Čaj od šljiva – recenzija zbirke kolumni Lazara Džamića

caj od sljiva lazar dzamic recenzija

Jedan dan čitanja, 180 stranica, 30 priča i iznova shvatanje činjenice da je univerzum grdno pogriješio kada je mene smjestio u Banju Luku, u Bosnu i Hercegovinu, na brdoviti Balkan. Stvarno ne znam koji mu je vrag, pa ja sada moram da iznalazim rješenja i puteve koji će me odvesti na pravo mjesto. Tamo gdje je moj mehanizam u glavi i njegovo funkcionisanje u podudarnosti sa okolinom. Tamo gdje je Engleska. Barem ako je suditi po “Čaju od šljiva” i ostalim (ličnim) istraživanjima.

Lazar Džamić, novinar, konsultant za marketing, predavač na fakultetu, autor brojnih članaka i član Guglovog kreativnog tima, prije 16 godina je napustio svoju rodnu Srbiju i “bolji život” pronašao upravo tamo, u Londonu. U toku perioda dugog dvije godine aktivno je pisao, između ostalog, kolumne za “Novi Magazin”, koristeći to kao sredstvo za poliranje sjajnih odnosa koje je imao sa svojim maternjim jezikom (uspješno, moram dodati), a koje su upravo (sa manjim izmjenama u pogledu naslova) pretočene u knjigu simboličnog naziva “Čaj od šljiva”.

Kao što je i naznačeno na samim koricama djela, Lazar se bavi Srbima, Englezima i fantaziji emigracije. Na jedan izuzetno duhovit ali i poučan način prenosi nam svoja dosadašnja iskustva sa životom na Ostrvu. Kvalitetno je sumirao bitne i velike segmente života nas Srba i njih Engleza, i napravio fenomenalno poređenje istih. Razlike u mentalitetu, načinu razmišljanja, ophođenja, običajima, kulturi i stilu života su i više nego očigledne. Ali tek kada pročitate njegove kolumne imaćete pravi uvid u to kako stvari zaista stoje.

Ako vas barem malo vuče za rukav želja za “zapadom” i “boljim”, a pogotovo ako na umu imate baktanje sa Englezima, ovo djelo će biti ne samo zanimljivo za čitanje, već i izuzetno korisno štivo koje će pomoći da iz prve ruke saznate i uvidite koliko je taj veličanstveni narod i kultura stvarno za vas, odnosno koliko nije. Osim toga, spustiće vas na zemlju ukoliko maštate o Engleskoj (ili zapadnoj Evropi uopšte) kao o idealnom mjestu. Istina je daleko od toga, i svaka medalja ima dvije strane. Konkretnije rečeno, nemoguće je da će se svaki segment života negdje podudarati sa vašim preferencijama (osim ako ste, recimo, ja, a to mjesto London).

Dosta smijeha i surovih činjenica čeka sve vas (ne)ljubitelje Engleske i Srbije, željne imigracije, voljne da učite i saznate nešto više o drugim kulturama i načinu života “vani”. Neki malo pametniji će uvidjeti i brojne savjete koji bi, primjenjeni nacionalno, učinili ovo područje mnogo pogodnijim za život. A sve to upakovano je sa zanimljivim ilustracijama Aleksandra Zografa. Dakle – pun pogodak ako mene pitate.

Do naredne preporuke,

Vaša L.


NAZIV DJELA: Čaj od šljiva

AUTOR: Lazar Džamić

ILUSTRACIJE: Aleksandar Zograf

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2015

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 7,40 KM / 3,50 € / 399 RSD

Podijeli sa drugima: