Retinol: sve što treba da znate o ovom anti-aging sastojku za njegu kože lica

retinol

Koliko ja volim proizvode za njegu kože!

Malo šta me usrećuje kao večernje (ra)spremanje za krevet, kada posebnu pažnju posvećujem svom licu.

Posljednjih nekoliko godina značajno sam promijenila pristup svojoj koži i ona je postala mnogo “poslušnija”. I dalje mi se u određenim fazama pojave akne koje su najčešće produkt izrazito nezdravih perioda ishrane i stresa ili hormonskih promjena, ali sveukupno gledano, moja koža je dosta ujednačena, smirena i bez većih problema.

Za one koje zanima, koža mi je normalna do mješovita, sa masnijom T-zonom, dosta je otporna na vanjske uticaje, pa tako rijetko kada imam crvenila i reakcije na različite proizvode (ali i dalje pazim kako ih koristim).

U svom skincare režimu imam nekoliko pravila:

 1. Manje je više, jer moja koža je takva da joj 10 proizvoda na licu može samo napraviti problem. Mislim da mnogo pretjerujemo kada na lice stavimo po tri seruma, kremu, ulje i još koješta.
 2. Kiseline kao obavezan dio rutine. Od kada ih koristim, moja koža je sjajnija i veoma nježna. Odaberite onu koja odgovara vašem tipu kože.
 3. Double cleanse. Nikad nisam legla u krevet sa šminkom. Ni kao srednjoškolka. A u posljednjih nekoliko godina radim tzv. double cleanse. U prvoj turi istopim i sklonim šminku, a u drugoj je dubinski očistim od nečistoća uz pomoć Forea i nekakvog gela za čišćenje.
 4. SPF na licu je obavezan i važan koliko i hidratantna krema za lice. Još ga ne koristite?

Pored kiselina, hidratantne kreme, tu je i vitamin C, a sada je vrijeme da počnem i sa upotrebom retinola. Jako je važno da napomenem da ne koristim sve ove sastojke svaki dan zajedno, već ih rasporedim tokom sedmice (o ovome će biti riječi u nastavku teksta). Samo hidratantna krema za lice i SPF predstavljaju svakodnevni korak.

Sada kada sam vas upoznala sa svojim navikama i jednostavnom rutinom, hajde da pričamo o retinolu, zašto je važan i zašto planiram da ga koristim.

Šta je retinol?

sta je retinol

Retinol je postao izuzetno popularan zbog svojih anti-aging svojstava. Riječ je o obliku vitamina A koji se smatra najdjelotvornijim aktivnim sastojkom proizvoda za njegu kože.

Zašto je to tako?

Jer on podstiče proizvodnju kolagena, smanjuje vidljivost bora, poboljšava teksturu kože i smanjuje hiperpigmentaciju.

Samim tim kao rezultat dobijate kožu koja je blistava, svježa i posljedično mladolika.

Retinol dolazi u više oblika, koji se razlikuju po koncentraciji i načinu primjene. Kreme sa retinolom najčešće sadrže od 0,1 do 1% retinola u sebi, dok su serumi koncentrovaniji i djelotvorniji, ali ujedno i intenzivniji za kožu i skuplji. Osim njih, moguće je pronaći i ulja sa dosta manjim procentom retinola, a dobra su za suhu kožu.

Šta znači koncentracija retinola i kako da izaberete?

Koncentracija retinola u kremi označava zapravo količinu retinola koja se nalazi u proizvodu za njegu kože i određuje se u procentima. Na primjer, krema sa 0,5% koncentracijom retinola sadrži 0,5% retinola u odnosu na ostale sastojke u kremi.

Koncentracija retinola u proizvodima na našem tržištu najčešće varira od 0,1% do 2% (ali, da, postoje proizvodi i sa manjom ili većom količinom).

Viša koncentracija retinola se uglavnom povezuje sa većom djelotvornošću, ali može uzrokovati i jače iritacije kože.

Važno je znati i da na djelotvornost ne utiče samo koncentracija, već i pH vrijednost proizvoda, vrsta retinola koji se koristi, ostali sastojci u kremi i način korištenja, tako da može da se desi i da krema sa manjim procentom retinola radi daleko bolji posao za vas od koncentrovanog seruma.

Preporučena koncentracija retinola zavisi od individualnih potreba kože i problema koje želite riješiti.

 • Za one koji tek počinju, preporučuju se niže koncentracije, najčešće oko 0,1%, kako bi se koža navikla na ovaj aktivni sastojak.
 • Za osobe sa osjetljivom kožom ili sa različitim kožnim problemima (rozacea i sl.) preporučuje se još niži procenat (postoje proizvodi sa recimo 0,01% retinola).
 • Ako ciljate na sitne bore ili diskoloraciju, a imate zahvalnu kožu, možete koristiti i proizvode sa koncentracijom 0,5% ili 1%.

U svakom slučaju, uzmite ova pravila sa rezervom, testirajte polako i umjereno, i obavezno se konsultujte sa stručnim osobama ako je vaša koža na bilo koji način problematična.

Koja je razlika između retinola i retinoida?

sve o retinolu

Ok, sada znamo šta je retinol, ali i dalje vas zbunjuju zašto se spominju nekakvi retinoidi, tretinoini i slično?

Evo objašnjenja i za to.

Retinoidi su opšti naziv za bilo koji oblik vitamina A koji se koristi u proizvodima za njegu kože. Glavna razlika između retinola i retinoida je u tome što retinoidi uključuju cijeli niz sastojaka koji se razlikuju po svojoj snazi, stabilnosti i učinkovitosti.

Retinol je jedan od najblažih oblika retinoida, dok su neki retinoidi poput retinoične kiseline (tretinoin) puno jači i zahtijevaju recept od dermatologa.

Retinol se može naći u različitim kozmetičkim proizvodima i dostupan je bez recepta. Međutim, zbog svoje relativne blage prirode, retinol može zahtijevati dugotrajniju primjenu i veću posvećenost da bi se postigli vidljivi rezultati.

S druge strane, jači oblici retinoida kao što su retinoična kiselina (tretinoin) mogu brže dati vidljive rezultate, ali istovremeno mogu uzrokovati i nuspojave poput iritacije i preosjetljivosti kože. Slični tretinoinu su i adapalen i tazaroten.

U dermatologiji, retinoidi se obično propisuju za liječenje akni, ali se takođe mogu koristiti za tretiranje drugih problema kože, poput hiperpigmentacije, sitnih bora i rozacee.


Jako koristan video na ovu temu snimila je moja najdraža skincare YouTube osoba, Susan Yara, a možete da ga pogledate ovdje.

8 važnih savjeta koje treba da znate prije upotrebe retinola

savjeti za koristenje retinola

 1. Počnite umjereno. Ako nikada ranije niste koristili proizvode sa retinolom, odaberite neki sa manjom koncentracijom i koristite ga samo nekoliko puta sedmično. Tijelo se treba naviknuti na ovaj sastojak, a previše retinola može lako izazvati iritacije kože.
 2. Koristite noću. Retinol je najbolje koristiti noću, jer tada koža ima priliku da se obnovi i regeneriše. Pored toga, UV zračenje može smanjiti učinkovitost retinola i povećati oštećenja kože, a to ne želimo.
 3. Nanosite isključivo na suhu kožu. Prije nanošenja retinola važno je da koža bude suha. Ako nanesete retinol na vlažnu kožu, to može izazvati iritaciju.
 4. Izbjegavajte područje oko očiju. Retinol se ne preporučuje za područje oko očiju, jer je ova koža osjetljivija i može biti podložna iritacijama. Naravno, izuzetak su proizvodi koji su striktno namijenjeni ovoj zoni.
 5. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF). Retinol može povećati osjetljivost kože na sunce, pa je izuzetno važno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom tokom dana.
 6. Budite strpljivi. Retinol je snažan sastojak koji može potrajati nekoliko sedmica da se pokaže učinak. Budite strpljivi i nemojte očekivati brze rezultate.
 7. Prilagodite ostatak svoje njege kože. Retinol se može koristiti u kombinaciji sa drugim sastojcima, ali važno je prilagoditi ostatak svoje rutine njege kože kako bi se izbjegle iritacije.
 8. Ne koristite u trudnoći. Retinol se ne preporučuje tokom trudnoće, jer može biti štetan za plod.

(Negativni) efekti korištenja retinola

retinol anti aging serum

Retinol ima mnoge prednosti za kožu, ali njegova upotreba može uzrokovati neke nuspojave, posebno ako se koristi u prevelikim količinama ili bez pravilne upute.

Neki od najčešćih problema koji se javljaju uključujuću suhoću i ljuštenje kože, crvenilo i iritaciju kože, osjetljivost na sunce, povećanu osjetljivost kože, blagi svrbež i peckanje.

Sve ovo može da se riješi adekvatnom upotrebom ovog proizvoda. Dakle, ukoliko osjetite da vam je koža suha i ljušti se, obavezno koristite hidratantnu kremu i smanjite učestalost primjene retinola. Na crvenilo i iritacije reagujte smanjenjem koncentracije retinola ili učestalosti stavljanja proizvoda sa retinolom. SPF koristite kao obavezan u svojoj skincare rutini kada počnete koristiti retinol. A ako tokom nanošenja retinola osjetite peckanje i svrabež, moguće je da vam je koža oštećena na određenim mjestima.

Na kraju, često se dešava da se korisnicima retinola pojave akne, ali kod mnogih ćete čuti da je to faza čišćenja i kada prođe – vaše lice će biti besprijekorno.

Moj savjet i dalje ostaje isti: koristite pažljivo, umjerene količine i ako primijetite nekakve veće probleme prestanite sa korištenjem i posavjetujte se sa nekim stručnim.

I nemojte da vas ovo prepadne. Nije svačije iskustvo isto, a ovakve stvari dešavaju se i sa brojnim drugim sastojcima u kremama i serumima. Faktori koji utiču na reakciju vaše kože su brojni.

VAŽNO: Evo sa čim ne treba da kombinujete retinol

Retinol je izuzetno snažan aktivni sastojak koji se može kombinovati sa drugim sastojcima u rutini, ali postoje određeni sastojci koje morate izbjegavati.

Razlozi su razni, često ne tako strašni (smanjenje učinkovitosti), ali ponekad i veliki (ozbiljni kožni problemi i iritacije).

Ovo je lista na koju treba da obratite pažnju:

 1. Alfa-hidroksi kiseline (AHA): Ove kiseline su često prisutne u kremama za piling kože, ali kada se koriste zajedno sa retinolom mogu izazvati iritaciju i suhoću kože.
 2. Beta-hidroksi kiseline (BHA): Iako su manje iritirajuće od AHA, ne preporučuje se njihova istovremena upotreba sa retinolom, jer mogu uzrokovati prekomjerno sušenje i iritaciju kože.
 3. Vitamin C: Retinol i vitamin C su dva moćna sastojka za njegu kože, ali istovremeno korištenje može smanjiti učinkovitost svakog ponaosob.
 4. Benzoyl peroxide: Ovaj sastojak se obično koristi u proizvodima za borbu protiv akni, ali istovremeno korištenje sa retinolom može izazvati iritaciju i suhoću kože.
 5. Ulja za lice: Retinol se ne preporučuje miješati sa uljima za lice, jer ulja mogu smanjiti učinkovitost retinola i izazvati začepljenje pora.

Upravo iz ovih razloga sam vam na samom početku rekla kako nikada ne kombinujem sve svoje proizvode istovremeno. Jednu noć ću raditi hemijski piling, drugu noć ću staviti retinol, ujutru ću stavljati vitamin C i uvijek ću ga pratiti SPF kremom.

Kako odabrati najbolji retinol za vašu kožu

kako izabrati retinol

Kao što sam već spomenula, nekoliko faktora treba uzeti u obzir pri odabiru retinola, uključujući vaš tip kože, stepen osjetljivosti, potrebe kože i vašu trenutnu skincare rutinu.

Na osnovu toga se odlučite za kremu, serum ili ulje i odaberite adekvatnu koncentraciju, a onda pogledajte i na ostale sastojke proizvoda.

Recimo, moja koža nije mnogo osjetljiva i meni parfemi unutar proizvoda nikada nisu smetali, čak ih volim jer upotpunjuju taj spa osjećaj. Međutim, ako vama smetaju, onda odmah imate na osnovu čega eliminisati određene proizvode iz ponude.

Neutrogena ima kompletnu Retinol Boost liniju koja uključuje kremu za lice, serum i kremu za područje oko očiju. Prilično je hidrirajuća jer sadrži hijaluronsku kiselinu, glicerin i slične sastojke.

Ja volim vidjeti da proizvod pored retinola ima još neke dobre sastojke za moj tip kože, pa je tako Afroditin retinol pro-koncentrat bio potpuno iznenađenje. On sadrži i pantenol, ureu, niacinamid, glicerin i druge dobre sastojke, a retinolsko dejstvo dolazi iz novih oblika – HPR retinoid i 0,5% bakuchiol.

Nacomi retinol (koncentracija 0,25%) je izuzetno hvaljen, a sadrži i hijaluronsku kiselinu i pantenol, ali moram da skrenem pažnju i na veliku količinu alkohola koji može da vam smeta.

L’oreal noćni serum sa retinolom se preporučujem zrelijoj koži i ovo je do sada najjači retinol (0,2%) ovog brenda, a manje poznati brend Skincyclopedia ima čak 1% koncentraciju retinola i skvelin zbog čega je meni izuzetno privlačan.

Ovo su samo neki od proizvoda sa polica dm marketa, a sve ostale možete pogledati na njihovom online shopu ili se prošetati do najbliže radnje (a znamo da to uvijek završi kupovinom barem nečega, ako ne retinola).

Ne mogu vam reći koji od ovih je savršen odabir, jer ne postoji najbolji. Sve zavisi od vašeg tipa kože. I ja tek započinjem svoje retinol putovanje i odabraću jedan od ovih proizvoda, pa se radujem rezultatima, koje ću svakako podijeliti nekada u budućnosti na svom Instagramu.

A do tada, javite mi šta vi mislite o retinolu, da li ga koristite, koji konkretno i podijelite svoje savjete sa svima nama kojima je ovo potpuno novi sastojak u rutini.


Napomene:

* Ja nisam stručno lice, tako da su u ovom tekstu podijeljeni savjeti i spoznajte nastale kao proizvod ličnog istraživanja.
* Ukoliko imate problematičnu kožu, posavjetujete sa svojim dermatologom.
* Ovaj tekst nastao je u saradnji sa dm markt.

Podijeli sa drugima: