Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka

singi lumba i drvo carobnih olovaka

Kao dokaz tome da me ne treba pustiti da ulazim u knjižare prilažem i činjenicu da sam jutros otišla na 10 minuta do Merkatora da kupim nekakav rođendanski poklon, a izašla sa knjigom – za sebe. Da stvar bude još gora, knjiga je dječija (opet!).

S obzirom da je možete pročitati za bukvalno pet minuta, to sam i učinila čim sam ušla u kuću, pa odlučih da vam odmah sumiram utiske i predstavim ovo djelo Slavimira Stojanovića.

singi lumba futro

Najprije jedna od važnijih informacija za one koji nisu upoznati sa radom ovog čovjek. Riječ je o jednom od najboljih grafičkih dizajnera i vizuelnih umjetnika u regionu koji je poznat pod imenom Futro. Njegov rad je veoma prepoznatljiv i fenomenalan (ako pitate mene, ali i mnoge druge), pa ukoliko još niste obratili pažnju na to šta radi, predlažem da zapratite njegovu Facebook stranicu i pogledate portfolio na njegovom sajtu. Sjajan je, obećavam!

singi luba futro knjiga

Slikovnica je namijenjena klincima uzrasta od 3 do 7 godina i izdala ju je Laguna. Glavna junakinja priče zove se Singi Lumba, a ime je dobila još davno dok Slavimirova kćerka nije znala da priča, pa je “tata, skini balon” izgovarala kao “tata, singi lumba”. I samo djelo posvećeno je upravo Nađi, njegovoj kćerki.

Najljepši dio knjige su – naravno – crteži koje je radio Futro, ali i sama priča je dovoljno zanimljiva, lijepa i maštovita. Riječ je o djevojčici koja je dobila domaći zadatak da nacrta nešto po slobodnom izboru, ali joj nijedna olovka u tome nije mogla pomoći. Srećom, upoznala je dječaka koji se zove Felipo Bibi.

singi lumba futro ilustracije

Sve što bih izdvojila kao manu (poput toga da je priča možda isuviše kratka) pada u vodu kada se vratim na osnovnu činjenicu da je riječ o dječijoj priči, tako da bih rekla da je Futro zapravo imao težak zadatak da napravi djelo prihvatljivo za najmlađe čitaoce.

Upravo iz svih ovih razloga dobio je i nagradu za najljepšu dječiju knjigu 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Dakle, sve preporuke!

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka

AUTOR: Slavimir Stojanović

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2017

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 12,70 KM / 45.90 € / 699 RSD

 

Podijeli sa drugima: