Pozorišni komad vrijedan divljenja: „Doktor Nušić”

Na moju veliku radost i oduševljenje, prije nekoliko dana sam imala priliku da pogledam fenomenalan pozorišni komad pod nazivom „Doktor Nušić”, koji je izveden u sklopu Teatar festa „Petar Kočić” u Banjoj Luci, a od strane Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

Kao neko ko obožava i istinski uživa u svakom segmentu pozorišne umjetnosti, i neko ko je pogledao zaista veliki broj predstava (iako ni to nije dovoljno!), teško da mogu izdvojiti jednu najbolju i najomiljeniju. Ipak, ova je, čini mi se, zauzela poziciju u samom vrhu ljestvice i konkurisala za prvo mjesto. Sa samo jednom riječju mogu da opišem ovaj komad – fascinantan! Svaki segment, svaka scena, svaka replika, svaki gest i mimika, svaki stih upakovan je do savršenstva. A šta drugo i očekivati od spoja Branislava Nušića, čuvenog srpskog pisca, esejiste, novinara i začetnika retorike u Srbiji sa kraja XIX i početka XX vijeka, i fenomenalnog režisera Kokana Mladenovića.

Svima je poznato kakvim se temama Nušić bavio u svojim djelima. Svima je poznato i da su pomenute teme vanvremenske. Sve bolesti vremena i društva koje je Nušić opisao u svojim djelima i danas haraju Srbijom i Balkanom uopšte. Samim tim, gledanje ovakve predstave, koliko god izazivalo nalete smijeha (s obzirom na to da pričamo o satiri), budi u nama i tugu i zgražavanje. Preispitivanje okoline, shvatanje realnosti u kojoj živimo, pogrešnih vrijednosti i ideala koje uzdižemo i strašnih navika i običaja kojima smo i dalje duboko naklonjeni.

Tematika i aktualizovan način predstavljanja pomenutog problema nije sve čime se ova predstava može pohvaliti. Naime, interpretacija glumaca kruševačkog i somborskog pozorišta sve nas je ostavila bez daha. Moje oduševljenje Branislavom Trifunovićem nakon gledanja predstave i dalje je snažno urezano u sjećanje. Saša Torlaković je, takođe, objasnio kako to izgleda stopiti se sa dobijenom ulogom, a ni ostali glumci ni malo nisu zaostajali za gore pomenutima.

Naravno, tu ne završava moja očaranost. Veoma bitan dio ove predstave, koji je mene posebno oduševio i iznenadio, su i pjesme izvođenje između scena od strane kompletne glumačke postave. Moguće je da vam sve to zvuči nespojivo, ali vjerujete – svi ovi dijelovi su tako kompaktni i stopljeni, da su gledaoci bez daha ispratili svaku scenu i svaki stih. Kokan Mladenović je u komadu „Doktor Nušić” izabrao, po mom skromnom mišljenju, savršenu osobu za saradnju na muzičkom planu – Marka Šelića, svima vama poznatijeg kao Marčela. Taj čovjek je nadaleko poznat po maestralnim stihovima obavijenim satirom, a fokusiranim uglavnom na sadašnjicu i svakodnevne situacije i dešavanja kojima smo okruženi. Upravo sa ovim horskim momentom prepunim satire smo dobili kompletan jedan paket koji je prilikom izvođenja u Banjoj Luci izazvao nalet ovacija i gromoglasan aplauz, kako u toku, tako i nakon sat vremena i četrdeset pet minuta, koliko ova predstava traje.

Dakle, da sumiram ovo svoje izlaganje: svi koji budete imali priliku da u skorijoj budućnosti pogledate predstavu „Doktor Nušić” – obavezno to učinite. Nušićevim djelom „Dr” još jednom je dokazana njegova vanvremenska nota, Mladenović nam je još jednom pokazao kako zaista zna upakovati savršenu predstavu, a Šelić kako se to najbolje „rukuje” sa riječima u stihovima. Djelo će vas nasmijati do suza i u isto vrijeme natjerati da se zapitate gdje živimo, kakvim ljudima smo okruženi i koje to vrijednosti uzdižemo.


„Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje. Poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!”


U nastavku možete poslušati numere koje je napisao Šelić (i ovom slučaju izveo), a koje su izvedene u predstavi „Doktor Nušić”:


Do sljedećeg posta i nove preporuke,

Vaša L.

Podijeli sa drugima: