4 zanimljiva i lijepa kutka za odmor u Banjaluci

ljiljana sipragic mjesta u banjaluci

Neki dan šetam gradom, posmatram haotičnost oko sebe i slušam graju – jer bila sam na to osuđena. Slušalice su odlučile ostati kod kuće i odmoriti od mene. Gledam i razmišljam kako mi je muka od svega toga i kako mi treba odlazak negdje van grada, na dan-dva odmora. Što je faktički nemoguće s obzirom na to da svaki vikend donosi neku novu obavezu i zadatak.

Sve to me inspirisalo i natjeralo da se pokrenem i “pronađem” mjesta za odmor u našem gradu. Mjesta na kojima možeš sjediti, ćutati, posmatrati i uživati u miru, malo prošetati i na neki način pobjeći od kolotečine. I baš ta mjesta, u kojima sam prethodnih mjesec-dva (pa i više) uživala, nalaze se u nastavku ovog teksta.

Za neka sigurno znate, neka su vam možda nepoznata, ali u svakom slučaju, možda će vas inspirisati da već sutra prošetate ili odete na jednu od ovih lokacija.

1. Obilićevo // mol na Vrbasu

Primijetićete već kroz ovaj tekst da skoro sve lokacije imaju jedan zajednički faktor – Vrbas. Kako i ne bi, kada je upravo ova rijeka glavno i najljepše obilježje našeg grada, a mnoga lijepa mjesta se nalaze upravo uz njega. Takvih ima dosta u naselju Obilićevo (ili Mejdan, kako vam volja), a meni je posebno interesantno ovo gdje je 30 studenata arhitekture i građevine iz Banjaluke, Sarajeva i Trondhajma (Norveška) izgradilio drveni mol u sklopu jednog međunarodnog projekta. I da vam kažem – mnogo više ljudi je dole od kada je mol, sa kojeg se pruža sjajan pogled, izgrađen. Čak je i lokacija idealna, jer se nalazi uz sami centar grada, a opet pruža mogućnost da predahnete, odmorite i uživate u barem malo tišine. Ako niste bili dole, a bude vam usput, svratite. Ni ja nisam do skora.

ljiljana sipragic lovily

ljiljana sipragic lovily daniel wellington

lovily ljiljana sipragic

ljiljana sipragic lovily banja luka vrbas

ljiljana sipragic

vrbas banja luka ljiljana sipragic lovily

ljiljana sipragic lovily vrbas


Na meni: Lindex top, Lindex pantalone, Mango štikle, Daniel Wellington sat (15% popusta uz kod “THELOVILY) i Sover naočale (Zoom optika)


2. Borik // Studentski kampus

Kakav divan, ugodan i miran kompleks! Ne znam da li znate, ali izgrađen je prvobitno kao austrougarska kasarna, a od ostalih zanimljivih činjenica tu je i ona da se u njemu nalazi skoro 1500 stabala! Centralni dio, gdje se proteže drvored platana, dug je 270 metara i čini ga ukupno 99 stabala. Od skora sam postala redovan posjetilac navedenog, jer (srećom) baš tamo imam časove klavira (nikad nije kasno za ispunjavanje životnih želja, jel). Ranije mi kampus nije bio usput, a kao student na Pravnom fakultetu nisam imala priliku ni da ga tako školski obilazim. Međutim, svaki put kada bih nekim slučajnim razlogom kročila tamo, ostavila bi me bez teksta ljepota prostora i ljepota tišine. Zaista je sjajno mjesto kada trebate odmor od svijeta, buke i haosa. I, da, znam, ovdje vam ništa spektakularno nisam otkrila, ali kada ste posljednji put otišli do kampusa ukoliko niste student koji tamo redovno obitava?

ljiljana lovily kampus

maturske haljine lovily

haljine za svadbu jelena shop lovily

kampus banja luka lovily blog

haljine za svadbu lovily blog

kampus banja luka


Na meni: Jelena Shop haljina, Nine West štikle, abOriginal naočale (Zoom Optika)


3. Trapisti // Stari most i hidroelektrana

A Trapisti? Koliko vas je obilazilo taj dio našeg grada? Iskrena da budem, mislim da ni sama ne bih da ne živim u neposrednoj blizini (osim redovne posjete pivnici, naravno). U dijelu nakon i oko mosta nalaze se brojna zanimljiva mjesta, građevine i istorijske priče koje se tiču samog grada. Recimo, da li ste znali da su trapisti došli u naš grad u 19. vijeku i da su uticali na industrijski razvoj u brojnim segmentima. Od njihovog dolaska, a u oblasti koju su naselili, izgrađene su pilana, suknara, tvornica ljepila, bezalkoholnih pića, čuvena pivovara, most koji je spojio obale Vrbasa, a 1899. godine nedaleko od njihovog samostana izgrađena je i prva hidrocentrala. Zahvaljujući tome, u samostanskoj crkvi Zvijezde Marije, koja se nalazi u blizini mosta, čule su se prve električne orgulje na Balkanu. Istina, jedino o čemu se priča glasno i bučno jeste poznati i veoma kvalitetni Trapist sir, ali ja bih svakako sve iznad navedene stavke, kao i činjenicu da su omogućili školovanje, prosvjećivanje i prihvatilište za siromašne i djecu bez roditelja stavila u prvi plan. Zlatan (kreator ovih sjajnih fotki) i ja smo obišli ove lokacije, koje su nažalost u jako lošem stanju, ali pričaju svoju nevjerovatnu priču svakim svojim djelićem.

ljilja sipragic lovily

ljiljana sipragic trapisti lovily blog

sipragic ljiljana lovily

trapisti banja luka lovily blog

ljiljana lovily trapisti banja luka

lovily blog ljiljana sipragic trapisti


Na meni: Jelena Shop haljina, Nine West štikle, Despada naočale (Zoom optika)


4. Novoselija // Slap

I za kraj, mjesto koje sam posjetila prvi put ovo ljeto i onda bezbroj puta od tada. Riječ je o lokaciji koja je udaljena nekih 15-ak minuta vožnje od centra grada, na putu Banja Luka – Skender Vakuf, na desnoj obali rijeke Vrbas. Tu, baš na tom mjestu, nalazi se jedan predivan slap, (koji, doduše, nije bio u svojoj punoj snazi zbog niskog vodostaja kada smo nas dvoje došli da fotografišemo). I na tom istom mjestu već dugo postoji restoran u koji možete sjesti, popiti lijepu domaću kafu, pojesti baklavu i hurmašice, i uživati u prekrasnom pogledu. Odmah iznad se nalazi i mostić za pješake sa kojeg se pruža fenomenalan pogled. Sve u svemu jedno od onih kutaka koje, ako znate, obilazite redovno, a ako ne – onda se oduševite na prvu posjetu.

vrbas banja luka mango haljina lovily

slap novoselija banja luka lovily blog

slap banja luka novoselija

ljiljana lovily vrbas banja luka

ljiljana lovily zoom optika naocale

ljiljana lovily slap banja luka

ljiljana sipragic lovily banja luka

haljina za svadbu mango lovily blog


Na meni: Mango haljina, Converse patike, Despada naočale (Zoom otika)


I to bi bilo sve, jer nas je baš u ovom trenutku, dok sam ja stajala i čekala da Zlatan uhvati još jedan kadar koji će sigurno biti savršen, počela je padati nenajavljena kiša, tako da je post ostao bez pete planirane lokacije. Srećom, ja bih svakako rekla, jer će onda da se desi još jedna zanimljiva priča posvećena baš njoj – zato pratite naredne objave, a ukoliko i vi imate neki kutak za preporučiti – pišite u komentaru!

Do naredne priče,

vaša L.


Photo by: Zlatan Lipljanac


Ovaj post nastao je u saradnji sa Zoom optikom.

Podijeli sa drugima: