The Jinx & All Good Thing: Onaj koji donosi nesreću

the jinx serija recenzija

Da li znate ko je Robert Darst?

Ne?

Evo, upoznaću vas ja.

Robert Darst je njujorški multimilioner, član čuvene Darst porodice koja se od 1915. bavi nekretninama i posjeduje suštinski pola Njujorka. Rođen je 1943. kao najstarije dijete i budući nasljednik Darst organizacije, danas ima 72 godine, i sudi mu se za ubistvo Suzan Berman, njegove najbolje prijateljice.

Da li je to strašno?

Nimalo.

Zašto?

Jer je osim toga osumnjičen za ubistvo svoje žene Keti, koja je nestala prije 30-ak godina (1982) i kojoj nema traga, jer je još od 2000. godine osumnjičen za ubistvo Suzan, ali nikada nije bilo dokaza, i jer mu je nekoliko godina nakon toga suđeno za ubistvo komšije u Galvestonu (2001), kojeg je raskomadao na dijelove, dijelove zapakovao u vreće, a vreće bacio u zaliv. Da stvar bude još gora, porota je donijela oslobađajuću presudu, vjerujući Darstu i odličnoj odbrani koja se bazirala na tome da je riječ o samoodbrani.

Samoodbrani?

Nakon koje testerom raskomadaš tijelo i baciš dijelove pažljivo upakovane u vodu?

Da.

Tek sada je postalo strašno.

Kako sam saznala za ovaj slučaj? Preko filma, koji je suštinski i preporuka u ovom postu. “All Good Things”(2010), u kojem glavne uloge tumače Rajan Gosling i Kirsten Danst, baziran je upravo na priči o Robertu Darstu i nestanku njegove žene. I, vjerujte mi, čitala sam i pogledala svašta o ovoj priči, pa mogu reći da je film potpuno dosljedan dešavanjima u stvarnom životu Darsta. O samom filmu je dovoljno da kažem da je Gosling briljirao, da je Kirsten sjajna, da je film odrađen fenomenalno i vrijedi svake minute gledanja ukoliko je ovaj žanr nešto u čemu uživate.

Kako inače volim da kopam malo dublje oko bilo čega što me zaintrigira, odmah nakon gledanja filma pronašla sam dokumentarac “The Jinx: Life and Deaths of Robert Durst” (2015). Činjenice su sljedeće: Bob, kako su ga svi zvali, je pogledao “All Good Things”, dopao mu se, kontaktirao je režisera Endrua Džeracki i pitao da li želi da odrade intervju. To bi bilo prvo i jedino javno pričanje o svemu. A to je i trenutak kada situacija postaje još zanimljivija. Naime, serijal “The Jinx” sadrži 6 epizoda, a dan pred premijerno prikazivanje finalne epizode (14.3.2015) Robert Darst je uhapšen nakon što je policija dobila nove dokaze u istrazi ubistva Suzan Berman. Dokaze su pronašli i povezali sa Darstom kreatori serijala “The Jinx”.

jinx-robert-durst
Jedna od “neplaniranih” izjava koje je mikrofon “pokupio” u toku intervjua.

Ne može biti strašnije, uzbudljivije i tužnije nego što jeste. Vidjeti njegov lik, način razmišljanja, stanje svijesti i uma, kao i podrobnije ući u materiju zaista je bilo izazovno.

Da li je to uradio?

Da li biste ga deklarisali krivim od početka?

Šta se sve tu još izdešavalo?

Šta se desilo sa njegovom ženom?

Kakva mu je prošlost?

Za šta biste još uperili prst u njega?

Koji dokaz je pronađen?

I u kakvom to stanju mora biti čovjek da uradi takve strašne stvari?

Ako vas zanima, posvetite malo svog vremena ovome.


Pjesma korištena za intro “The Jinx” serijala.

 

Podijeli sa drugima: