Umetnost pobede: 6 bitnih utisaka

umetnost pobede fil najt

Kada je Voren Bafet rekao da je ovo najbolja knjiga koju je pročitao u skorije vrijeme, onda je sasvim sigurno moram pročitati i ja.

Ali Vorene, nažalost, nisam baš saglasna.

Dakle, nakon što ste čuli i primili k znanju na stotine “sjajna je” komentara sa raznih strana, evo šta treba da znate prije nego je kupite i pročitate.

1. Prva potpuno neočekivana stavka koja me iznenadila jeste to da je memoar jako “poetičan”. Posljedica toga je činjenica da ja ni jedne jedine sekunde nisam imala osjećaj da čitam riječi Fila Najta o njegovom stvarnom životu (da, naravno, ghostwriter je pisao, ali zašto na ovaj način?). Konstantno me pratio osjećaj da čitam neki roman o nekom izmišljenom klincu u Americi koji nije imao pojma šta radi, a želio je da prodaje patike i bude sam svoj gazda. Možda (zapravo sigurno) nisam pročitala dovoljno memoara u životu i to baš tako treba da bude, ali sam potpuno uvjerena da ne treba da imam osjećaj da čitam o izmišljenom liku.

2. Gore navedeni osjećaj se popravljao kako sam se bližila kraju memoara, ali se onda javio drugi problem – dosta izlizanih, life i marketing orijentisanih floskula kojima ujedno objašnjava razne Najki problematike koje su mediji donijeli u javnost (stanje u fabrikama, cijena radne snage itd).

3. Već na dvjesto-i-nekoj stranici sam osjetila da je vrijeme da se memoar završi. Ne u smislu toka radnje, već bukvalno u smislu dužine knjige. Iako mi ni u jednom trenutku nije bilo dosadno, jer je veeeoma (ponavljam veeeeoma) čitljivo (značenje: kratke rečenice, jednostavne, konstantno se nešto dešava, stalno je neizvjesno), samo sam čekala da (napokon) dođem do kraja i tamo pronađem neku poentu. Istina, knjigu sam pročitala za sedam dana, a ako uzmem u obzir samo dane aktivnog čitanja, onda tri. Dakle, može se čitati, ali moglo je to i kraće File. Neki dijelovi su višak, neki opisi potpuno nebitni i slično.

4. Iskreno, jako su mi nedostajale fotke tokom čitanja. Voljela bih da ima taj dokumentarni momenat, kada već opisuje istoriju nastanka Najkija. Zašto nema fotke čuvenog vafl đona, prikaza prvog logotipa, prve radnje, nekih reklama za koje je i sam rekao da su tada bile revolucionarne itd. Sve sam to zaista guglala dok sam čitala. Razgovarala sam o tome sa još nekim ljudima koji su čitali knjigu i da – to ne bi onda bio memoar, već recimo nekakva enciklopedija ili tako nešto. Takav koncept vuče za sobom skuplju produkciju i užu ciljnu grupu. Ali budimo realni, mogle su biti integrisane i na mnogo načina a da se ne utiče na finalnu cijenu proizvoda.

5. Jedino što ćete “naučiti” iz ove knjige jeste da ogroman promet i veliko ime ne znače nužno veliki novac, raskošan život ne znači da si bogat, da svijet funkcioniše na kreditima i da marketing + inovacije rade čuda. I, naravno, da je imati prave ljude na pravim pozicijama ključ uspjeha (na ovu temu ogromna preporuka za djelo “Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don't” ). Dakle, neće vas prosvijetliti.

6. Iz Lagune su se baš žurili da objave knjigu, jer drugo opravdanje za slovne greške na skoro svakoj stranici ne mogu da smislim. Znate o kojoj količini je riječ kad se bez pretjerane pažnje primijeti. Često tipfeleri postoje a da ih i ne registruješ, jer svi mi intuitivno čitamo riječi, preletimo ih. Ovdje baš i nije tako.

Dakle, moja finalna ocjena za “Umetnost pobede” je dobar (3).

Možda i sa plusićem pored.

Ako je pročitate, biće vam skroz u redu i interesantna, ako je ne pročitate, nećete ništa propustiti.

P.S. Veoma važno pitanje: kako vi kažete – Najk ili Najki?

Toliko od mene za sada.

L.


NAZIV DJELA: Umetnost pobede

AUTOR: Fil Najt

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2019

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 25,20 KM / 11,80 € / 1399 RSD


Na BookDepository je jeftinija nego kod nas i trenutno imaju dodatnih 10% popusta, pa ako vam se čita na engleskom – evo je.

Podijeli sa drugima: