Najljepša knjiga koju sam pročitala u posljednjih nekoliko godina

pas recenzija ivan tokin

Uopšte ne pretjerujem sa naslovom. “Pas” je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitala u posljednje vrijeme i definitivno je ušla na listu 10 najdražih ikad. Ne znam da li je to zbog moje privrženosti psima i stilu pisanja Tokina, ali tako je. A sada ću vam pokušati objasniti i zašto.

Tokin ima veoma prepoznatljiv stil. On na potpuno jednostavan način piše o najnormalnijim životnim situacijama i sudbinama, obuhvatajući tako egzistencijalne stvari i one male slatke (ili ne toliko slatke) životne začine. Takvi su i “Molekuli” i “Najnormalniji čovek na svetu”, njegove dva prethodna djela koja oba jednako volim i preporučujem.

“Pas” se od prethodna dva razlikuje po tome što je ovdje glavni junak – gle čuda – pas, tako da je kompletna priča ispričana iz njegove perspektive koja oduševljava svojom lakoćom i logikom.

Kakav je to onda pas?

Strašan pas!

Toliko voljiv i zabavan da ćete sve vrijeme željeti da ga imate pored sebe. Ja barem jesam. A ako ne poželite – onda stvarno ne znam kakva ste to osoba.

Taj pas priča svoju životnu storiju koja u isto vrijeme može biti priča bilo kojeg čovjeka na planeti Zemlji.

Taj pas, kroz priču o svom životu, priča i o ljudima oko sebe iz svakodnevnih opažanja koja su u isto vrijeme simpatična i duhovita, sa jedne strane, i uglavnom duboko smislena sa druge. Takva da staneš i da se zapitaš zašto radiš nešto šta radiš. Ili ne radiš.

A zašto je tako?

Jer je te njegova pseća perspektiva potpuno iskrena, neiskvarena i bez ikakvog uticaja modernog svijeta u kojem smo mi zaglavili, a koji često sputava i najprostiju logiku. Ogoljena je od svih interesa, prerazmišljanja i svega materijalnog. Svodi se na onu suštinu i onu lakoću postojanja kojoj mnogi težimo.

Upravo zato nas ta životinja, taj pas koji je toliko sličan ljudima, sve zajedno uči o esenciji života – slobodi i sreći. Dvije najbitnije stavke. Suštini.

Šta je onda ova knjiga?

To je vodič jednog psa kroz ljudski život na 158 stranica.

Vodič koji svi treba da pročitate.


P.S. S obzirom na to da je “Pas” sačinjen od niza priča/epizoda, ovdje možete pročitati jednu od meni najdražih, koja će vam ujedno dati osjećaj o svemu ovome o čemu sam pisala. Izdavača kuća Areté je uradila odličan posao sa ovim izdanjem, koje je kvalitetom i vizuelnim rješenjem predivno, a uključuje i ilustracije koje se protežu kroz sve priče. Hvala im na tome. I hvala Vanji što mi je knjigu donijela iz Beograda.


Do naredene priče,

vaša L.

Podijeli sa drugima: