Agata Kristi – kraljica zločina!

agata-kristi-tuzni-cempres-lovily-blog

Malo kog autora čitam u kontinuitetu godinama i od malo kog autora sam pročitala toliko djela koliko od Agate Kristi. Još od osnovne škole sam imala nedjeljnu rutinu gledanja slavnog detektiva Herkula Poaroa na TV-u, a sa tim je došlo i čitanje knjiga. Mama je kriva za tu opsesiju, odmah da vam kažem.

Trenutno se u mojoj biblioteci nalazi veliki broj njenih djela, ali jedno koje mi je uvijek izmicalo pred rukama, a čiju filmsku adaptaciju svrstavam vjerovatno u najbolje i najdraže, je upravo Tužni čempres – priča o mladoj Elinor Karlajl koja je mirno i bez pobune, skoro snishodljivo, stajala pred sudom dok su je optuživali za ubistvo suparnice u ljubavi Meri Džerard.

Srećom, jedna osoba je duboko vjerovala u njenu nevinost, pa tako provela ostatak vremena pokušavajući sklopiti kockice i pronaći istinu u ovom tako logičnom i jednostavnom slijedu događaja koji je upućivao samo i isključivo na Elinor. Šta se dalje dogodilo, kakvi su se spletovi odigrali i koliko je intrigantna kompletna priča i kraj iste – pročitaćete sami. Nema smisla da vam kvarim uzbuđenje čitanja ovakvog misterioznog djela.

O Agati isto tako – ali iz drugih razloga – nemam mnogo toga za reći. Svi znaju za njeno ime – ta žena je naprosto bila genijalac. Najobjavljivanija je autorka svih vremena, osoba koja je kreirala Poaroa – književnog lika koji i dan danas važi za jednog od najboljih ikada stvorenih. Bez imalo pretjerivanja. A ako mu ne priznate poziciju najboljeg, sigurno da ćete morati onu najupečatljivijeg.

Stil pisanja i način razvoja radnje Kristi je u svojim djelima dovela do perfekcije. Uvjerljivost u kreiranju likova, specifičnost svakog od njih, ali takva da nimalo ne odudara od stvarnosti koju je riječima oslikavala, kao i perfektno oko (ili bolje da kažem jezik) za detalje omogućio joj je da napravi djela koja vas progutaju. Progutaju na način da tokom čitanje vi više ne sjedite u svojoj sobi, dnevnom boravku, na klupi u parku ili busu. Vi ste baš tamo, pored slavnog privatnog detektiva. Sjedite u sudnici, šetate se engleskim ulicama, zavirujete u skrivene kutke dvoraca, luksuznih stanova, podruma, ljetnikovaca, pozorišta, restorana i svih drugih mjesta u koja je on dospio uglavnom sa svojim vjernim pratiocem Hejstingsom. I za sve to vrijeme se trudite da primijetite svaki mogući detalj koji se spomene, a opet nikada do samog kraja ne uspijete dokučiti šta vam je to zasmetalo, šta ste to predosjetili i nanjušili. A sigurno da jeste.

Eto. Baš zato je Agata tako briljantna. I zaslužuje da bude toliko čitana. Ona pokreće moždane vijuge, zabavlja, nasmijava, impresionira i knjigu uspješno pretvara u vremeplov, vraćajući čitaoce u neka skroz lijepa vremena. Barem za mene. A emocije u pričama? One tek obaraju. Način na koji ogoli čovjeka i predstavi sva stanja kroz koja prolazi u nekom trenutku života može da svakoga kao čitaoca dokrajči – bez obzira koliko je sve to samo knjiga.

P.S. Da li ste znali da jedino Biblija i Šekspirov opus prevazilaze ukupan tiraž njenih djela?

Do naredne priče,

vaša L.


Ako želite da dobijete ovu knjigu na poklon – trk na Facebook stranicu Lovily bloga. U ovom postu, u saradnji sa Lagunom, poklanjam jednu i vama!


NAZIV DJELA: Tužni čempres

AUTOR: Agata Kristi

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 12,70 KM / 5,90 € / 699 RSD


Malo kog autora čitam u kontinuitetu godinama i od malo kog autora sam pročitala toliko djela koliko od Agate Kristi. Još od osnovne škole sam imala nedjeljnu rutinu gledanja Poirota na TV-u, a sa tim je došlo i čitanje knjiga. Mama je kriva za tu opsesiju, odmah da vam kažem. Trenutno se u mojoj biblioteci nalazi veliki broj njenih djela, ali jedno koje mi je uvijek izmicalo pod rukama, a čiju filmsku adaptaciju svrstavam vjerovatno u najbolje i najdraže, je upravo Tužni čempres - priča o mladoj Elinor Karlajl koja je mirno i bez pobune, skoro snishodljivo, stajala pred sudom dok su je optuživali za ubistvo 'suparnice u ljubavi' Meri Džerard. Srećom, jedna osoba je duboko vjerovala u njenu nevinost, pa tako provela ostatak vremena pokušavajući sklopiti kockice i pronaći istinu u ovom tako logičnom i jednostavnom slijedu događaja koji je upućivao samo i isključivo na Elinor. Šta se dalje dogodilo, kakvi su se spletovi odigrali i koliko je intrigantna kompletna priča i kraj iste - pročitaćete sami. Nema smisla da vam kvarim uzbuđenje čitanja ovakvih misterioznih djela. O Agati isto tako - ali iz drugih razloga - nemam mnogo toga za reći. Svi znaju za njeno ime - ta žena je naprosto bila genijalac. Najobjavljivani je autorka svih vremena, osoba koja je kreirala Poaroa - književnog lika koji i dan danas važi za jednog od najboljih ikada stvorenih. Bez imalo pretjerivanja. A ako mu ne priznate poziciju najboljeg, sigurno da ćete morati onu najupečatljivijeg. Stil pisanja i način razvoja radnje Kristi je u svojim djelima dovela do perfekcije. Uvjerljivost u kreiranju likova, specifičnost svakog od njih, ali takva da nimalo ne odudara od stvarnosti koju je riječima oslikavala, kao i perfektno oko (ili bolje da kažem jezik) za detalje omogućio joj je da napravi djela koja vas progutaju. Progutaju na način da tokom čitanje vi više ne sjedite u svojoj sobi, dnevnom boravku, na klupi u parku ili busu. Vi ste baš tamo, pored slavnog privatnog detektiva. Sjedite u sudnici, šetate se engleskim ulicama, zavirujete u skrivene kutke dvoraca, luksuznih stanova, podruma, ljetnikovaca, pozorišta, restorana i svih drugih mjesta u koja je on dospio uglavnom sa svojim vjernim pratiocem Hejstingsom. I za sve to vrijeme se trudite da primijetite svaki mogući detalj koji se spomene, a opet nikada do samog kraja ne uspijete dokučiti šta vam je to zasmetalo, šta ste to predosjetili i nanjušili. A sigurno da jeste. Eto. Baš zato je Agata tako briljantna. I zaslužuje da bude toliko čitana. Ona pokreće moždane vijuge, zabavlja, nasmijava, impresionira i knjigu uspješno pretvara u vremeplom, vraćajući čitaoce u neka skroz lijepa vremena. Barem za mene. A emocije u pričama? One tek obaraju. Način na koji ogoli čovjeka i predstavi sva stanja kroz koja prolazi u nekom trenutku života mogu da te dokrajče - bez obzira koliko bila imaginarna. P.S. Da li ste znali da jedino Biblija i Šekspirov opus prevazilazi ukupan tiraž njenih djela?


*Ovaj post nastao je u saradnji sa Lagunom

Podijeli sa drugima: