3 krajnje jednostavna savjeta za uštedu novca + priča o ananasu

savjeti za stednju

Ovaj post je atipičan za moj blog, priznajem, ali bila sam inspirisana trenutnim životnim okolnostima, stvarima koje sam slušala, gledala, spoznala, pa ih uobličih u tri kratka zaključka/savjeta za sve vas koje zanima. Na kraju vas čeka i jedna preporuka za čitanje + super-interesantan podatak o ananasu (ako ga već niste znali). Krećem sa savjetima…

1. Otpratite gomilu blogera i influensera čiji sadržaj se svodi na pokazivanje stvari koje su baš lijepe, korisne i koje vam trebaju. Što manje vidite, manje ćete željeti, a sa tim i manje kupovati. Sve su to stvari koje nisu neophodne i bez njih i te kako možete. I sama se uhvatim kako besomučno gledam haul videe, tutorijale i recenzije knjiga, pa želim sve i jedan komad koji vidim. Dio toga si i kupim, pa kasnije žalim, jer je taj novac mogao mnogo bolje da se iskoristi.

2. Ne kupujte na sniženjima. Ovo možda zvuči kao gruba i nepromišljena izjava ako uzmemo u obzir ekonomiju u našoj državi, ali činjenica je da na sniženjima kupujemo mnogo stvari, jer “štedimo na njima”. Istina je da ih u prvom redu ne bismo ni kupili, tako da je jedina stvarna ušteda to da ih ne kupimo uopšte. Pored toga, skloni smo kompromisima kada kupujemo na sniženju, pa tako kasnije kupljenu stvar zaobilazimo zbog neke sitnice na koju smo zažmirili u datom trenutku. Sve u svemu, bolje je kupiti manje, konkretnije i primjenjivije po punoj cijeni. Isplatiće se.

3. One of each. Ovo pravilo je primjenjivo za sve i upotpunjuje sa sa onim “ne kupujte trendovske stvari”. Potrebno vam je jedno dobro rumenilo i jedan dobar bronzer. Sivi šal će imati istu svrhu kao i crni sa bijelim prugicama, ili bijeli sa crnim tačkicama. Tri planera su suvišna – ma koliko bila lijepa – ni jedan ne možete popuniti do kraja.  Mogla bih u nedogled sa primjerima, ali svešću na to da kupujete pametno i da ne kupujete više stvari koje imaju istu svrhu i efekat. To onda znači da kupujete zbog želje za posjedovanjem, a ne potrebe.

Nisu ovo pravila kojih se treba slijepo držati. Ako vas kupovina nečega u datom trenutku može učiniti srećnim i to možete da si priuštite – onda kupite. To radim i ja. Ali ako želite da smanjite trošenje, imajte na umu ove tri jednostavne stavke. Sigurna sam da će pomoći.

Na kraju, hajde da vam ispričam zašto se ananas našao na naslovnoj fotografiji.

Razlog je jednostavan – ananas je nekada bio simbol moći i novca.

Ovu voćku je u Evropu donio Kolumbo, ali je dugo vremena uzgoj na našim prostorima bio nemoguć. Iz tih razloga ananas je bio veoma skup, a oni koji su ga imali smatrali su se izuzetno moćnim. To su primarno bile kraljevske porodice. Navodno je jedan ananas koštao čak i do 5000 današnjih funti. Dakle, statusni simbol. Ananas je često postavljan kao ukras u domovima, pisane su pjesme, a motivi ovog voća nalaze se i na brojnim građevinama (pogledati Katedralu sv. Pavla u Londonu, čije kule na vrhu imaju zlatne ananase).

Ovaj podatak dio je jedne interesantne knjižice koja se zove “Why We Hate Cheap Things” koju sam sasvim slučajno kupila i koja me potpuno oduševila. Između ostalog, kroz ovaj primjer ananasa objašnjen je pojam vrijednosti materijalnih stvari, novca i ljudske psihologije. Ne morate ni da kupite knjižicu – ovdje ipak pričamo o štednji – jer se sve nalazi na The School of Life sajtu, tako da klik ovdje da pročitate. Obećavam da je poučno i zabavno!

Podijeli sa drugima: