Jedno djelo – četiri umjetnosti

djevojka sa bisernom mindjusom recenzija

Tokom cijelog procesa stvaranja ovog bloga – koji je bio prilično dug, jer perfekcionista u meni voli da sve zakomplikuje – u glavi mi se stalno vrtila misao o prvom postu. Šta napisati da bude dovoljno dobro za prvi post ikada postavljen na jednom blogu? Sve mi je nekako izgledalo “iz neba, pa u rebra” i besmisleno. Srećom, razloga za brigu nije bilo, jer je post nastao sasvim spontano. Naravno, tema je bila roman, i to onaj koji je pretočen u film i pozorišnu predstavu, a bio inspirisan slikom. 4 umjetnosti na istu temu – rekla bih da je to dovoljno da se svako zainteresuje.

Elem, red bi bio i da se napiše koji red o romanu koji vam danas predstavljam, a koji me je ostavio bez daha (i neispavanu, jer sam do 3 ujutru sjedila čitajući poslednje stanice). Riječ je o djelu Trejsi Ševalije pod nazivom “Djevojka sa bisernom minđušom”.

Roman je napisan 1999. godine i bavi se nastankom istoimene slike čuvenog slikara Vermera. Radnja se odvija u 17. vijeku u jednom holandskom mjestu, a prati život mlade Grit, koja sa svojih 16 godina odlazi u dom Vermerovih, kako bi radila kao služavka i time pomogla svojoj porodici. Praćenjem njenog lika, unutrašnjih previranja, sukoba, ali i odnosa u porodici i okolini, jasno dobijamo sliku tadašnjeg vremena i poretka. Trejsi Ševalije je svojim veoma jednostavnim, a opet upečatljivim stilom pisanja uspjela da mnogobrojne obožavaoce pisane riječi oduševi. Kao majstor detalja uspjela je da oživi pomenutu epohu, ali i da nam u potpunosti prenese emocije i previranja koja su pratila glavnu junakinju. The Guardian je čitanje ovog djela opisao kao “čarobno iskustvo”, a Time je samo djelo okarakterisao kao “dragulj”.

Roman je 2003. godine pretočen u istoimeni film, u kojem glavnu ulogu vodi predivna Scarlett Johansson. Nekoliko godina kasnije, na opšte oduševljenje publike, pojavila se i pozorišna predstava.

Iako je sve što je Trejsi opisala zapravo fikcija i ne predstavlja autentičan proces nastajanja Vermerovog čuvenog djela, čitanje romana ostavlja tako snažan utisak da u potpunosti povjerujete u svaku njenu riječ. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da se moj pogled na ovo veličanstveno Vermerovo djelo nakon čitanja romana u potpunosti podsvjesno izmijenio. Ubijeđena sam da će pomenuto djelo i vas dojmiti, tako da se unaprijed radujem vašim komentarima.

O Trejsi Ševalije

Trejsi Ševalije je američka književnica rođena 19. oktobra 1962. godine. Odrasla je u Vašingtonu, a 1984. godine svoj život nastavlja u predivnom kraljevskom Londonu. Diplomirala je kreativno pisanje na Univerzitetu Istočne Anglije 1994. godine. Njen prvi roman je “Djevičanski plavo”, objavljen 1997. godine u Engleskoj. Samo dve godine nakon toga objavljen je i roman pod nazivom “Djevojka sa bisernom minđušom”, koji je ujedno i stekao najveću slavu. Do danas je objavila 7 djela i to: Djevičanski plavo, Djevojka sa bisernom minđušom, Pali anđeli, Dama i jednorog, Plameni sjaj, Izuzetna stvorenja te najnovije djelo iz 2013. godine pod nazivom Poslednji bijeg.

O Vermerovom umjetničkom djelu

“Djevojka sa bisernom minđušom” je naziv djela holandskog slikara Johanesa Vermera iz 1665. godine. Ovu sliku nazivaju još i “Mona Liza sjevera” ili “holandska Mona Liza”. Portret se od 1902. godine nalazi u muzeju u Hagu, a 1994. godine je restauriran.

O samim detaljima koji se nalaze na slici (kao i o onima koje je zabilježila Trejsi) neću pisati, već vas ostavljam da sami uživate u pogledu i riječima. Nadam se da će vam se oboje dopasti kao i meni, a svakom komentaru i utiscima se unaprijed radujem.

Vaša L.


NAZIV DJELA: Djevojka sa bisernom minđušom

AUTOR: Trejsi Ševalije

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura, Banja Luka

CIJENA: 12,70 KM

Podijeli sa drugima:

Komentari

 1. Naletih na ovaj blog putem facebook-a; i moram ti priznati da je divno vidjeti da jos uvijek ima srednjoskolaca koji pored obavezne lektire i silnih obaveza u skoli citaju i druge knjige.
  Radujem se narednom postu.

  Divno je duso, samo tako nastavi.

  Suncani pozdravii

  1. Draga Sunčice,

   Nažalost, prošlo je već nekoliko godina od mojih srednjoškolskih dana. Kažem nažalost, jer sam zaista iskreno voljela taj period. Što se tiče knjiga i čitanja, tu sam zahvalna Gimnaziji. Pored velikog broja klasika koje sam čitala tokom školovanja, uvijek sam nalazila vremena i za slobodnu literaturu. Ljubav prema književnosti se davno rodila. 🙂

   Hvala veliko na divnim riječima, u svakom slučaju. Nadam se da će Vam se dopasti i naredne teme o kojima ću pisati. Biće tu zaista mnoooogo književnih preporuka, kao i muzičkih, filmskih, raznih ženskih tema…

   Srdačan pozdrav!

 2. Baš si me podsjetila na razloge zbog kojih mi se “Djevojka…” svidjela 🙂 I kraj, mislim baš zadnja rečenica, bio mi je tako savršena točka na “i” jednog jako lijepog romana. Neobično je da ga se još katkad sjetim, dok su mi brojna djela koja sam svojeobno smatrala boljima odavno isparila 🙂 Pročitala sam kasnije i “Djevičanski plavo” te “Damu i jednorog”, s tim da mi potonja nije bila ništa posebno.

  1. Draga Dubravka,

   drago mi je ako jesam i što dijeliš moje mišljenje o ljepoti navedenog romana. Tako je to uvijek – neka djela nam se urežu u pamćenje zbog sitnih detalja ili emocije koju su probudile u nama, a sasvim nesvjesno. Moram priznati da “Damu i jednorog” nisam pročitala, ali ako već i sama kažeš da nije nešto posebno, možda je za sada zaobiđem. Dosta knjiga ionako već čeka da im se posveti pažnja. 🙂

   Puno pozdrava!

Komentari

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *