Top 5 superkorisnih iPhone aplikacija

23/12/2014 0 ,

Pametni telefoni i njihove mnogobrojne funkcije doveli su nas do toga da možemo funkcionisati bez bilo čega, ali ako telefon nije tu – sve prestaje. Kako nazvati, dogovoriti, provjeriti, zapamtiti, izračunati, zapisati, pročitati…bez telefona? Oh, da, moguće je. Bilo prije i još uvijek je. Ipak, istina je da nam je evolucija u tehnologiji omogućila mnogo jednostavnosti i brzine koju prije nismo imali. Svaki dan se pojavljuju nova pomagala i inovacije, a nama je, naravno, sve to potrebno. Tako, otprilike, i ja gledam na svoj telefon i sve šta on sadrži i šta mi omogućava.

Ovim, i svakim sličnim narednim postom, želim da vam predstavim pojedine manje popularne ili korištene aplikacije, a koje zaista zaslužuju da zadobiju pažnju i korisnike. Kako je ponuda aplikacija na AppStore-u zaista ogromna, obuhvatajući i one manje kvalitetne, funkcionalno zanimljive, ali nepraktične, kao i nepotrebne, pronalazak dobrih i korisnih je postao težak zadatak. Još kad tome dodamo činjenicu da svaka top lista obuhvata uglavnom Instagram, Facebook, Twitter i slične društvene mreže, koje svi koristimo i znamo, sužavanje izbora je postalo nemoguće. Upravo zato odlučih da pišem o nekim superkorisnim a kvalitetnim aplikacijama, koje sam slučajno pronašla ili skinula na preporuku drugih. Nadam se da će neke od dole navedenih i vama biti podjednako zanimljive i praktične.

  1. iPark BiH (+HR): Ukoliko do sada niste saznali za postojanje iste, evo prilike da napokon uživate u čarima iPark aplikacije. Da, i mi imamo aplikaciju za plaćanje parkinga u BiH, a ista postoji i za teritoriju Hrvatske. Izuzetno je praktična i jednostavna, sa mogućnošću odabira između različitih parking zona i više registracija (koje su prethodno unesene). 3 klika i parking je plaćen.
  2. Kitchen Stories: Fenomenalni recepti sa detaljnim opisom kompletnog procesa pravljenja, video uputama, kao i preciznim mjerama trajanja i teškoće pravljenja te nutricionim vrijednostima jela. Što je još bolje – sve lijepo organizovano i upakovano. Ako volite kuhati, ovo će vam se definitivno dopasti!
  3. AirBnB: Volite da putujete? AirBnB ćete onda voljeti još više! Izaberite destinaciju i u nekoliko klikova pregledajte ponudu smještaja, pronađite odgovarajući i rezervišite isti. Slike, cijene, komentari prijašnjih korisnika, booking – sve je dostupno, provjereno, vizuelno lijepo i divno organizovano.
  4. Timetable: Ja sam jedna od onih osoba koje sve zapisuju, bilo u rokovnik, bilo na telefon. Iako preferiram prvu opciju, Timetable mi je bio (a i dalje je) veoma koristan za pravljenje rasporeda fakultetskih predavanja. Obzirom na zbrkani raspored vježbi, predavanja, grupa i svega ostalog, ovdje sam imala uredan uvid u kompletan sedmični raspored (po satnici). Odlično organizovana, šarenolika i jednostavna aplikacija. Savršena za školske rasporede i fakultetska predavanja.
  5. Duolingo: Tehnički izuzetno dobro odrađena aplikacija za učenje jezika. Nudi obuku sljedećih jezika: njemački, engleski (u više varijanti), italijanski, portugalski, španski, danski i francuski. Potrebno je pravljenje naloga, bez ikakve novčane naknade, koje otvara mogućnost detaljnog učenja jezika. Sa samo 5-20 min dnevno zabavljanja u aplikaciji do osnovnog poznavanja nekog od ponuđenih stranih jezika. Odlična osnova za dalje, sigurna sam.

 

Napomena: Sve aplikacije su besplatne za skidanje. Autor se bazirao na aplikacije za Apple uređaje, obzirom da je i sam korisnik istih. Moguće je postojanje pojedinih navedenih aplikacija i za Android (i druge) korisnike.

Vaša L.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *