Najbolji YouTube kanali + vaše preporuke

najbolji youtube kanali

Iz naslova već znate šta vas čeka u ovom postu – najbolji YouTube kanali – tako da ću započeti sa kratkim objašnjenjem.

Prvo, ako vas ne zanima zašto nekoga pratim i zašto preporučujem, bacite pogled na listu koja se nalazi ispod svake kategorije, koja vas vodi direktno na profile. Sa druge strane, ako vas interesuje moje mišljenje i razlozi za preporuku, o svakom kanalu sam napisala po kratki paragraf, osvrćući se na neka osnovna obilježja. Uz to, izdvojila sam i po jedan reprezentativan video, kako biste odmah vidjeli o čemu je riječ.

Ono što je karakteristično za mene kao konzumenta YouTube sadržaja je da sam jaaaako izbirljiva. Šta pod tim mislim? Toliko je kreatora da biram da pratim one koji rade kvalitetno + privlačno. Osim toga mnogo mi je bitan jezik i dikcija. Postoje ljudi koji su sasvim u redu i temama, i sadržajem, i likom, ali  ne mogu da ih slušam – i zato ih ne pratim redovno.

U ovom tekstu se nalaze samo meni najbolji YouTube kanali, oni čije videe otvaram čim se pojave u mom Subscription boksu. Trudim se da ta lista bude vrlo sažeta i da pratim sve što isti objave.

Pored svih mojih preporuka, kojih nije malo, na kraju teksta vas čeka i jako dugačka lista YT kreatora koje ste mi vi preporučili na Instagramu. Voljela bih da, ako imate neke interesantne preporuke kojima bih dopunila određene kategorije, iste podijelite sa mnom (pogotovo u kategoriji knjige!).

Pa, da počnemo…

I – Beauty

Ako ste ljubitelj šminkanja, na bilo koji način, postoji samo jedan kanal koji bih vam bez premišljanja preporučila. To je Andreea Ali. Ta žena pokriva sve što ja volim i želim. Prvo, veoma je poučna i svrha njenog kanala je da vas nauči kako da se našminkate savršeno. Drugo, veoma je pedantna, prijatna i harizmatična, tako da uživam i u tome da je samo slušam. Pored toga, sve što predstavi je primjenjivo, a ne “stavljam tri kilograma šminke u bojama duge koji su samo i isključivo pokazivanje moje vještine”. I za kraj – zabavna je i prizemna. Pokažite joj malo ljubavi i uzvratiće vam, jer nije umišljena ultra-mega-giga zvijezda.

Pored nje, obožavam Karimu McKimmie, Australijanku koja je pre-di-vna i pokriva sve iste segmente koje sam iznad navela za Andreeu. Jasno vam je da ne volim prenapucane, plastične, glamurozne dive, već prijatne, zanimljive djevojke koje su zaljubljene u šminkanje, rade to kvalitetno i u svakom videu nude gomilu savjeta i iskrenih preporuka.

Ok, još samo jedan kanal posvećen šminkanju, jer ne mogu da ne spomenem Lisu Eldridge. Ona je jedna od najpoznatijih šminkerki na svijetu, koja, na moju radost, s vremena na vrijeme, između šminkanja holivudskih zvijezda, snimi i poneki YouTube video. Ako ste vidjeli onaj plišani ruž za usne na mom Instagramu (ovaj), to je njen proizvod. A ima i liniju prstenja koje je prekrasno (i preskupo – jer drago kamenje). Sve u svemu, ova žena je #mustfollow.

Sa druge strane beauty spektra, dakle njege kože lica, nalazi se jedan jedini kanal koji sumnjam da će uskoro da dobije zamjenu. Njeno ime je Susan Yara i mnogo mi je pomogla u edukaciji oko proizvoda koje treba da stavljam na svoju kožu. Naučila sam mnogo o sastojcima, slaganju, rutinama i drugim važnim temama. Pratim je na ličnom kanalu, kao i na njenom projeku Mixed Makeup. Edukacija, edukacija, edukacija. I predivna ličnost.


Beauty YouTube lista

 1. Andreea Ali
 2. Karima McKimmie
 3. Lisa Eldridge
 4. Susan Yara / Mixed Makeup

II – Lifestyle

Započeću sa Lily Pebbles koju ubjedljivo najduže pratim i koja mi još uvijek nije dosadila. Sada joj se sadržaj malo izmijenio, jer je nedavno rodila pa su uključene i mameće teme, ali se nakon prvih nekoliko mjeseci od porođaja vratila svom uobičajenom ritmu, a moj interes se nije umanjio ni sa sadržajem za roditelje. Lily je osoba sa kojom mogu da se vidim u društvu. Znate one ljude koje gledate i shvatite kako biste sigurno bili dobri prijatelji da ste tu negdje, u komšiluku. Kod nje na profilu ćete pronaći vlogove, favorite mjeseca, sređivanje doma, kul mjesta u Londonu i još mnogo toga.

Na potpuno drugoj strani spektra nalazi se Lydia Elise Millen. Dok je Lily kul, urbana djevojka iz Londona, Lydia fura glamurozni, luksuzni stil života. Nakon besomučnog gledanja svega što objavi, ušla sam u fazu da mogu pokoji video i da preskočim, ali generalno gledano i dalje je volim. Njen stil odijevanja je besprijekoran. Sve što ja volim. To važi i za ostale segmente njenog života, ali kao što rekoh, drugačije je gledati obični život jedne Lily sa kojom mogu da se poistovjetim i Lydiu koja se vozi u Aston Martinu i nosi dijamante. Srećom, sve to je vrlo nonšalantno i nepretenciozno, u suprotnom takav profil ne bih ni pratila. Ona i njen suprug (Ali Gordon, još jedna suptilna preporuka) su predivan par koji je veoma kvalitetnim radom i istančanim ukusom samostalno izgradio sve što sada imaju. Dakle, veliko poštovanje od mene.

Treća osoba koju preporučujem je opet drastično drugačija od dvije prethodno pomenute osobe. Ovaj put riječ je o momku koji se zove Matt D'Avella i koji sam sebe definiše kao minimalist. Upravo tome je posvećen njegov kanal – kako da živite minimalan, sveden, organizovan život. Sve što radi je veoma lijepo, on je nevjerovatno prijatan i prepoznaćete kvalitet nakon pogledanog prvog videa.

Ova kategorija će biti ubjedljivo najduža, već vidim. Sljedeća osoba koju bih uvijek preporučila je Karlie Kloss. Da, ona je jedan od najpoznatijih modela na svijetu, ali je i osnivač Code with Klossy škole za kodiranje za žene +YouTube kreator. Ovo potonje rekla bih pod uticajem i uz pomoć Casey Neistata, koji joj je jedno vrijeme (a možda i dalje?) pomagao oko videa. Zanimljivi su i raznoliki, od kuhanja i vježbanja, preko njege i šminke, do putovanja, događaja i edukacija.

U istu tu kategoriju ulazi i Alexa Chung – svjetski poznat model, meni poznatiji zato što je bila u vezi sa Alexom Turnerom :ljubomorna:. I ona je (sad već prilično davno) počela da radi zanimljive lifestyle videe, intervjue sa kul ljudima, modne tutorijale itd. Sve lijepo urađeno i odiše tim nekim aleksačang stilom. Na početku sam bila veoma skeptična ka njenom liku, kao da mi je trebalo vremena da je “prihvatim”, a sada mi se skroz dopada.


Lifestyle YouTube lista

 1. Lily Pebbles
 2. Lydia Elise Millen
 3. Matt D'Avella
 4. Karlie Kloss
 5. Alexa Chung

III – Books

Nećete vjerovati, ali na ovoj listi se nalazi samo JEDAN YouTube kanal posvećen knjigama. Iako je to jedna od tema koja me najviše zanima, nikako da pronađem dobre kreatore na toj sceni. Ne znam da li ja nisam dovoljno dobro istražila ili su svi book-tuberi isključivo SF/YA orijentisani. Svi pričaju o silnim trilogijama, tetralogijama, serijalima koji su više tinejdžerski (nešto kao Twilight) i nimalo za mene. Jedina osoba koja se izdvaja jeste booksandquills. Sanne je preslatka, ima lijep glas i dikciju i obuhvata gomilu tema i žanrova. Dakle, #mustfollow.


Book YouTube lista

 1. booksandquills

IV – Fitness

Priznajte da ni ovo niste očekivali od mene? Dešava se, znam. Jedini YouTube kanal posvećen vježbanju koji pratim je MadFit. Njeno ime je Maddie i radi odlične videe sa vježbama koje ja inače volim da radim, potpuno prilagođene kućnim uslovima. Nije da vježbam kod kuće, aliii…. Ukoliko tražite ovakav sadržaj, zapratite MadFit obavezno.


Fitness YouTube lista

 1. MadFit

V – Vlogs

Kada su vlogovi u pitanju, ne treba da idem dalje od jednog i jedinog Casey Neistata. Možda ne mogu da tvrdim da je on kreator tog cijelog “daily vlogging” pokreta (iako mislim da jeste), ali mogu da tvrdim da je njega upravo to proslavilo. Istina – moram da priznam – interesantnost njegovog sadržaja je znatno opala od kad je prestao sa dnevnim vlogovanjem, a onda još više i sa seljenjem iz Njujorka. Bilo kako bilo, ako ovog čovjeka niste “ukačili”, izvolite sada. Zavidim vam, jer sada možete da gledate sve te videe (a ima ih mnogo), koje sam ja svaki (ali ama baš svaki) dan pratila.

(video koji dijelim u nastavu nije vlog, ali nisam mogla da ga ne podijelim, iza kategorije je mojih omiljenih videa ikad napravljenih)

Osim njega, interesantan mi je bio i Jon Olsson kojeg i dalje pratim, ali ne tako opsesivno. Jon je šveđanin, ljubitelj esktremnog sporta, automobila, jahti, RedBull ambasador, kreator Douchebags brenda. Živi na relaciji Monako i Marbella i mnogo putuje, tako da od njegovih savršeno editovanih videa možete da očekujete gomilu lijepih prizora. Pogotovo od kada u timu ima Benija, boga video editovanja. (Sada se to sve malo izmijenilo jer je on, kao i Lily, dobio dijete, a to znači nešto drugačiji život)


Vlogs YouTube lista

 1. Casey Neistat
 2. Jon Olsson

VI – Videography

Moja omiljena kategorija nema neki konkretan naziv, mješavina je svega. Nazvaću je videography jer je fokus na nevjerovatnom kvalitetu videa. Kao da gledate mini-filmove. Napomena: zato sve ove morate da gledate u 4k i sa sluškama.

Neki to rade u formi jako kratkih videa (1-2 minute) koji prenose atmosferu i osjećaj. Takav je Tim Kellner. O njemu sam ranije pisala (ovdje), pa neću mnogo dužiti. Njegov stil rada je za mene savršen. Osim što snima i edituje, kreator je i muzike u svakom videu. Pogledajte, biće vam jasno.

Neki to rade u formi edukativnih videa. Takav je Peter McKinnon. On je fokusiran na to da edukuje publiku u pogledu opreme, stila, rada, tehnike itd, ali na takav način da vas ostavi bez teksta. Bukvalno odgledate cijeli jedan film sa savršenim kadrovima neke predivne lokacije, a uz to imate serviranu lekciju iz fotografije i snimanja.

 


Videography YouTube lista

 1. Tim Kellner
 2. Peter McKinnon

VII – Edu + Inspo

Ako pričamo o edukativnim kanalima, onda na prvom mjestu mora biti TED-ed. Ko je željan da svaki dan nauči nešto novo, neka klikne Subscribe. Koncept je jednostavan: kratki video-klipovi, trajanja oko 5 minuta, vizuelno super odrađeni, u kojima se obrađuje po jedna interesantna tema iz raznih oblasti.

Dictionary of Obscure Sorrows je potpuno suprotan kanal – sadrži gomilu izmišljenih informacija, preciznije riječi. Riječ je o kanalu na kojem se u svakom videu predstavi po jedna izmišljenica koja opisuje određeno stanje i osjećanje za koje u stvarnom jeziku ne postoji riječ. Autor izmišljenica je John Koenig.

I za kraj, jedan jedini domaći kanal na cijeloj listi. Ne postoji domaći vloger kojeg pratim, beauty YT kreatori nisu na nivou i u stilu koji ja želim, a kreatore poput Petera McKinnona nemamo (ili ja za njih ne znam?). Nakratko se YouTube-om bavila Brana, nju sam gledala redovno, ali nažalost njoj ta platforma nije primarna. Međutim, u posljednje vrijeme su se pojavili jako dobri podcasti u domaćoj produkciji. Tu je Pojačalo, tu je Agelast, a tu je i Žiška koja je meni ubjedljivo najdraža. Interesantne teme, dobri sagovornici, u isto vrijeme i zabavno i poučno, a sve tako nenametljivo i neobavezno.

 


Edu + Inspo YouTube lista

 1. TED-ed
 2. Dictionary of Obscure Sorrows
 3. Žiška

I to je otprilike sve na temu najboljih YouTube kanala – za sada. Imam još nekoliko njih na pameti, koje gledam često, ali želim da ova lista sadrži samo one koje pratim iz videa u video, bez izuzetka. Iz dosadašnjeg iskustva mogu da zaključim da mnogo više volim UK scenu, dok mi se Amerikanci nikako ne dopadaju. Naravno, postoje izuzeci. Takođe, shvatila sam da mi je fokus na neobaveznom sadržaju, jer toliko stručnih stvari čitam i gledam u toku dana, da mi YouTube više služi za razonodu i odmaranje od svega. Naravno, kada želim nešto edukativno i konkretno, tražim prema datoj potrebi, jer YouTube je najbolja platforma za to.


VIII – Najbolji YouTube kanali prema vašem izboru

 1. Frontline PBS
 2. Pinch of Yum
 3. Tom Bilyeu – Impact Theory
 4. Lavendaire
 5. Pick Up Limes
 6. KiloMetri Podcast
 7. The Anna Edit
 8. Jubilee
 9. Bailey Sarian
 10. Agelast
 11. Maja Milocanovich
 12. bestdressed
 13. Veze i one bez veze
 14. Joe Rogan
 15. Like Stories of Old
 16. Cody Ko
 17. David Dobrik
 18. Shots of Awe
 19. Wisecrack
 20. Kurzgesagt
 21. Slatko od Dunje
 22. Beauty Within
 23. Online lekcije
 24. Korean Englishman
 25. Nathaniel Drew
 26. Knjigatron
 27. Domics
 28. The Futur
 29. Paolo from TOKYO
 30. Vergarova
 31. Alfie Deyes
 32. The Great War
 33. Alisha Marie
 34. Good Mythical Morning
 35. Luke Alexander
 36. Tati
 37. Dry Bar Comedy
 38. Buzz Feed Video
 39. Clevver
 40. Podcast KiloMetri
 41. Tea Zavacki
Podijeli sa drugima: