U ritmu Bonda

05/11/2015 0 ,

Njegovo ime je Bond. Džejms Bond. Osvojio je žene širom svijeta, ali i ušao u srca većine filmoljubaca. Njegov neprikosnoveni lik agenta Tajne obavještajne službe nas vjerno prati godinama, uvijek iznova oduševljavajući stilom, snagom (kako umnom, tako i fizičkom), šarmom i mnogim drugim slojevima ličnosti, koje su do tančina prenesene iz novela Ijana Fleminga na filmska platna. Priče koje osvajaju, adrenalin koji raste iz scene u scenu, njegov lik i djelo, kao i čuvene Bond-žene dio su pažljivo krojene fame u kojoj uživamo sve ove godine.

U susret novom dijelu serijala, koji nosi naziv Spectre, odlučih da se posvetim jednom aspektu koji svakako diže skoro pa jednaku prašinu i brojne komentare za sobom kao i sam film – uvodne muzičke špice. Jer, šta je to Bond bez dobre uvodne špice, složićete se. Do sada smo imali prilike uživati u 24 sjajne, a tu je i nezaobilazna Džejms Bond tema, na kojoj je radio Monti Norman, ali o njoj je dovoljno reći da je fenomenalna. Svaki drugi komentar bio bi suvišan, s obzirom da taj dobro poznati ritam u svima budi jednako uzbuđenje i instant prisjećanje na agenta 007.

Veliki broj slavnih muzičara je do sada radio na muzičkom segmentu filma. Kada je riječ o izvođenju, tu svrstavamo Pola Mekartnija, Nensi Sinatru, Luja Armstronga, Šeril Krou, Tinu Tarner, Madonu i mnoge druge. Da, sve su ovo velike zvijezde i izuzetno talentovani ljudi sa sjajnim vokalnim sposobnostima. Njihove kompozicije takođe su radili velikani muzičke industrije. I svaka pjesma u skladu sa tim ima svoj kvalitet i ljepotu. Međutim, realno sagledavši situaciju, jasno je da svaka nije u potpunosti odgovarala 007 serijalu. Ovo je potpuno individualni doživljaj, podrazumijeva se, pa ću tako u skladu sa ličnim preferencijama i doživljajem filma, lika Bonda i same muzike izdvojiti listu 5 (lažem, ipak 7) najbondovskijih i najprikladnijih numera, poredanih hronološki.

Shirley Bassey – Goldfinger

(Goldfinger iz 1964)

 

Shirley Bassey – Diamonds Are Forever

(Diamonds Are Forever iz 1971)

 

 

Tina Turner – GoldenEye

(GoldenEye iz 1995)

 

Sheryl Crow – Tomorrow Never Dies

(Tomorrow Never Dies iz 1997)

 

 

Garbage – The World Is Not Enough

(The World is Not Enough iz 1999)

 

 

Alicia Keys & Jack White – Another Way To Die

(Quantum of Solace iz 2008)

 

 

Adele – Skyfall

(Skyfall iz 2012)

 

 


Ograničavanje na 5 najdražih je bilo nemoguće, ali ono šta sa sigurnošću mogu reći jeste da su tri najbolje po mom skromnom mišljenju “Diamonds Are Forever”, “Another Way to Die” i “Skyfall”. Ovu posljednju bih slobodno mogla proglasiti i najbondovskijom pjesmom ikad, što je u potpunosti kontradiktorno mom doživljaju istoimenog filma. A, kada se radi o osjećanju suprotnom divljenju, od svih do sada objavljenih, najantipatičnija, odnosno najmanje voljena i najneprikladnija pjesma za mene je ona koju je izvela Madona za film Die Another Day (link).

Koje su vaše omiljene Bond-pjesme? Koju biste izdvojili kao najprikladniju za lik i djelo Džejmsa Bonda, a koja vam se nikako ne uklapa?

Do narednog posta,

Vaša L.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *