Malterego: neobičan roman Marka Šelića (Marčela)

marko selic marcelo maltergo rubikova kocka lovily

O mnogim opsesijama sam vam pričala ovdje, ali jednu još uvijek nisam spomenula.

Da, pogodili ste, obožavam Marčela.

Doduše, ako ćemo baš potpuno iskreno, u posljednje vrijeme sam ga malo, u neku ruku, prerasla. Odnosno, ono šta želim reći jeste da sam prešla na neke druge stilove, žanrove i kategorije, ali to nimalo ne umanjuje moje divljenje prema svemu šta ovaj čovjek stvori riječima.

U to, naravno, osim muzike, ulaze i knjige.

“Malterego: Rubikova stolica” je prvi dio trilogije u nastajanju. Izašao je sad već davne 2012. godine, a prošle, 2016, Laguna nas je obradovala rimejkom.

Samo djelo teško da ću vam moći opisati riječima, jer je neobično u svakom mogućem pogledu. To je roman koji objedinjuje različite popularne žanrove, tako da je u aspektu forme nešto šta do sada niste vidjeli i čitalački iskusili.

Sa druge strane, sadržajno je jednako čudesno, jer uspijeva da tokom čitanja u vama probudi cijelu paletu emocija – od mržnje, voljenja, empatije, nerazumijevanja, gorčine pa na dalje.

Sam glavni junak je takav da ga u isto vrijeme obožavate i mrzite, isto kao i cjelokupan roman. Karakteriše ga inteligencija, oštrina, humor, mnogo satire, veliki broj psovki i ružnih misli, kao i borbe protiv nasilja nasiljem, kako stvarnim, tako i onim zamišljenim u glavi junaka.

Suštinski ovo je jedno veoma pametno i zanimljivo djelo, koje se u isto vrijeme bavi kulturom, rokenrolom i šundom sa jedne strane, i ljudskom prirodom i životnim vrijednostima sa druge. Bez dlake je na jeziku. A vas će ostaviti bez komentara. Kao uostalom i sve šta Marko Šelić stvori – jer on uvijek cilja u srž problema i to iznosi na takav način da niko ne ostaje ravnodušan.

Markova briljantna igra riječima je nešto na šta nikada ne ostanem imuna, a spretnost koju je pokazao u kreiranju ovog djela dodatno uvećava vrijednost svega i moju ljubav prema njemu. Pročitajte pa ćete vidjeti i sami.

Do naredne priče,

vaša L.


P.S. Ovu knjigu poklanjam na svojoj Facebook stranici, pa ako želite da vidite zašto je tako posebna – može biti vaša. 🙂


NAZIV DJELA: Malterego: Rubikova stolica

AUTOR: Marko Šelić

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 15,70 KM / 7,30 € / 799 RSD


amoreta-knjige-laguna-lovily-blog


*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Podijeli sa drugima: