7 savjeta za sve koje zanima social media management (+ korisni linkovi)

social media management savjeti

Skoro 10 godina se bavim digital marketingom i počela sam od nule. Nisam znala ništa i u tom trenutku sam studirala prava. Sada iza sebe imam rad u agenciji, registrovan sopstveni posao specijalizovan za društvene mreže, nekoliko dugogodišnjih klijenata, lični blog i razne projekte.

Od svega ovoga, najviše pitanja dobijam za – društvene mreže. Kako početi sa poslom, gdje se edukovati, kako pronaći (nove) klijente i napredovati.

Zato sam odlučila da sastavim ovaj kratki tekst sa nekim opštim savjetima iz dosadašnjeg iskustva koje uvijek ponavljam i za koje ponekad mislim da su dosta opšti, ali iz prakse vidim da ih mnogi ne primjenjuju.

1. Kreirajte set pravila po kojima ćete raditi, jer ćete tako olakšati odnos sa klijentom i obe strane će znati šta da očekuju i šta treba da se postigne. Stihijski rad nikada nije donio dugotrajan uspjeh. Šta to praktično znači? Radite materijale unaprijed, šaljite kalendare na odobrenje, komunicirajte putem mejla, brendirajte svoje ponude, kreirajte jasan cjenovnik koji ne oscilira u odnosu na to ko pita i slično.

2. Počnite da plaćate alate koje koristite. Da, besplatne verzije su nekada dovoljne, ali jednom kada uvidite koje su sve mogućnosti sa malim mjesečnim plaćanjem – čeka vas samo napredak. Stock sajtovi, Google Drive, Figma, Canva i sve ostalo.

3. Šaljite mjesečne izvještaje klijentima. Na taj način će i oni vidjeti da se nešto dešava, da aktivno radite, te koji su postignuti rezultati. Ovo bi trebalo da je uobičajena praksa, ali izgleda da nije. Radite na tome da izvještaji budu jasni, ne predugi, ali da sadrže sve potrebne segmente. Bonus poeni ako ga brendirate.

4. Diferencirajte se od ostatka tržišta. Ponudite nešto što drugi ne rade. Način na koji ja radim je drugačiji od kolega i to ne znači da neko od nas radi pogrešno. Samo svi imamo drugačiji stil, iskustva i pogled na stvari. Ovo može biti i vaša prednost. Recimo, ja većinski ne pravim vizuale u Canvi, jer su svi profili počeli da liče jedan na drugi upravo zbog toga. Svoje materijale najčešće sama dizajniram u Ilustratoru. Potpuno sam samouka na tom polju, pa sam sada upisala i kurs grafičkog dizajna u QStation-u kako bih unaprijedila te vještine.

5. U vezi sa prethodnom stavkom – ulažite u sopstvenu edukaciju. Ovo je industrija koja je veoma živa i promjenjiva na dnevnom nivou, konkurencija je sve veća, pa je tako edukacija i napredovanje na ličnom nivou izuzetno važno. Ako želite i vi da naučite koristite Adobe alate (Photoshop i Ilustrator), preporučujem da mi se pridružite na kursu koji uskoro počinje, a ekipa iz QStationa mi je dala i kod LOVILY za 10% popusta + mogućnost plaćanja na rate.

6. Redovno čitajte, pratite i konzumirajte sadržaj. Uvijek sam govorila timu u agenciji u kojoj radim da je jedini način da se rade dobre, zanimljive i inovativne stvari taj da konzumiramo što više sadržaja. Ako se bavite Instagramom ili TikTokom, treba tamo i da provodite dio vremena. To treba da bude dio vašeg života. Ideje će onda doći same.

7. Uvodite novitete i osvježenja. Taman kada se naviknete na rutinu koju ste kreirali u radu sa nekim klijentom, treba da unesete nešto novo. Zašto? Jer većina klijenata stekne dojam da se ništa ne dešava – sve je isto i nema napretka. To čini naš posao nešto težim, jer je nemoguće imati miran period koji se na neki način automatizuje.

Korisni i zanimljivi linkovi

  1. Žiška AcademIAA 
  2. QStation kursevi
  3. Dario Marčac TikTok kurs
  4. Konverzija – digital marketing konferencija
  5. Unsplash stock
  6. Social Media Today – vijesti

Ovo su samo neke od stvari koje spadaju u samu osnovu rada, ali pada mi na pamet još mnogo sitnica koje mogu da vas učine najboljim u ovom poslu. Pišite mi ako želite da se ovom temom bavim detaljnije i ukoliko vam trebaju konkretni prijedlozi, alati i slično. Rado ću ih podijeliti.

Do narednog teksta,
L.

Podijeli sa drugima: