5 (očekivanih) knjiga koje treba da imate u kućnoj biblioteci

obavezne knjige u kucnoj biblioteci

Hajde da pričamo malo o tome koje knjige treba da budu obavezan dio kućnih biblioteka – ako imate jednu. Zapravo, ako mene pitate, čak i da ne “gradite” kućnu biblioteku, svaka kuća treba da ima ovih pet knjiga. Razloge skoro da je nepotrebno navoditi, ali ja ipak hoću.

1. Pravopis srpskoga jezika, Matica srpska

Možda najvažnija knjiga koju imam u kući i ona koju otvaram svakodnevno je Pravopis Matice srpske. Moja teorija je da ma koliko da poznajete svoj jezik, opet ne znate sve i ne znate dovoljno. Zato često provjeravam i svoju upotrebu istog kada nešto pišem, čak i u situacijama kada mislim da koristim neku riječ ispravno. Najučestalija provjera odnosi se na zamjenu glasa jat i upotrebu zapete. Kupila sam jedan primjerak i za kancelariju, jer, kao što rekoh, Pravopis mi treba na svakodnevnom nivou.

Napomena 1: Važno je imati aktuelno izdanje, jer se stalno rade izmjene.

Napomena 2: Da, znam, i u mojim tekstovim ima grešaka, bez obzira na to što stalno vršim provjere.

2. Leksikon stranih reči i izraza, Milan Vujaklija

Sad ću izrazito štreberski da izjavim kako je ovo jedan od najdražih poklona koji sam dobila od roditelja, a od tada je prošlo baš mnogo godina i baš mnogo raznih poklona. Ali to je istina! Otvorila sam ovaj Leksikon bezbroj puta i uvijek mu se vraćam kada naiđem na neki nepoznat termin. Bolje je i od Google-a, a ja mnogo volim Google.

3. Bonton

Biće da smo sve lijepe stvari iz bontona zaboravili. Ja sam odrasla sa parolom “svaka kuća mora da ima Bonton“, a u našoj je bilo nekoliko izdanja – čak i džepnih. (Stvarno ne znam zašto, jedan je sasvim dovoljan). Jedini način da se bilo kakvo lijepo i primjerno ponašanje primijeni na nove naraštaje je da klince od malih nogu učimo lijepim manirima. A za to je važno da počnemo od sebe, jer odrasli su uvijek služili kao primjer. Dakle, počnite od sebe. Okej, da, neke stvari su možda zastarjele u Bontonu, ali to su samo neke.

4. 1000 zašto – 1000 zato

Moja omiljena knjiga! Zauvijek! Mislim da ne poznajem osobu koja ne posjeduje istu. Sjećam se kako sam kao klinka iznova i iznova čitala priču o Tadž Mahalu i priče o piramidama. Najviše me raduje to što se i danas mogu kupiti nova izdanja koja su identična – jer nostalgija.

5. Na drini ćuprija, Ivo Andrić

I za kraj, odlučila sam da pored svega ovoga što je, grubo rečeno, neki vid priručnika, stavim na listu i jedan roman. Ako mene pitate, to je naš nobelovac Ivo Andrić i njegovo djelo Na Drini ćuprija. Zašto sam baš tu knjigu odabrala? Jer je on naš nobelovac, jer o njegovoj veličini ne treba mnogo da diskutujemo, i jer je ovo knjiga o životu, o smrti, o istoriji, o narodu, o naravima, o ljudima – o svemu!

Da li sam nešto propustila? Dopunite ovu listu u komentaru ispod!

L.

Podijeli sa drugima: