Tikveš: 130 godina tradicije

30/06/2015 0 ,

Prethodne dvije-tri sedmice bile su zaista bogate kada su događaju u pitanju. Osim džez kabareu, o kojem ste mogli čitati ovdje, baletu, o kom imam mnogo šta da napišem (pa će post vjerovatno uslijediti), prisustvovala sam i proslavi 130 godina postojanja vinarije „Tikveš”. Oduševljena ugodnom atmosferom na proslavi i vinima koje sam probala, odlučih da sa vama podijelim moja saznanja o vinariji „Tikveš”, koja su, moram priznati, prije ovoga bila prilično oskudna, ali i detalje sa same proslave.

Pa, da počnemo…

Proslava 130 godina postojanja

Kao što sam već napomenula, vinarija „Tikveš” je, uzimajući u obzir uspjehe na bh. tržištu i smatrajući Banju Luku izuzetno bitnom i zahvalnom za poslovanje, čemu svjedoči i saradnja sa kućom pića „Dgr”, svoju proslavu organizovala u našem gradu. 130 godina proslavljeno je u restoranu „Kazamat”, uz mnoštvo saradnika, prijatelja, poznanika i ljubitelja vina, kojima ni kiša nije uspjela pokvariti raspoloženje. Svi prisutni su uživali u opojnim aromama vina pod etiketom slavljeničke vinarije, zakuski koja je spremljena od strane vrhunskih makedonskih kuvara, ali i u rasplesanoj, veseloj muzici poznatog novosadskog benda „The Frajle”.

Generalni direktor „Tikveša” – Igor Ilievski – istakao je da je BiH izuzetno pogodno tržište za poslovanje, s obzirom na veliki broj potrošača koji prepoznaju i cijene kvalitet, dodajući kako će i ubuduće ovo područje biti fokus kompanije. Kako navodi Ilievski, doživljena transformacija iz masovne u premijum vinariju, koja se desila u prethodnih 10 godina, stvorila je od ove kompanije ozbiljnog konkuretna i vrhunskog proizvođača.

Obilježavanjem ovoliko godina tradicije zajamčeno je jedno –  usmjerenost na daljnji napredak, širenje i pružanje neodoljivih vinskih iskustava nepcima brojnih enofila, a o tome kakva je atmosfera bila na samom događaju najbolje svjedoče dole priložene fotografije. Ovo je samo mali djelić istih, stoga vam predlažem da zavirite i u kompletan album na Facebook stranici kuće pića „Dgr” (link). Ujedno, ukoliko poželite da probate neka od vina vinarije „Tikveš”, upravo pomenuti  „Dgr” je uvoznik za naš region, pa tako bilo koje vino ove vinarije možete pronaći kod njih. Naravno, osim „Tikveš” proizvoda, tu su i brojna druga pića, pa ako volite ponekad da se počastite sa čašicom alkoholnog pića, ili nekome odnesete kvalitetno piće na poklon, obavezno zavirite kod njih. Ostaviće vas bez teksta svojom šarenolikošću, kvalitetom usluge i povoljnim cijenama.

Šta trebamo znati o vinariji „Tikveš”?

Da li ste znali da vinarija „Tikveš” ima ovako dugu tradiciju? Ili da predstavlja jedan od najpoznatijih i najjačih brendova na prostoru Balkana? Ili, možda, da su vina vinarije „Tikveš” bila oficijelno „after party“ piće na „London Fashion Week 2010”? Da, sve su to činjenice koje predstavljaju rezultat duge istorije, velikih ulaganja i mnogo ljubavi ka vinima.

Istorija

Davne 1885. godine Pano Velkov, trgovac, blagorodnik i zemljoposjednik u Makedoniji je, na 1.200 kvadratnih metara, osnovao vinariju „Tikveš”. 27 godina kasnije proizvedeno je prvo vino pod etiketom „Tikveš”, a vlasništvo nad vinarijom i vinogradom naslijedio je sin Paneta Velkova, Aleksandar. Uslijedile su odlične saradnje i plodne godine, sve dok 1914. godine bolest filoksere nije uništila gotovo kompletnu vinogradarsku tradiciju i autentične sorte grožđa u Makedoniji. Na sreću, lozari iz regiona su se udružili i prebrodili krizne godine, nastavljajući proizvodnju vina sa američkom hibridnom sortom grožđa.

Već od 1938. godine, kada su kompaniju preuzeli Aleksandrovi sinovi, „Tikveš” postaje dobro poznat na cijelom Balkanu, a svoje proizvode nudi i na tržištima Srbije, Albanije, Sjeverne Grčke i Egipta. Nakon toga, 1946. godine, a usljed donošenja zakona o nacionalizaciji privatnog vlasništva, vinarija postaje državno preduzeće i počinje izgradnja iste na drugoj lokaciji. Pripajanjem nekoliko manjih poljoprivrednih kooperativa nastaje Agrokombinat „Tikveš”, a vinarija ponosno postaje najveća u Jugoistočnoj Evropi.

Od 2003. godine, kada je grupacija „M6” kupila vinariju „Tikveš”, počinju brojne investicije i modernizacija opreme. Unaprijeđen je proces proizvodnje, ali i odgajanja grožđa te berbe. Sve ovo rezultovalo je i proglašenjem vinarije „Tikveš” jednom od 30 najinovativnijih vinskih brendova u svijetu, i to 2008. godine na „Wine Innovation” forumu u Parizu.

Misija/vizija

Misija vinarije „Tikveš” je, po riječima rukovodstva, kreiranje i promovisanje autentičnih i kvalitetnih proizvoda koji nose prepoznatljiv pečat vinarije „Tikveš”. Streme da u cjelosti zadovolje očekivanja potrošača i da „nastave da stvaraju trenutke uživanja koji će se dugo pamtiti”. U njihovu viziju uklapaju se novi standardi u proizvodnji, prodaji i promociji vina, kreiranje trendova, ali i postajanje vinarije jednog od aktivnih učesnika globalne vinske industrije.

Ponuda

Vinarija „Tikveš” ima zaista fenomenalnu ponudu vina i malo je vjerovatno da nećete pronaći nešto šta odgovara vašem nepcu i izboru hrane. Suvlja, kompleksnija, punija, laganija, slađa, gorča, pjenušavija, za uz ribu, biftek ili desert – sve pod etiketom ovog brenda. Kompletnu ponudu bijelih, crvenih i rose vina, pjenušavih vina, ali i žestokog pića (Lozova rakija), sa detaljnim opisom, možete pogledati ovdje, a iste kupiti u pomenutoj kući pića „Dgr”.

Do sljedećeg čitanje, uz neku dobru čašu vina,

vaša L.

Fotografije: Nikola Škrbić

 

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *