Najbolje slastice u Banjaluci i najslađa priča na internetu

lovily najbolje slastice u banjaluci

Isto kao što je bilo potpuno logično da će se u ovom mom kutku pojaviti priča o kafi, ona u kojoj možete saznati sve i svašta zanimljivo i uživati u sjajnim fotkama koje je radio Marko, isto tako je bilo pitanje trenutka kada ću napisati priču o najljepšim slasticama u Banjaluci. Koliko sam velik kafoholičar, toliko i čokoljubac, pa si u skladu sa tim zadah jednostavan (zapravo ispostaviće se i ne baš, s obzirom na pogled na vagu) zadatak – obići brojne restorane i slastičarne po gradu, isprobati slastice – neke koje već jesam, neke koje nikad nisam – i sastaviti listu najboljih.

Ako ste Banjalučanin i niste probali nešto od ovoga – požurite! A ako niste – očekujem da nam dođete u posjetu, dobrovoljno se javljajući da vas odvedem na neku od ovih slastica po vašem izboru.


Upozorenje: Autor ne garantuje da ćete tokom čitanja posegnuti za čokoladom, dvije, možda i tri.


1. Sufle // Mala stanica

Jedno je sigurno: sufle je kralj ove liste! Ako još uvijek niste probali ovo čokoladno savršenstvo, a sigurna sam da ste za njega barem čuli – šta čekate? Ovaj sufle je potpuno drugačiji od svih koje ste do sada jeli. I prvi zalogaj ćete pamtiti zauvijek. Izvana čvrst, a iznutra potpuno tečan, predstavlja dobro poznatu kombinaciju najljepše moguće čokolade – jer kvalitet iste je presudan kod ovakvih slastica – sa mrvicama prepečenog lješnjaka i višnjom-dvije. Uz njega dolazi sladoled od vanilije za koji takođe tvrdim da je jedan od najboljih u gradu, a na toj toplo-hladnoj kombinaciji vaše nepce će dugo biti zahvalno.

mala stanica sufle lovily

cokoladni sufle mala stanica


Lokacija: Mala Stanica

Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića i Aleja Svetog Save 69

Cijena slatkiša: 7,5 KM

Rezervacija: Nije potrebna, ali poželjna u terminima za večeru

Društvene mreže: Facebook – Instagram


2. Hiljadu listića // Mala stanica

Ako ćemo o omiljenim ljetnim slasticama – to su jagode. A ako ćemo o najboljem mogućem paru jagodama – onda je to krema od vanilije. I to upravo ova koju prave za kolač imene Mille foglie, odnosno Hiljadu listića. Ove dvije stavke na okupu drže savršeni listići napravljeni od lisnatog tijesta, što znači da imamo sve što je potrebno za najljepši mogući kolač. Dovoljno je lagan za tople ljetne dane, a opet dovoljno sladak i za najveće ljubitelje slatkiša. Ako ćete dodatnu preporuku: naručite Moscato d'Asti uz njega. Nema ljepše kombinacije!

mala stanica mille foglie

mala stanica hiljadu listica lovily

mala stanica mille foglie kolac


Lokacija: Mala Stanica

Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića i Aleja Svetog Save 69

Cijena slatkiša: 6 KM

Rezervacija: Nije potrebna, ali poželjna u terminima za večeru

Društvene mreže: Facebook – Instagram


3. Višnja kocka // Slastičarna Manja

Manja je nadaleko čuvena kada je riječ o kolačima. U njihovu slastičarnu kada uđete, oči vam stanu od silnog slatkog šarenila. Ali uvijek se postavlja isto pitanje – šta naručiti kada je sve, bukvalno sve lijepo. Ja sam tako jednom prilikom probala Višnja kocku i od tada ama baš svaki put naručim isto. Probala sam ja svašta drugo, da se ne lažemo, ali Višnja kocka je bila TAJ kolač. Riječ je o kombinaciji čokoladne i vanilaste kreme, biskvitaste osnove i završnice od višanja koje svojom ugodnom kiselošću balansiraju ostale slatke slojeve. Ako volite višnje – voljećete i ovaj kolač. Iako ih ima malo, u odnosu na ostale dijelove kolača, zaista ga obilježavaju.

visnja kocka slasticarna manja lovily


Lokacija: Slastičarna Manja

Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića 73

Cijena slatkiša: 3,70 KM

Rezervacija: Nije potrebna

Društvene mreže: FacebookInstagram


4. Zvjezdana // Manja

…a onda se desila Zvjezdana – nova zvijezda Manjine ponude. Naravno da je jedan pogled na površinski sloj višanja značio da ću naručiti upravo ovaj kolač, a nakon prvog zalogaja sam shvatila da nisam pogriješila. On je još slađa i jednostavnija verzija Višnja kocke. Za osnovu ima keks, ali ovaj put čokoladni i skroz suh. Njega prati mliječna krema, izuzetno slatka i vazdušasta, a na istu na kraju dolazi red višanja koje su bolje od svakog “šlaga na torti”. Zato još jedna višnjasta preporuka od mene, za sve vas ljubitelje ovakvih kombinacija.

zvjezdana slasticarna manja


Lokacija: Slastičarna Manja

Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića 73

Cijena slatkiša: 3,70 KM

Rezervacija: Nije potrebna.

Društvene mreže: FacebookInstagram


5. Sladoled // Ciambella

Ovo je najljepši sladoled u gradu. Sigurno mi ne vjerujete, ali samo zato jer ga niste probali i nemate pojma koliko je zapravo dobar dok jedete uvijek iste. Sladoled u Ciambelli je domaći, izuzetno kvalitetan i nudi selekciju ukusa kakvu nećete očekivati ni u snu. Recimo orasi i smokve, koji je moja trenutna opsesija. A čak i ne volim smokve. Ili savršena crna čokolada koju u ovom slučaju uparih sa višnjama. Uostalom, pogledajte samo ovaj moj osmijeh na fotografiji – kad vas sladoled ovoliko usreći onda znate da treba da se nađe na listi. A Ciambella je u blizini parka Mladen Stojanović, tako da je idealna stanica za neku ljetnu predvečernju šetnju po parku.

ciambella slasticarna sladoled lovily blog


Lokacija: Ciambella

Adresa: Petra Kočića 109

Cijena slatkiša: 1 KM/kugla

Rezervacija: Nije potrebna

Društvene mreže: FacebookInstagram


6. Vafli // Mixer fabrika ukusa

Recite vi šta god hoćete, ali Mixer i njegovi vafli su jedna od najboljih stvari koja se pojavila u našem gradu u posljednje vrijeme. Jedan pogled na fotografije ispod i biće vam jasno zašto to kažem. Koliko lijepi na oko, toliko i ukusni, ali nemojte se zanijeti pa pomisliti da možete pojesti cijeli ili više od jednog. Možda ako ste baš baš gladni. Inače, za pravljenje ove čuvene belgijske slastice koriste se najkvalitetniji sastojci, uvijek svježi i nikad u malim količinama. Osim toga, na novim kombinacijama ukusa i sastojaka se uvijek radi, pa tako sada na meniju možete pronaći i vafle sa Ledo Grandissimo sladoledom koji izgledaju fantastično. A uskoro se otvara i novi dio, tako da će prošireni i savršeno sređeni ambijent Mixera biti idealna lokacija za ljetno osvježenje i zaslađivanje.

mixer vafli

belgijski vafl sa sladoledom mixer lovily

vafli mixer fabrika ukusa lovily

mixer fabrika ukusa belgijski vafli lovily


Lokacija: Mixer fabrika ukusa

Adresa: Prvog krajiškog korpusa

Cijena slatkiša: 3 – 6 KM

Rezervacija: Nije potrebna.

Društvene mreže: FacebookInstagram


7. Chocolate Noir // Kod Brke

Čokolada sa čokoladom ukrašena čokoladom. I to najljepšom koju ćete ikada probati. I ne kažem ovo bez razloga, jer iz provjerenih izvora znam da se za ovu veličanstvenu tortu koristi neka veoma skupa italijanska čokolada koje nema kupiti nigdje blizu. A i da ima – opet je sami ne bismo znali spakovati u ovako lijepu slasticu. Ako ste čokoljubac velik kao ja, prvom prilikom otiđite kod Brke i probajte Chocolate Noir. I naručite uz njega vodu ili kiselu – sigurno će vam trebati!

choco noir kod brke lovily

Chocolate Noir kod brke lovily

kod brke chocolate noir torta


Lokacija: Kod Brke

Adresa: Ulica Srpska 36

Cijena slatkiša: 6 KM

Rezervacija: Nije potrebna

Društvene mreže: Facebook Instagram


8. Čokoladna torta // Philippe

I za kraj – čokoladna torta iz Philippe-a. Jedan od meni nadražih kutaka u gradu, kako dizajnom enterijera tako i jelovnikom i mirom koji nudi je upravo ovaj. Kada kročite u njihov lokal, bilo da je to bašta ljeti ili unutrašnjost zimi, osjećaćete se kao u drugom gradu. A omiljene posjete su one koje uključuju čašu vina i upravo ovu tortu – pravu čokoladnu čaroliju. Nema se tu šta mnogo reći – ovo je sama čokolada u kojoj će uživati apsolutno svi, suštinom ista a opet potpuno drugačija od prethodno spomenute. Uvijek je služena sa dodatkom voćnog preliva koji je pomalo kiselkast i savršen par slatkoći same torte. A s obzirom da odnedavno u ponudi imaju i čokoladni brownie sa dodatkom karamelastog, čokoladnog i voćnog preliva, predlažem da probate i to. Ali najprije pogledajte kako ga služe. I divite se. Ja i te kako jesam, jer to je umjetničko djelo na tanjiru.

philippe slastice

cokoladna torta philippe

philippe cokoladni kolac

brownia philippe dine&wine


Lokacija: Philippe dine&wine

Adresa: Sime Šolaje 1d

Cijena slatkiša: 6 KM

Rezervacija: Nije potrebna.

Društvene mreže: Facebook Instagram


I to je sve – jer više slatkog moj organizam nije moga primiti.

A od danas – dijeta.

Javite šta vam se dopada, ako ste probali nešto. Javite i ako imate neku svoju preporuku za koju možda nisam ni čula.

I ne zaboravite da uživate u svakom zalogaju!

Do naredne priče, ne tako slatke sigurno,

vaša L.


Za dnevnu dozu slatkog sadržaja zapratite me na Facebook-u i Instagram-u.

Podijeli sa drugima: