4 događaja koja ne smijete propustiti u Banjaluci

dogadjaji u banjaluci 2022

Banjaluka možda nema mnogo važnih događaja tokom godine, ali taj mali broj je i te kako zaslužio pominjanje i hvaljenje. Neki su dosta novi, neki se održavaju dugi niz godina, ali svi imaju jasan cilj i publiku. Sigurno ćete se pronaći na jednom od njih…

1. Banjaluka Fest

Banjaluka Fest je internacionalni muzički festival koji će se drugu godinu zaredom održati na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Događaj okuplja neke od najvećih regionalnih imena, a organizaciono je doveden skoro do savršenstva. Ja sam imala priliku prethodne godine slušati Zvonka Bogdana, a ove godine će nastupati Zdravko Čolić, Bajaga & Instruktori, Josipa Lisac i Luz Casal. Da se ne održava u isto vrijeme kada i EXIT – što je ujedno i moja najveća zamjerka organizatorima jer na takve stvari moraju da misle – išla bih svaku noć.


Lokacija: tvrđava Kastel
Vrijeme: 6-9. jul
Cijena ulaznice: 20 KM
Prodajno mjesto: Kupi Kartu i Trg Krajine

2. Festival Imperativ

Možda omiljena stavka ove liste jeste festival književnosti Imperativ, koji u sklopu svog programa ima niz događaja: promocije knjiga, razgovore sa piscima i spisateljicama, kino večeri, čitanje poezije, sajam knjiga i još mnogo toga. Kompletan program možete da pronađete na njihovoj Facebook stranici ili Instagram profilu. Ulaz je besplatan uz pozivnice koje možete preuzeti u Banskom dvoru (radnim danima od 12 do 17h), a sadržaji dostupni u svakom trenutku dana tokom pet dana. Između ostalog, ove godine moći ćemo se upoznati sa Milicom Vučković, autorkom djela “Smrtni ishodi atletskih povreda”, o kojem vam uskoro pišem više.


Lokacija: Banski dvor
Vrijeme: 27-31. maj
Cijena ulaznice: 0 KM

3. 4Falcons

Najkraće objašnjeno, 4Falcons je trka sa preprekama. Međutim, to je mnogo više od toga. To je događaj koji okuplja profesionalne sportiste i entuzijaste, avanturiste i ljude koji vole izazove. Događaj koji je zanimljiv čak i ako gledaš sa strane. A uz to – u Banjaluku ponovo dovodi Beogradski sindikat, kako bi se cijela priča adekvatno zaokružila. Zato, za sve vas koji ste zaljubljenici u sport – požurite sa prijavom do 20.5 i vidimo se na Kastelu!


Vrijeme: 21. maj
Lokacija: tvrđava Kastel
Cijena učešća: 40 KM
Cijena koncerta: 20 KM
Prodajno mjesto: Kupi Kartu i 4Falcons

4. Teatar fest

Na kraju, događaj koji se tradicionalno održava u našem gradu i tradicionalno pominje na ovom blogu iz godine u godinu. Znate koliko volim pozorište i koliko se radujem svakoj novoj sezoni. Sa tim dolazi i radovanje jednom od najboljih festivala ovog tipa u regionu – Teatar fest. To je prilika kada možemo pogledati predstave brojnih pozorišta iz susjednih zemalja i drugih gradova BIH, od kojih nekako uvijek najviše pažnje dobiju Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, Zvezdara teatar i slični.


Vrijeme: 4-11. jun
Mjesto: Narodno pozorište Republike Srpske
Cijena: 20 KM
Prodajno mjesto: Narodno pozorište Republike Srpske

I to je sve! Kao što rekoh, mala i odabrana selekcija, ali koja nudi za svakoga ponešto. Koji od ova četiri događaja vam je najzanimljiviji i zašto? Na kojima ste bili? Kakvi su utisci?


Autor naslovne fotografije: Borislav Brezo

Podijeli sa drugima: