Sto dana sreće i sto litara suza

sto dana srece fausto brici laguna lovily

Nisam sigurna je li u pitanju mazohizam, kretenizam ili neka podsvjesna želja da znam, ali u ruke mi je u pogrešnom trenutku došla knjiga o kojoj sam mnogo čula i koju su mnogo hvalili – a ja je objeručke prihvatila. Sa razlogom, odmah ću vam reći, jer je sjajna. Iako isplačete okean suza za njom.

Riječ je o priči koju iznosi Lučo Batistini, srednjovječni Italijan koji je otkrio da je bolestan. Ima neizlječiv oblik raka i ostalo mu je svega 100 dana života do trenutka kada će postati potpuno nefunkcionalan (otud naziv roman “Sto dana sreće”). Priča nema srećan kraj i ovo nije spoiler jer vam to i sam glavni junak saopšti odmah na početku.

Radnja romana nije revolucionarna i originalna, ali način na koji je ispričana, zahvaljujući glavnom junaku i njegovim karakternim crtama, jeste. Toliko je divan da vrijedi svake sekunde čitanja i svake prolivene suze. Nema okolišanja, pretjerane patetike i nepotrebnih opisa. Misli, osjećanja i radnje se nižu i smjenjuju. U nekoliko rečenica vam je potpuno jasno kako se Lučo osjeća u datom trenutku i šta je htio da vam saošti.

Fausto Brici, pisac ovog romana, je veoma vješto isprepleo humor, tešku životnu priču, porodični život i zanimljive i poučne podatke iz raznih oblasti. Između ostalog, često se spominje Leonardo da Vinči i njegovi izumi. Naučićete ponešto o hrani, zanimljive podatke o nekim književnicima, o Italiji, o krofnama koje i sam Lučo obožava i mnogo čemu drugom. Upoznaće vas i sa životom Italijana koji je u nekim segmentima mnogo sličan našem, pogotovo oko porodice i odgoja.

Iako priča o smrti, ovo djelo je nekako puno života, sa povremenim depresivnim i tužnim trenucima. Naučiće vas da cijenite život i svaki trenutak, da je sve prolazno osim osjećanja i uspomena koje gradite tokom života, te da sve šta radite u životu treba da radite zarad sreće. To je upravo bio i njegov cilj u tih stotinu preostalih dana. Da bude srećan i okružen ljudima koje voli.

Do narednog posta,

vaša L.


NAZIV DJELA: Sto dana sreće

AUTOR: Fausto Brici

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2015

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 18,90 KM / 8,80 € / 999 RSD


amoreta-knjige-laguna-lovily-blog


*Ovaj post je nastao u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Podijeli sa drugima: