Confessions of an Advertising Man: recenzija knjige Davida Ogilvyja

ogilvy confessions of an advertising man recenzija

Započeću ovu recenziju jednom rečenicom koja će vam biti dovoljna da se odlučite za čitanje/kupovinu ove knjige, ali u tekstu će da se nađe još poneka korisna informacija, tako da nemojte tu stati. Dakle, rečenica glasi ovako:

Očekivala sam mnogo, dobila sam i više od toga.

Prije nego objasnim zašto, vratimo se na početak. Mislim da je skoro nemoguće da, ako se bavite marketingom i oglašavanjem, ne znate ko je David Ogilvy. Konteksta radi – i za vas koji niste iz ovog svijeta ali biste da pročitate nešto zanimljivo – posvetiću nekoliko redova njegovom liku. Ako ste sa tim već upoznati, preskočite naredni paragraf.

David Ogilvy je osnivač čuvene Ogilvy & Mather agencije koja je nastala davne 1948. godine. On se smatra začetnikom advertajzinga kakvim ga danas znamo. Po rođenju Englez, veći dio svog života proveo je u Americi gdje je i osnovao agenciju. Njegov rad je bio vrlo prepoznatljiv, a stav veoma dominantan, što je važno u ovoj industriji. Neki od njegovih klijenata (pojedine Ogilvy agencija drži i danas) su Dove, IBM, American Express, Schweppes, Rolls Royce, a tokom svog života radio je na kampanji za Puerto Rico, British Tourist Authority (kampanja Come to Britain) itd. Ogilvy je umro 1999. godine, a iza sebe je, osim gigantske agencije o čijem današnjem obliku bi moglo da se priča nadugačko i naširoko (pozitivno i negativno), ostavio i knjige od kojih ću da izdvojim dvije najpoznatije: Confessions of an Advetising Man i Ogilvy on Advertising.

Vratimo se sada na Confessions, našu današnju temu. Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja, koje ću ispod navesti jer će vam naslovi reći mnogo toga o sadržaju i šta da očekujete:

 1. Kako da vodite agenciju
 2. Kako da pridobijete klijente
 3. Kako da zadržite klijente
 4. Kako da budete dobar klijent
 5. Kako da napravite dobre kampanje
 6. Kako da napišete copy koji donosi rezultate
 7. Kako da ilustrujete oglase i postere
 8. Kako da napravite kvalitetnu TV reklamu
 9. Kako da napravite dobre kampanje za hranu, turizam i lijekove
 10. Kako da uđete u top 3 – savjeti mladima
 11. Da li oglašavanje treba da se ukine

Da, već vam je jasno. Knjiga obiluje gomilom konkretnih i direktnih savjeta u skoro svakom aspektu agencijskog života koji može da vas zanima. Svi ti savjeti isprepleteni su sa činjenicama, istraživanjima, a upotpunjeni stvarnim pričama iz njegovog života i rada. Kada kažem konkretnim, mislim ovako: stavite kupon u donji desni ugao, nemojte koristiti caps lock, koristite fotografiju umjesto ilustracije, koristite serifni font, upotrijebite ove riječi itd. Naravno, svaku činjenicu prati i objašnjenje zašto.

Ako uzmemo u obzir kada je ova knjiga napisana, sasvim je logično zašto je uzburkala industriju. On je bez ikakvog ustručavanja iznio u javnost skoro sve što zna i radi, u periodu kada su svi know-how čuvali za sebe kao suvo zlato. Danas je situacija nešto drugačija u tom pogledu.

Ono što je meni još bolje jeste to da mnogo stvari koje je napisao tada, te 1956. godine, mogu da se primjene i dan-danas. Doslovno, u nekom modifikovanom obliku ili kao sama esencija u drugom formatu – to su i dalje mahom pravila koja treba da se slijede.

Četiri najvažnije stavke koje želim da istaknem, a koje gospodin Ogilvy propagira tokom cijele naracije, glase ovako:

 1. Istraživanje je majka znanja. Ako odradite dobro istraživanje, pola posla ste uradili. Ako ne uradite, džabe radite kampanju.
 2. Ne pravite kampanje koje osvajaju nagrade. Jako je dobro ovo objasnio u više navrata, neću da prenosim, pročitajte. I potpuno sam saglasna sa svim.
 3. Testirajte, testirajte i uvijek testirajte. Pravilo je ostalo isto, samo su se promijenili načini na koja radimo testiranja.
 4. Riječ kreativnost je glupa i nepotrebna. Ne postoje kreativni i ne-kreativni copywriteri, samo oni koji prave dobre i loše oglase.

(okej, mogla bih popisati još barem četiri, ali morate nešto i sami da saznate tokom čitanja)

Baš kao i ovaj moj tekst (nadam se), njegova knjiga je sačinjena od gomile lista, sumiranih teza, kratkih rečenicama i detaljnih opisa. Vrlo je laka za čitanje, a prepuna zanimljivih i inspirativnih informacija.

Confession of an Advertising Man je za mene mnogo više od knjige. To je u isto vrijeme biografija jedne impresivna ličnosti, istorija oglašavanja 60-ih godina, priručnik za oglašivače i vlasnike agencija, priručnik za vlasnike kompanija, odnosno naše klijente, i još svašta nešto. Uživala sam u svakoj stranici, podvlačila redove i stavljala stikere da znam na koje stranice želim da se vratim. Da, u ovih 58 godina od kada je knjiga napisana promijenila se mnogo toga, ali vjerujte mi, svašta možete da naučite iz nje.


NAZIV DJELA: Confessions of an Advertising Man

AUTOR: David Ogilvy

IZDAVAČ: Southbank Publishing

GODINA IZDANJA: 2012

PRODAJNO MJESTO: Book Depository

CIJENA: 16,00 €

Podijeli sa drugima: