The F Word – knjiga o ženskom prijateljstvu

lily pebbles the f word recenzija

Da li ste ikada čuli za ime Lily Pebbles? Ako me pratite već neko vrijeme, sigurno da jeste u više navrata, jer je riječ o meni najdražoj jutjuberki i blogerki iz Londona. Volim je iz niza razloga, od kojih je najrelevantniji taj što spada u kategoriju realnih ljudi, odnosno ne predstavlja svoj život glamuroznim i filmskim kao što to većina blogera čini.

Sa svojim veoma zanimljivim stilom, veoma kvalitentim radom i veoma privlačnim senzibilitetom drži mi pažnju godinama. Iako je najprije počela kao beauty bloger, kod nje ćete sada naći preporuke iz raznih životnih sfera, sve iskrene, zanimljive i lijepo koncipirane. Iz tog razloga preporučujem da posjetite njen blog i YouTube kanal (ovo drugo, pogotovo) bez obzira na temu današnjeg posta i vašu zainteresovanost za istu.

Upravo Lily je autorica The F Word knjige, pa ne čudi pre-order koji sam uradila čim je najavila istu u jednom videu. Ali prije nego što prevrnete očima, jer je ona XY jutjuberka koja u posljednje vrijeme izdaje svoju knjigu, sačekajte da vam objasnim zašto je ova zaista vrijedna vaše pažnje.

The F Word nije roman, niti dnevnik, niti zbirka lijepih fotografija i priča o njenom uspjehu. Nikako. Ovo je jedna sveobuhvatna priča o modernom ženskom prijateljstvu, zbog čega me Lily još jedno oduševila izborom tematike i samom realizacijom.

Kako i sama kaže, (ženska) prijateljstva su joj veoma važan dio života, šta se zaista i primjeti kroz njene vlogove i priče, pa je u skladu sa tim odlučila da se pozabavi ovom tematikom iz nimalo tinejdžerskog aspekta – na šta mnogi prvo pomisle kada čuju opis “priča o prijateljstvu”.

Obuhvatajući različite tipove prijateljstava, predstavljajući i dobro i loše i komplikovano, baveći se njihovom suštinom, težinom, nastankom (koji je sa godinama sve teži) i brojnim situacijama koje prođu ženski odnosi, kreirala je djelo koje drži pažnju, koje je interesantno, poučno, često emotivno i dosta drugačije od svega šta ste do sada čitali.

Priča je, naravno, lična i ispričana kroz primjere iz njenog života, ali način na koji je urađena je više u stilu nekog priručnika nego dnevnika. Kroz kompletnu priču prate vas dos and don'ts, tips and tricks, dijelovi iz njenog dnevnika, kao i malo poezije. Prijateljice je, u skladu sa dosadašnjim iskustvom, kategorisala u 3 skupine:

  1. The older sister friend,
  2. The childhood friend,
  3. The work wife…

…a obuhvatila je sve aspekte – od prijateljstva na daljinu, odnosa singl osoba i osoba u srećnoj vezi, tračanje, drugarstva sa sestrama, raskoraka koji se stvara tokom života između osoba i mnogo toga drugoga.

Nakon čitanja ćete sigurno biti zahvalniji za prijatelje kojima ste okruženi, cijenićete njihovo prisustvo u svom životu, i više ćete razmišljati o tome šta i kako radite u tom odnosu. Razmislićete o onim drugarstvima koja su toksična, o tome koliko se dajete nekim ljudima koji možda to i nisu zaslužili, o emotivnim vampirima koji vas iscrpe a da toga niste ni svjesni, kako da izbalansirate ljubavni život i prijatelje, kako da prevaziđete odnose kojima jednostavno nije suđeno i još mnogo toga.

A sigurna sam da će vas i inspirisati da već tokom čitanja uradite nešto lijepo za svoje drugare. Mene jeste!

Sve u svemu jedna divna knjiga za čitanje koja ujedno može biti idealan poklon za vašu najbolju/e prijateljice.

Kratak i veoma sladak intro i objašnjenje za knjigu možete pogledati u videu ispod, koji će vam ujedno i najbolje pokazati kakav je ona lik, kakav joj je stil i kakvo je sve šta radi. Ako mene pitate – sjajno!

Do naredne priče,

vaša L.NAZIV DJELA: The F Words

AUTOR: Lily Pebbles

IZDAVAČ: Hodder & Stoughton

GODINA IZDANJA: 2018

PRODAJNO MJESTO: Book Depository / Amazon

CIJENA: ≅ 10 £

 

Podijeli sa drugima: