Sve što ti nikad nisam rekla

laguna-sve-sto-ti-nikad-nisam-rekla-lovily-knjige-selest-ing

Sve što ti nikad nisam rekla je knjiga koja nije sve što sam očekivala. To je, naravno, ne čini lošom, ali opet je ne čini ni dovoljno sjajnom da uđe u moja omiljena čitanja, da dobije peticu na GoodReads-u ili da bude preporučena dalje sa ogromnim entuzijazmom.

Pa zašto onda pišem o njoj?

Iz mnoštva dobrih razloga.

Najprije jer je poučna i uz to brzo čitljiva, pa neće predstavljati nikakvo traćenje vremene. Štaviše.

Kada pogledate naslovnu stranu i pročitate kratak opis radnje, očekivali biste krimić. Očekivali biste knjigu koja radnjom prati ubistvo tinejdžerke Lidije, kako uostalom sve i počinje. „Lidija je mrtva“. Time je započela kompletnu priču Selest Ing. Ali sve ono šta slijedi ne tiče se Lidijine smrti. Tiče se Lidijinog života i života cijele porodice Li.

Sigurno ste i sami kroz život upoznali porodice u kojima djeca žive roditeljske snove. To su one porodice u kojima jedan ili oba roditelja nisu postigli u životu sve šta su željeli, pa sada svoje dijete tjeraju i forsiraju da bude sve ono šta oni nisu. Prepoznaćete ih po tome što njihova djeca idu na časove klavira, na plivanje, imaju sve petice u školi, idu na takmičenja, osvajaju medalje i nagrade, bave se humanitarnim radom, uče nekoliko jezika, a vjerovatno i izuzetno pišu, slikaju ili glume. Dakle, najbolja su i najpametnija, najvrednija i sveprisutna.

Upravo to je bila Lidija. Djevojčica koja se izgubila u snovima i željama majke. Koja je postala projekcija onoga šta majka očekuje i priželjkuje. I čiji snovi, nadanja i stvarnost su se izgubili i zauvijek nestali u problemima krojenim i rojenim u glavama mame i tate, onih roditelja koji od silne ljubavi nisu stigli da shvate koliko i kako zapravo griješe.

Eto, takva je knjiga „Sve šta ti nikad nisam rekla“. Možda neće biti najbolja koju ste pročitali do sada, ali će vas kroz jednu zanimljivu i čitljivu priču naučiti osnovama roditeljstva, ljudskoj prirodi, egu, porivima i strahovima. Usput će vas uvesti u svijet feminizma, borbe za ravnopravnost, nepripadanja i neshvaćenosti i borbu za poziciju – na poslu, u životu, drugarstvu, ljubavi i porodici.

P.S. Ukoliko želite da pročitate ovu knjigu, trk na Facebook stranicu Lovily gdje se jedna upravo poklanja.

Do naredne priče,

Vaša L.


NAZIV DJELA: Sve što ti nikad nisam rekla

AUTOR: Selest Ing

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 15,70 KM / 7,30 € / 799 RSD


Laguna

*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna


 

Podijeli sa drugima: