Fuck You, Mars!

marsovac recenzija

Marsovac – film koji sam otišla gledati sa ogromnim skepticizmom, a nakon kojeg sam iz bioskopske sale izašla u potpunosti oduševljena. Da, ovo je još jedan SF film smješten u svemiru (preciznije, na Marsu) i da ovo je još jedan blokbaster. Ali on NI PO ČEMU nije sličan prethodnim filmovima koje smo mogli gledati na velikim i malim ekranima. Štaviše, jedina stavka koja iste povezuje je žanrovska odrednica i mjesto radnje.

Ako vam kažem da je ovo SF film kojem ćete se smijati više nego nekim komedijama, da soundtrack (ovakvog SF filma!) čine disko hitovi Done Samer, Abe i Glorije Gejnor, kao i da Met Dejmon putuje svemirom u “kabrioletu” odmah treba da vam bude jasna nevjerovatnost ovog Ridlijevog ostvarenja.

Naravno da vas očekuje hrpa nemogućih, fantastičnih momenata za koje ćete reći “ma daj, da li su normalni”, ali to ćete u ovom slučaju u potpunosti zanemariti. Razlog je jedan – glavni lik kog tumači gore pomenuti i briljantni Met Dejmon. Ovo je film o jednom čovjeku. Film o snazi volje i beskonačnim mogućnostima. Film o optimizmu i beskrajnoj borbi, prevazilaženju svih prepraka i uspjehu u najnevjerovatnijim situacijama. Nakon gledanja filma u glavi će vam ostati samo jedna pomisao – sve je moguće kad si dovoljno jak i kada imaš snažnu volju, a iz bioskopa ćete izaći nasmijani do suza.

Marsovac se ne bori za mjesto među svim onim velikim i važnim filmovima o egzistenciji, kao što je Interstellar. Lajt-motiv kompletnog filma je ljudska priroda u svom najgenijalnijem, najinventivnijem i najnepredvidljivijem obliku. Dakle, njegov fokus jeste ljudsko biće, ali iz skroz druge perspektive.

Ukoliko niste upoznati sa detaljima radnje, uputiću vas u ono osnovno: Dejmon tumači lik Marka Vatnija kojeg njegova ekipa ostavlja na Marsu samog, pod pretpostavkom da je mrtav, nakon što ih je zadesila ogromna oluja dok su prikupljali podatke na površini Marsa. Međutim, Mark je itekako živ i od trenutka kada dolazi svijesti pa do kraja film traje njegova borba za preživljavanje na najnevjerovatniji mogući način.

Kroz njegov lik prikazana je izuzetna snaga volje i moć znanja, a zasluženo mjesto zauzele su i osobine ljudskosti, vjernosti, hrabrosti, kao i značaj prijateljstva i to kroz članove posade koja je sa njim otišla u misiju Ares III.

Da li je ovo povratak Ridlija na velika vrata? Ako mene pitate – jeste. Mnogi su očekivali više, ali ako stvari postavimo na svoje mjesto i objektivno sagledamo kompletan film, jedini zaključak koji se nameće je da je ovo zaista sjajna adaptacija romana Endija Vira. A osim toga – nudi nezamislivu zabavu bez obzira na to koliko (čak i meni samoj) trailer i gore opisana radnja izgledaju holivudski, nezanimljivo i već viđeno.

Pripremite se za nevjerovatan (i skoro nemoguć u svim ostalim situacijama) spoj istoka i zapada (bukvalno), fizike i botanike, humora i nauke, kao i holivudskih klišea i fenomenalnog filma. Zvuči nemoguće? Možda, ali je film dokazao da nije. A i kada nije moguće – tu je duck tape da pomogne. (ko pogleda – shvatiće).


“I'm gonna have to science the shit out of this”


ORIGINALNI NAZIV FILMA: The Martian

ŽANR: Naučna fantastika (SF), drama, avantura

REŽIJA: Ridley Scott

SCENARIO: Andy Weir i Drew Goddard

GLAVNE ULOGE: Matt Damon, Jessica Chastain i Kristen Wiig

MUZIKA: Abba, Gloria Gaynor, Donna Summer i Thelma Houston

PREMIJERA: oktobar 2015.

BUDŽET: 109 miliona dolara

TRAJANJE: 144 minute

IMDb OCJENA: 8.3

Podijeli sa drugima: