Žene, pivo, kikiriki i sport? Zašto da ne!

12/06/2017 2 komentara

Mnogo toga što ja volim je često nepovezivo sa mnom, a jedna od tih ljubavi, ona koja iznenadi skoro svaku osobu koja me upozna, jeste ta da volim snuker.

Ne, ne.

Ja obooožavam snuker.

I to je jedini sport koji pratim.

Ako ne znate šta je to, bez brige. Čak je i moj šef mislio da idem na koncert kada sam tražila slobodan dan da bih išla u Ljubljanu gledati uživo najbolje snuker igrače svijeta.

Generalno gledano, mene malo šta može držati na mjestu i malo kada ćete čuti da sjedim ispred malog ekrana, ali eto – mogu bez problema provesti sate gledajući u TV dok je upaljen sportski program koji prikazuje neki od turnira u snuker.

Ali, prije nego nastavim sa hvaljenjem snukera i isticanjem svojih ostvarenja snova, hajde da vas upoznam sa materijom u kratkim crtama. Jer to je i poenta, da saznate nešto novo i zanimljivo.

Dakle, riječ je o bilijaru koji zapravo nije bilijar. Riječ je o igri koja se igra za mnogo većim bilijarskim stolom, sa mnogo manjim kuglama i tanjim štapovima (takovima). Na stolu se nalazi jedna bijela (udarna) kugla, 12 crvenih i 6 šarenih (žuta, zelena, smeđa, plava, ružičasta i crna). Pravila igre nalažu da se ubacuje prvo crvena a potom šarena – naizmjenično, pri čemu sve crvene nose jedan bod, a sve šarene različit broj bodova. Crna je, naravno, najjača i nosi 7 bodova.

Krajnji cilj je da se očisti sto i dobije što veći broj bodova, a izazov igračima je i ostvarivanje century-ja (100+ bodova prilikom jedne posjete stolu), odnosno dostizanje maksimuma od 147 bodova. Inače, kralj snukera je Ronnie O’Sullivan koji je napravio najbrži maksimum na svijetu – za svega 5 minuta i 20 sekundi je očistio kompletan sto, a protivniku nije dao da ubaciti niti jednu kuglu u frejmu. Da, to je maestralno, pogotovo jer ovaj sport zahtijeva koncentraciju, smirenost i sporu igru. Pogledajte kako je taj majstorski frejm izgledao.

Neću ići dalje u dubiozu objašnjavanja, jer je tu mnoštvo dodatnih pravila, začkoljica i termina, pa ako vas zanima pročitajte više ovdje. Ono šta, ipak, treba da znate jeste da je ovo jedna velika nauka, fantastična u svakom mogućem pogledu. Ona objedinjuje fiziku i zakone fizike, logiku, matematiku, nevjerovatnu umnu, pa čak i fizičku snagu. I tek kada shvatite kako sve funkcioniše uvidjećete ljepotu snukera i briljantnost svakog mogućeg poteza koji se čini kao puko udaranje kugle. A iza njega stoji detaljna isplaniranost i proračunatost, i to skoro svakog narednog poteza.

Ovako to izgleda slikovito. Pogledajte i samo probajte reći da nije nevjerovatno. A ako mislite da nije, probajte sami izvesti. Za ovolikim stolom, sa ovakvim kuglama i štapom. Ja jesam – i nisam uspjela. Niti ću ikad.

Kada sam tad nekad, prije nekoliko mjeseci, otišla u Ljubljanu i stajala svega 20 centimetara od Robertsona, Selbija, Trampa i Marfija, najboljih igrača na svijetu, mislila sam da sanjam. Oni su za mene do tog trenutka bili tamo neki likovi, potpuno nestvarni, kao i sama igra koju igraju. A eto, bili su pored mene. Zaprave. I taj doživljaj vam ne mogu riječima opisati.

Sada mi jedino preostaje da, dok ne dočekam novu priliku da se približim ovim kraljevima jednog od najtežih sportova na svijetu, sjedim ispred TV-a gledajući sportske kanale koje imam u m:tel Open paketu, uživajući u svakom mogućem potezu.

Srećom, m:tel ima i novitet zvani Sport Klub koji objedinjuje brojne kanale sa sportskim sadržajem, a među kojima svi možete pronaći nešto šta vam se dopada. Sigurno da i vi imate neki najdraži sport i neku zanimljivu ljubav?

Do naredne priče,

vaša L.


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

2 komentara
 • Saška
  October 28, 2017

  Čoveče, nekom silom propustih ovaj tekst ali upravo saznah da negde, ne tako daleko, postoji još jedna devojka moje generacije koja voli ovaj sport!! Sreća sreća! 😀 Razumem te kad kažeš da mžeš da provedeš sate gledajući ovo čudo na malim ekranima, i zavidim pomalo što si imala prilike da gledaš uživo 😀
  P.S. Robertson od početka favorit!

  • Lovily
   October 30, 2017

   Ijaooooo!

   Eto, jednako sam se i ja obradovala ovom komentaru! Takođe, dijelim radost!

   Robertson for life. <3

   Puno pozdrava,
   L.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *