Prvi susret sa Gejmenom: recenzija Nikadođije

nil gejmen nikadodjija recenzija

Nadzemni London i podzemni London. Svaki mračan i čaroban na svoj način. U jednom obični ljudi. A u drugom…u drugom čudovišta i sveci, ubice i anđeli, vitezovi u oklopima i blijede djevojke u crnom somotu.

Ričard Mejhju, glavni junak Gejmenovog romana Nikadođija, je spletom raznih okolnosti, sudbine, magije, ali i podsvjesnih želja zakoračio putem mračnog podzemlja – putem koji će ga odvesti do spoznaje samog sebe, svojih unutrašnjih strahova, ali i snage koja se krije iza ovog na prvu veoma krhkog lica.

Ako vam u glavi negdje odzvanja Nikadođija, na dobrom ste tragu. Ovaj maštoviti svijet je nastao još davne 1999. u vidu BBC serije, za koju sada već možemo reći i kultne, a odnedavno imamo mogućnost da uživamo u izmjenjenom i dopunjenom izdanju književnog djela, koje je ponovo izazvalo bum među ljubiteljima fantastike.

Gejmenov stil pisanja je toliko jednostavan i bajkovit da je neminovno da ćete se u potpunosti izgubiti u čarobnom svijetu pod Londonom; svijetu koji je kreiran vjerodostojno prateći istoriju, mjesta i sve čuvene pozicije u stvarnom Londonu, koji na jednak način mami ljude širom svijeta da zavire u njegove kutke. Gotovo da je osjetna lakoća kojom Gejmen opisuje magične predjele tamne strane Londona, one koje u sebi kriju mnoštvo nevjerovatnih likova, onih dobrih, manje dobrih, ali i potpuno zlih. On vas uvuče u svoj svijet na taj način da skoro povjerujete u stvarnost svega opisanog. Bez imalo pretjerivanja, preuveličavanja i kićenja. Bez bespotrebnih momenata koji u ovakvim djelima znaju odvući pažnju.

Tu je i prepoznatljiv humor Gejmena, koji je nezaobilazan dio mnogobrojnih scena i glavni rastvoritelj svih strašnih dijelova. Jer, ne zaboravite, ipak se radnja odvija u pod-Londonu, u kanalizaciji, na mračnim mjestima i sa svakakavim likovima.

Pridružite se Ričardu u njegovom putovanju po podzemlju. Obećavam da ćete ga ispratiti u jednom dahu. Njega, njegove saputnike, životne lekcije i spoznaje. Sa njim ćete obići lutajuće pijace, misteriozne i nepostojeće metro stanice, zajedno bježati od Krupa i Vandemara, i sresti se sa anđelom i čuvenom Londonskom zvjeri. I, što je još bitnije, nećete naslutiti rasplete i dešavanja, jer predvidljivost u djelima svakako nije odlika Gejmenovog pisanja.

Glavni cilj bio je stvaranje djela koje će u odraslima probuditi jednako osjećanje onom kada smo kao klinci sa oduševljenjem čitali Alisu u zemlji čuda ili Čarobnjaka iz Oza. Ja sam sigurna da je uspio u potpunosti – inače sigurno ne bih vrijeme odvojila za još tri njegova djela nakon ovog. A vi, ako još uvijek niste, pripremite se za nezaboravne avanture i pišite mi utiske kada završite prvu kojoj se prepustite.

Do idućeg posta,

Vaša L.


NAZIV DJELA: Nikadođija

AUTOR: Nil Gejmen

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2013

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 16,50 KM / 7,70 € / 899 RSD

Podijeli sa drugima: