Vinska čarolija sa Sašom

18/09/2016 0

Ako pratite moj blog redovno, onda sigurno znate da sam u maju provela vikend u Sarajevu – mala priča o utiscima završila je naravno i ovdje. Na tom putovanju sam upoznala Sašu – momka koji radi u vinoteci Divina, a koji je na mene kao ličnost ostavio izuzetan utisak zbog dvije stavke koje ga karakterišu i izdvajaju od okoline, dvije stavke koje su u isto vrijeme tako zastrašujuće i tako zadivljujuće. To su staloženost i samouvjerenost. Čak i kad sam ga pitala da se predstavi zvanično na papiru za ovu priču, iz odgovora je zračilo sve to.

„Trenutno radim na razvitku poslovanja vinoteke Divina u Sarajevu, a paralelno pokrećem projekat na engleskom jeziku pod nazivom Grape Nomad, koji će približiti vino i putovanja publici koja je još uvijek u grču, tj. misli da su te dvije stvari rezervisane samo za elitnu klasu društva. Ne volim statiku, konstantno radim na sebi i pokušavam biti inovator u svojoj branši. Slušam ljude pažljivo, stremim ka skromnosti, istovremeno zadržavajući enormnu dozu samopouzdanja u svakom koraku prema uspjehu.

Tako zanimljiv i prepun znanja o vinima izazvao je u meni ideju da napišem ovu priču – priču o vinima u kojoj ću, iskoristivši kvalitet sagovornika, prenijeti i njegovu ličnost, uspjehe i planove, i mnogobrojne činjenice o vinima koje svi treba da znamo a često ne znamo. Zato se udobno smjestite i spremite na jednu dobru vinsku lekciju sa mnogo zanimljivih činjenica. Možda se i u vama rodi želja da posvetite mnogo više pažnje ovom magičnom napitu, jer čak ni Saša nije prije svoje 19. godine gajio ljubav prema vinima –  a danas mu je to posao. Kako mi reče, sve je počelo kada je njegov otac 2009. godine odlučio otvoriti butik gdje je u početku samo brisao police i podove, ali je čitajući knjige i istražujući shvatio da je vino nepresušan izvor znanja, razlikujući se tako drastično od ostalih alkoholnih pića. Spojite to s radom sa lagodnim ljudima i voila – zagarantovani hedonizam.

kvalitetna-vina-vinarija

Prva stavka koja je mene zanimala bila je ona osnova – zašto je vino tako posebno i cijenjeno piće? Šta ga izdvaja od ostalih alkoholnih pića?

Svi znaju da su veliki pjesnici pisali o vinu i navodili ga kao izvor inspiracije. Kada uđete u ovaj svijet, vidite zašto je unikatan. Vino priča priču, uvijek. U jednoj boci se nalazi istorija regiona, generacije porodica koje su radile u vinogradu, sorte grožda, vrste zemljišta, tehnologija, klima, berbe, lokalna hrana, emocije i još mnogo, mnogo toga.

Za one kojima su vina potpuno strana, kako bismo im na najprostiji način objasnili klasifikaciju i grupaciju, sorte…?

Najprije bih savjetovao vinoljupcima u usponu da se oslobode straha od tehničkih detalja. Užitak je na prvom mjestu. To podvucite i boldirajte u svojoj glavi. Naravno, ako želite nešto više naučiti o vinu, pa možda čak postati profesionalac, krenite od nule – knjige, časopisi, kušanja sa prijateljima, razgovori sa uposlenicima vinoteka i slično.

Da li možeš da nam kažeš šta to sve utiče na ukus vina? Znamo da je svako specifično i drugačije.

Mnogo faktora – od prirode i tehnologije do vašeg raspoloženja. Loše berbe, primjerice, mogu imati katastrofalne posljedice na vino i tu sva tehnologija svijeta ne može pomoći. Ako ste pod stresom i pijete vino, to nikako ne može biti dobro. Nije slučajno hedonizam usko vezan za ovo piće.

vinska-casa-vina

Svi nešto pokušavaju da ispoštuju pravila, da pokažu kako znaju piti vino, kako su iskusni…a kako zapravo treba da izgleda kompletna procedura ispijanja vina?

Nema tu prevelike filozofije. Kada boca dođe do vašeg stola, bitno je ko je otvori, s kim je otvori i zašto. Tako se stvaraju sjećanja, dobra ili loša. Samo percepcija onoga koji pije vino čini ovo piće posebnim.

Da li je potrebna škola ili je iskustvo u pijenju dovoljno da osoba prepozna arome, mirise i sortu vina bez da pogleda na etiketu?

Naravno, znanje je moć. Ako to iskombinujete sa iskustvom, velike stvari vas čekaju. Tako najpoznatija vinska škola na svijetu, WSET, omogućava svima koji imaju dovoljno volje i želje da postanu vinski stručnjaci. Talenat tu ne igra veliku ulogu – samo rad, rad, rad. Nažalost, u Bosni i Hercegovini ti certifikati još nisu prepoznati (kao i mnoge druge stvari vezane za specijalizaciju), tako da morate biti veoma oprezni kome vjerovati kada vam se predstavi kao vrsni poznavalac vina.

vinarija-crno-vino-bijelo-vino

Da li bi mogao da kreiraš mali vinski rječnik? Nabroj nekoliko stavki koje su nezaobilazne u svijetu vina i objasni šta je koja.

Pet osnovnih pojmova za svakog vinoljupca su – tijelo, tanini, suhoća, kiselina, završetak. Tijelo je skup svih elemenata u vinu i može se vrlo lako uporediti sa punoćom mlijeka (lagano tijelo – 1.5%, srednje tijelo – 2.8%, puno tijelo – 3.2%). Tanini su ono na šta naiđete i u crnom čaju koji vam isuši usta poslije gutljaja, dok je suhoća vezana za nivo neprevelog šećera u vinu (suho, polusuho, poluslatko, slatko). Kiselinu možete lako prepoznati ako ste dobro hidrirani prije pijenja, jer ona dolazi do izražaja kad sline počnu curiti. Bukvalno. Ako svi navedeni elementi traju u završetku, kupite to vino obavezno.

Šta određuje cijenu vina? Zašto jedna koštaju 10 a druga 100 konvertibilnih maraka i da li nužno znači da su ova skuplja ujedno i mnogo bolja?

Većina vinskih stručnjaka svakodnevno pije vina prosječne cijene (10-20 evra), a skuplja ostavljaju za posebne prilike. Cijenu vina određuje niz faktora – vrsta branja (ručno ili mehaničko), odležavanje (barrique ili ne), broj radnika, veličina vinarije, tržište na koje se plasira, itd. Ali od svega navedenog, mislim da je brend presudan faktor, jer ćete jednom u životu naići na vino od par hiljada evra i provesti mnogo, mnogo vremena razmišljajući o razlozima zašto je toliki cjenovni rang pridat baš tom vinu.

Koje su onda odlike dobrog vina?

Balans, balans, balans. Pod tim podrazumijevam prvenstveno balans svih elemenata u vinu, pa tek onda balans sa hranom i prilikom u kojoj se određena boca nađe.

Kada već spominješ hranu i balans, jedno očigledno pitanje – koliko je bitno usklađivanje sorte vina i hrane?

Vrlo bitno. Našao sam se bezbroj puta u prilici kada sam popio jednu čašu vina uz ručak koji se nije dobro upario i zatvorio bocu. Ljudi misle da tu postoji neka magija, da mi pričamo o gluposti, ali sve je to naučno dokazano, tako da vas izazivam da probate sami upariti Žilavku sa začinjenim biftekom da vidite gdje se krije tajna.

bijelo-vino-kvalitetna-vina

Reci mi, koje su tvoje omiljene vinarije i zašto baš te?

Mnogo volim italijanske i australijske vinarije. Kad kažem ovo, u glavi imate totalno dva različita svijeta i baš zato volim da pridodajem važnost ovom kontrastu. Italijani prave vina za hranu i to je fenomenalan pristup jer tako održavaju tradiciju dugu nekoliko stoljeća. Australija je svježa na sceni i fascinantan mi je njihov pristup jer svake godine održavaju sjednice na kojima diskutuju o recenzijama svojih kupaca i u potpunosti se okreću njihovim ukusima. Ne zanimaju ih pretjerano trendovi, niti vinski kritičari. Sve u svemu, vinska nacija koja radi u korist krajnjeg kupca, uvijek.

Koje su najbolje vinarije u svijetu?

Da nabrojim nekoliko: Cassanova di Neri, Domaine de la Romanee-Conti, Chapoutier, Vega Sicilia…

A u BiH?

One koje rade na kvalitetu konstantno. Mi nemamo još izgrađene brendove da možemo reći eh, taj ima dugu tradiciju i smatra se neponovljivim. Najvažnije je iz berbe u berbu zadržavati isti nivo kvaliteta, a to samo najiskusniji mogu iznijeti.

vinarija-bijelo-vino-vinska-casa

Kada bi morao izabrati samo jedno vino koje možeš piti, koje bi to bilo?

Ne mogu ti odgovoriti na ovo pitanje, jer kao što sam naveo, nisam tip koji voli stagnirati. Zaista ne pamtim kada sam se navukao na jedno vino. Volim probavati nove stilove, regione, sorte. To je bit čitave priče.

Koje je najneobičnije vino koje si pio?

Ušao sam u svijet oranž iliti narandžastih vina prije nekoliko godina i uvijek me fascinira činjenica da se čak prave i festivali tog tipa. Super je to što neki vinari hoće da budu izdvojeni od mase, ali mislim da ta vina nikad neće imati čvrstu poziciju na tržištu jer nisu pravljena da osvježe ili da obore s nogu svojom kompleksnošću. Jednostavno su tu za priču i diskusiju.

I za kraj – koje je najskuplje vino na svijetu?

Domaine de la Romanee-Conti (Cote de Nuits, Francuska) čija je prosječna cijena na tržištu 13.000 USD, a može dostići čak 60.000 (po boci).

proizvodnja-vina-vinarija-vrhunsko-vino


Ako vam ova priča nije izazvala želju da popijete čašu vina (ne mora baš ovog najskupljeg), onda se ne računa kao dobra. A ako jeste, i uz to želite da učite i saznate više, preporučujem da pratite Sašu na Grape Nomad blogu. Isti je nastao kao želja da se ljudima približi i objasni kako putovanja i vina, dvije stvari koje on najviše voli, nisu samo za talentovane i bogate ljude. Moguće je u isto vrijeme i biti na budžetu i proći i iskusiti svašta – jer upravo on tako funkcioniše već godina. Otkad znam za sebe, putujem na budžetu, čisto da bih imao više novca za hedonizam na određenoj destinaciji. Govorimo o autostopu, Couchsurfingu, volontiranju, hostelima…To mi je uspjelo u 22 zemlje i vjerujem da ću nastaviti tom filozofijom, koja je zaista srž čitavog projekta Grape Nomad – dokazati ljudima da vino i putovanja trebaju biti zabavna i opuštena.

Isto važi i za slučaj da vas put odvede u Sarajevo – nemojte propustiti Divina kao obaveznu lokaciju za posjetu. To je mjesto gdje se može i kupiti i naučiti o vinu i drugim alkoholnim pićima, što je rijedak slučaj u većini objekata ovog tipa u BiH. Ulažemo prvenstveno u sebe da bi mogli prenijeti svo to znanje na kupca koji će zadovoljan izaći i vratiti se. Bilo je ideja o otvorenju vinskog bara prije nekoliko godina, ali smo se ipak odlučili “samo” na radionice edukacijskog tipa. Dovodili smo velika imena poput Kozlovića, Edi Simčiča, Vukoje, Verusa, itd. i stekli finu reputaciju. Vidjet ćemo šta dalje, uvijek smišljamo nešto svježe.

Svidjeće vam se. U to sam sigurna. Ako ništa, dočekaće vas kvalitetan i zanimljiv razgovor sa Sašom iz kog ćete izaći sa osmijehom, novim saznanjima i željom da probate više vina.

Znam ja.

Već sam to prošla.

Do naredne priče,

vaša L.


* Sve fotografije skinute sa Facebook stranice vinoteke Divina.

Nema komentara

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *