4 random (životna) savjeta kojih se ne sjetimo baš uvijek

4 zivotna savjeta

Ne, ne ne. Nije ovo onaj post sa savjetima tipa you only live once. Ovo su 4 random (ali bitne) stvari iz života koje i sama znam, ali nekad zaboravim, pa dođem u situaciju da se lupam po glavi jer sam zaboravila. Takav mi je čitav avgust. To su one stvari koje treba da su nam uvijek na umu. Zato budite slobodni da listu proširite, pa mi u komentaru napišite na šta vas je iskustvo iz prethodnih mjesec dana podsjetilo da treba da (u)radite.

1. Otiđite kod oftalmologa na pregled očiju

Ovo me zapravo i inspirisalo da napišem ovakav post. Generalno provodim (baš) mnogo vremena gledajući u ekrane svih uređaja redom, a sve to značajno utiče na oči i vid. Uz to, imala sam nekoliko slučajeva u okolini koji su zaista imali problem sa vidom, a da to nisu ni znali. Isti je uzrokovao glavobolje i brojne druge nuspojave. Zato otiđite na pregled nekad u narednom periodu, a razmislite i o tome da, ukoliko radite za računarom, nabavite naočale za gledanje u ekran, koje štite vaše oči od negativnog uticaja.

2. Zapišite sve svoje šifre za razne naloge

Nalozi se gomilaju iz dana u dan, a šifri je sve više. Samim tim se nebrojeno puta desilo da sam i sama neku zaboravila, i to uglavnom u slučajevima kada duži vremenski period nisam koristila neki servis, pa mu se iz nekog razloga opet vratila. Zato je dobro da sve svoje šifre pohranite negdje. Nije baš pametno napraviti dokument u Excel-u, nazvati ga “Šifre” i staviti u folder “Documents”, ali uvijek možete koristiti rokovnik, ili taktički napraviti fajl na računaru. O tome je pisao Istok Pavlović nedavno, pa njegove savjete možete pročitati ovdje.

3. Uvijek sa sobom nosite nešto lijekova

Naravno, ne mislim na to da trebate ponijeti cijelu apoteku, ali često glavu spasava (nekad i bukvalno) kada uz sebe imate tabletu za glavu, neki probiotik, nešto za temperaturu, osip ili slično. Ovo pogotovo važi za putovanja, a moja praksa tokom godina se i te kako isplatila ove godine, kada mi je trebalo bukvalno sve šta sam ponijela (nažalost). Za dnevnu varijantu po gradu uglavnom je dovoljno da imate tabletu protiv bolova i flaster, jer nikada se ne zna kada može zatrebati.

4. Kad nemate sa kim, otiđite sami!

Na kafu, u kino, do parka, u pozorište ili na festival. Zašto da ne? Ako u datom trenutku niko ne može ili ne želi da sa vama ide na neko mjesto koje vi baš želite da posjetite, ništa vas ne sputava da odete sami. Davno je prevaziđena “sramota” i “čudnost” toga, a vjerujte mi – nekad ćete se čak i ljepše provesti sami nego sa nekim. Pogotovo ako idete na poznato mjesto. Ne razmišljajte i ne strahujte, sva ograničenja su u glavi.

I to bi bilo sve za danas. Očekujem vaše ovomjesečne životne lekcije u komentaru!

Do narednog posta,

vaša L.


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

Podijeli sa drugima: