Priča o Zeldi

Da  li znate ko je Zelda Ficdžerald? Zvuči vam poznato? I mojim prijateljima takođe – svi su bili prilično blizu dok su nagađali kada sam ih, prije pisanja ovog posta, upitala o njoj. Ipak, niko nije znao ništa konkretno. A to je zaista bezveze, jer Zelda, supruga F. Skota Ficdžeralda – autora čuvenog Velikog Getsbija i jednog od najvećih pisaca 20. vijeka – zaslužuje da njeno ime bude prepoznato ne samo prema prezimenu uz naslućivanje da je riječ o Skotovoj supruzi, već po mnogo čemu drugom.

Šta sam ja znala o njoj? Da jeste u pitanju Skotova žena i muza, da je bila izuzetno vrckavog i živog duha, uvijek u centru pažnje po svojoj ljepoti, da je takođe pisala ali po tom pitanju živjela u sjeni muža, kao i da je imala psihičkih problema koji su se odražavali na razne načine. Jednostavnije rečeno, smatrali su je ludom. Sve u svemu, bila je jedna izuzetno zanimljiva ličnost, tako da sam, čim ugledavši natpis “Z: Roman o Zeldi Ficdžerald”, brzom brzinom nabavila primjerak i uronila u njihovo doba, sa željom da saznam priču o tadašnjem najpoznatijem paru, upoznam bolje Zeldu, obiđem famozne žurke koje su posjećivali i uvidim kakav je to život bio u dvadesetim godinama prošlog vijeka.

Život i ljubav Ficdžeraldovih bila je od onih velikih koje uglavnom ne završavaju najsrećnije. Ona pomalo razmažena i iz ugledne porodice, on šarmantan umjetnički tip koji je odustao od fakulteta i posvetio se veoma nesigurnom zanimanju – pisanju, naizgled tako različiti, imali su jednu zajedničku crtu – išli su do kraja i odavali se porocima i zabavi. Alkohol je tekao venama konstantno i obilježio je Skotovu karijeru, a Zeldina oznaka bila je ludost, tako da su posjete mentalnim institucijama bile česte. Zajedno su se i penjali i padali, ali je kompletan život nekako vodio u samo jednom smjeru – padajućem.

Sam roman o Zeldi Ficdžerald spada u kategoriju istorijske fikcije, a to konkretno znači da je Teris En Fauler iskoristila stvarne likove i njihove živote (evidentno) te oko njih kreirala priču u svom romanu. Dakle, dobar dio romana se svodi na istinitu priču, koju je autorka saznala istražujući i pronalazeći brojna pisma i zabilješke iz njihovog doba, ali su postojeće praznine popunjene iz glave i perom autorke. Mnogi su prema ovom žanru prilično skeptični, jer ako te zanima nečiji život odeš pa pročitaš biografiju. Ipak, izuzetne priče su nastale upravo na ovaj način, a istorijske činjenice iznijete u istim su mnogo lakše zapamćene na ovaj način nego kroz suvoparne biografije.

Upravo takav razvoj situacije desio se i meni prilikom čitanja ovog djela. Čak i ako zanemarim činjenicu da je riječ o Ficdžerald paru i njihovoj stvarnoj istoriji, ovo je za mene predivna priča, jedna od onih koju ne možete prestati čitati, u koju se uživite, saživite sa likovima, u potpunosti u glavi oslikate opisano doba i proživite svaku emociju. Stranica za stranicom i pročitaćete svih 456 za svega nekoliko sati.

Teris je ovu intrigantnu priču ispričala kroz lik Zelde na nevjerovatno vjerodostojan način, što upućuje na to da je dobro odradila istraživački dio posla, kao i da je dobro proučila period u kom je živio par Ficdžerald. A osim što će čitaoci saznati istoriju Skota i Zelde, prvog selebriti para modernog doba i ere džeza – kako onu privatnu tako i umjetničku, stvaralačku stranu – upoznaće se i sa dvadesetim godinama koje su bile na neki način prekretnica, sa položajem žena (jer su baš tada na Zapadu dobile pravo glasa), sa tadašnjim pogledom na modu i stil života, srešće kroz priču neke od legendarnih ličnosti poput Ernesta Hemingveja i Gertrude Štajn i osjetiće taj vremenski period kao da je upravo njih Vudi Alen smjestio u film Ponoć u Parizu i odveo u posjetu ovim velikim ličnostima. Ne može da ne bude zanimljivo i primamljujuće, i, vjerujte mi, nećete ostati ravnodušni ni u kom pogledu.


Zelda i Skot, 1921.

 

Mr. Fitzgerald is a novelist and Mrs. Fitzgerald is a novelty.

Ring Lardner


NAZIV DJELA: Z: Roman o Zeldi Ficdžerald

AUTOR: Teris En Fauler

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2015

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 18,90 KM / 8,80 € / 999 RSD


unnamed

* Ovaj post rađen je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

 

 

Podijeli sa drugima: