Jedno djelo – četiri umjetnosti

djevojka sa bisernom mindjusom recenzija

Tokom cijelog procesa stvaranja ovog bloga – koji je bio prilično dug, jer perfekcionista u meni voli da sve zakomplikuje – u glavi mi se stalno vrtila misao o prvom postu. Šta napisati da bude dovoljno dobro za prvi post ikada postavljen na jednom blogu? Sve mi je nekako izgledalo “iz neba, pa u rebra” i besmisleno. Srećom, razloga za brigu nije bilo, jer je post nastao sasvim spontano. Naravno, tema je bila roman, i to onaj koji je pretočen u film i pozorišnu predstavu, a bio inspirisan slikom. 4 umjetnosti na istu temu – rekla bih da je to dovoljno da se svako zainteresuje.

Elem, red bi bio i da se napiše koji red o romanu koji vam danas predstavljam, a koji me je ostavio bez daha (i neispavanu, jer sam do 3 ujutru sjedila čitajući poslednje stanice). Riječ je o djelu Trejsi Ševalije pod nazivom “Djevojka sa bisernom minđušom”.

Roman je napisan 1999. godine i bavi se nastankom istoimene slike čuvenog slikara Vermera. Radnja se odvija u 17. vijeku u jednom holandskom mjestu, a prati život mlade Grit, koja sa svojih 16 godina odlazi u dom Vermerovih, kako bi radila kao služavka i time pomogla svojoj porodici. Praćenjem njenog lika, unutrašnjih previranja, sukoba, ali i odnosa u porodici i okolini, jasno dobijamo sliku tadašnjeg vremena i poretka. Trejsi Ševalije je svojim veoma jednostavnim, a opet upečatljivim stilom pisanja uspjela da mnogobrojne obožavaoce pisane riječi oduševi. Kao majstor detalja uspjela je da oživi pomenutu epohu, ali i da nam u potpunosti prenese emocije i previranja koja su pratila glavnu junakinju. The Guardian je čitanje ovog djela opisao kao “čarobno iskustvo”, a Time je samo djelo okarakterisao kao “dragulj”.

Roman je 2003. godine pretočen u istoimeni film, u kojem glavnu ulogu vodi predivna Scarlett Johansson. Nekoliko godina kasnije, na opšte oduševljenje publike, pojavila se i pozorišna predstava.

Iako je sve što je Trejsi opisala zapravo fikcija i ne predstavlja autentičan proces nastajanja Vermerovog čuvenog djela, čitanje romana ostavlja tako snažan utisak da u potpunosti povjerujete u svaku njenu riječ. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da se moj pogled na ovo veličanstveno Vermerovo djelo nakon čitanja romana u potpunosti podsvjesno izmijenio. Ubijeđena sam da će pomenuto djelo i vas dojmiti, tako da se unaprijed radujem vašim komentarima.

O Trejsi Ševalije

Trejsi Ševalije je američka književnica rođena 19. oktobra 1962. godine. Odrasla je u Vašingtonu, a 1984. godine svoj život nastavlja u predivnom kraljevskom Londonu. Diplomirala je kreativno pisanje na Univerzitetu Istočne Anglije 1994. godine. Njen prvi roman je “Djevičanski plavo”, objavljen 1997. godine u Engleskoj. Samo dve godine nakon toga objavljen je i roman pod nazivom “Djevojka sa bisernom minđušom”, koji je ujedno i stekao najveću slavu. Do danas je objavila 7 djela i to: Djevičanski plavo, Djevojka sa bisernom minđušom, Pali anđeli, Dama i jednorog, Plameni sjaj, Izuzetna stvorenja te najnovije djelo iz 2013. godine pod nazivom Poslednji bijeg.

O Vermerovom umjetničkom djelu

“Djevojka sa bisernom minđušom” je naziv djela holandskog slikara Johanesa Vermera iz 1665. godine. Ovu sliku nazivaju još i “Mona Liza sjevera” ili “holandska Mona Liza”. Portret se od 1902. godine nalazi u muzeju u Hagu, a 1994. godine je restauriran.

O samim detaljima koji se nalaze na slici (kao i o onima koje je zabilježila Trejsi) neću pisati, već vas ostavljam da sami uživate u pogledu i riječima. Nadam se da će vam se oboje dopasti kao i meni, a svakom komentaru i utiscima se unaprijed radujem.

Vaša L.


NAZIV DJELA: Djevojka sa bisernom minđušom

AUTOR: Trejsi Ševalije

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura, Banja Luka

CIJENA: 12,70 KM

Podijeli sa drugima: