Najljepše priče o porodici

Koliko sam samo puta zalutala na Laguninom sajtu, pregledajući satima knjige koje imaju u ponudi i pronalazeći neke prave dragulje za koje nikada ne biste rekli da se tu kriju. Među knjigama se najlakše i najljepše izgubi, pogotovo ako su razmjere ponude takve kao u njihovoj bazi/online prodavnici. A uz to, uvidjećete da nije sve u laganoj literaturi za koju često mnogi slove da je jedino šta Laguna nudi. Ova knjiga je jedan od dokaza da nije.

Danas pričamo o djelu koje se zove Tanjir pun reči. Pitate se kakve sve ovo veze ima sa naslovom posta? Jednostavno – Tanjir pun reči je antologija nekih od najboljih priča o porodici nekih od najvećih pisaca svjetske savremene književnosti. Hese, Nabokov, Kami, Šulc, Borhes, Volf, Ramos i mnogi drugi svoje mjesto našli su među ovih 430 stranica.

Zahvaljujući Ljubici Arsić, koja je priredila ovo djelo za Lagunu, imamo mogućnost da u jednoj knjizi zavirimo i otkrijemo tajne porodičnog života kroz misli velikana pisane riječi, da podignemo zastore, vidimo i lijepo i ružno, shvatimo krajnosti u koje nas dovodi porodica – od povezanosti, ljubavi i značaja, do Ničeove mržnje (Porodico, kako te mrzim!). Bez šminke i idealizma. Bez sređivanja i pakovanja. Samo istinski odnosi i sve šta se može proživjeti u istim.

Ako su vam dosadili idilični prikazi koje svakodnevno srećemo u književnosti i filmu, medijima, na reklamama i kroz mnoge druge kanale koji nas bombarduju nepostojećim standardima, a koji tako stvaraju nerealna i prevelika očekivanja, zavirite u „Tanjir pun reči“ koji nudi baš sve suprotno. Ogoljene i realne životne prilike, intimu, odnose i situacije kroz koje svi u nekom trenutku prođemo, a koje mogu biti i teške, i tužne, i neobične, ponekad strašne, ali često zapravo sasvim normalne i očekivane.

Meni se sama ideja strašno dopala, jer ovakve knjige nisu nešto sa čim se često susrećete. Upoznate se sa stilom pisanja brojnih autora, pročitate raznovrsne priče, a uz to uživate u jednoj odličnoj tematici o kojoj se ne piše tako često i tako mnogo. Barem ne ciljano o njoj, na ovaj način. A uz sve ovo, i realizacija je na očekivanom i željenom nivou.

Do narednog posta,

vaša L.


NAZIV DJELA: Tanjir pun reči

AUTOR: Grupa autora

PRIREDILA: Ljubica Arsić

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2012

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 18,00 KM / 8,40 € / 999 RSD

Podijeli sa drugima: