U ringu sa gigantima

25/03/2016 0 , ,

– Na fotografiji: narcisoidni bloger koji voli perfektne crvene usne. Biće da je prednja kamera idealno ogledalo u svakoj prilici.


Od manje poznatih činjenica o meni, koje do sada sigurno niste sreli na blogu, jeste ta da volim tehnologiju, da obožavam smartfone i da je to jedna od stavki u koje zaista volim ulagati. Da, mnogima je to bacanje novaca, ali svi mi imamo nešto šta volimo, šta nas usrećuje i za šta redovno izdvajamo novce sa strane kako bismo si priuštili, a šta je drugima možda neshvatljivo i nerazumno. Upravo takav “guilty pleasure” za mene su telefoni, a do sada sam zbog te ljubavi imala priliku da probam različite modele različitih proizvođača. Svaki je bio odličan na svoj način, svaki napredniji od prethodnog i svaki se zadržao kod mene dovoljno da ga istestiram, išćeifim i prevaziđem.

Poznavali me dobro ili ne, sigurno znate da sam veliki ljubitelj Apple-a i korisnik iPhone-a već duže vrijeme, ali osim što svakodnevno koristim ovaj, sticajem životnih i poslovnih okolnosti imam priliku da probam i koristim njegove najveće konkurente. Znamo da je tu na prvom mjestu Samsung, jer su upravo ta dva tehnološka giganta u ringu, preznojeni i izrazbijani od truda za dokazivanjem sa svakim novim modelom. Ali ono šta se dešava posljednjih godina jeste da je ovu svjetsku dihotomiju u pogledu mobilnih telefona u potpunosti narušio Huawei. Priznajem, bila sam i z u z e t n o skeptična kada se isti pojavio, ali nakon prvog susreta sa jednim od (tada) vodećih modela, ostala sam bez teksta.

Prvi susret desio se prije godinu i po dana kada sam radila na jednom događaju i nekoliko dana koristila Huawei Ascend P7. Mom oduševljenju tada nije bilo kraja. Nisam mogla vjerovati da jedan kineski telefon nižeg ranga (znam, u startu sam imala predrasude) može biti tako kvalitetno izrađen. U pogledu hardvera – bez zamjerke. U pogledu funkcionalnosti – sve perfektno. A kao šlag na torti bila je kamera koja je bila višestruko bolja od one na mom iPhone-u. Samo prednja je imala 8 MP na pomenutom P7 modelu. A uzimajući u obzir današnju vladavinu Instagrama, trendovanje selfija i važnost fotografisanja – (prednja) kamera je postala opredjeljujući faktor pri biranju mobilnog telefona.

Nikad nije kasno za dobar selfi. Huawei P7 na djelu.

Nikad nije kasno za dobar selfi. Huawei P7 na djelu.

Danas je situacija još bolja (ili gora ako imate dilemu oko izbora telefona), jer možemo komotno reći da je Huawei treći ravnopravan rival za tron, koji hita jednakom brzinom i jačinom ka jasno zadanom cilju: da zavlada. Sa svojim najnovijim Mate S i  P9 modelima stvara ogroman pritisak konkurentima, jer kvalitet koji su učinili dostupnim većem broju korisnika sa manjom cijenom od ostalih saigrača u prvoj ligi je nenadmašiv. I zaista smatram da svako sa manjim budžetom ko želi telefon izuzetne snage, funkcionalnosti i ljepote dobija sve to sa nekim od vodećih Huawei modela. Uvjerićete se samo ako probate, jer tuđe riječi ništa ne znače. Uostalom, tako sam i ja razbila svoje predrasude i nevjericu.

Do narednog posta,

Vaša L.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *