom podataka. Sve je tako lijepo isprepleteno, da te prelaze sa radnje na stanje uma glavnog junaka, sa dikcije jednog na dikciju drugog lika, pa i prenošenje atmosfere kompletnog romana, koja je svakako mračna, čine ovo djelo nezaobilaznim, ako mene pitate.

I zato – dajte mu šansu.

Ako volite neobično, jedinstveno, pomalo mračno, možda i previše slobodno, i bez dlake na jeziku – dajte mu šansu.

A onda podijelite utiske i sa mnom i Srđanom.

Do naredne priče.

Vaša L.


Sve je dobro knjiga

sve je dobro, Srđan Kovačević

Sve je dobro listovi

sve je dobro, Srđan Kovačević: listovi

Sve je dobro

sve je dobro, Srđan Kovačević

Sve je dobro sadržaj

sve je dobro, Srđan Kovačević: sadržaj

Sve je dobro unutrašnjost

sve je dobro, Srđan Kovačević: unutrašnjost

IMG_3915

sve je dobro, Srđan Kovačević: korice bez dust cover-a.


NAZIV DJELA: sve je dobro

AUTOR: Srđan Kovačević

IZDAVAČ: Autograph d.o.o.

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižare Delfi, Vulkan i Evro Giunti

CIJENA: 990 RSD

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *