5 omiljenih mjesta u Beogradu koja treba da posjetite

najbolja hrana u beogradu

Hajde da pričamo malo o Beogradu – jednom od meni najdražih gradova. Znam, mnogi će reći da je tmuran, da je prljav, da je haotičan, da je sto čuda, ali Beograd su za mene ljudi i sve šta dolazi sa njima, a bogatstva koja krije u sebi su mnogo veća od onoga šta na prvu pomislite.

Svaki moj dolazak u taj grad obilježavao je obilazak niza različitih mjesta koja su očaravala ambijentom, hranom i atmosferom. To je i bila poenta svakog odlaska – čisti hedonizam i odmaranje. Poznaju me moji domaćini vrlo dobro, očigledno. I sada kada se lista posjećenih mjesta prilično proširila, a neka od njih dobila oznaku must visit pri svakom putovanju u Beogradu, odlučih da vam ih predstavim u jednom postu. A prije nego počnete sa čitanjem malo upozorenje: možda ogladnite od svega!

1. Slastičarna „Ispeci pa reci”

Prva na listi je slastičarna Ispeci pa reci. Jedan mali, divno uređeni kutak koji ima kolače napravljene od najfinijih i najkvalitetnijih sastojaka. Uvijek svježi, uvijek preukusni, uvijek mame savršenim mirisom. Tamo kada uđete osjećate se potpuno domaćinski, a na njihovom pultu ćete pronaći brownie u raznim varijantama, američke pite sa različitim voćem, kekse, mafine i još sto čuda. Ali ono zbog čega ću se ja svaki put iznova vratiti u ovo mjesto je njihov čuveni Carrot cake. Nakon ovog sam probala mnoge, u pokušaju da nađem neki jednako dobar a blizu meni, ali bezuspješno. Toliko jednostavnosti u jednom kolaču, a toliko ljepote – da je svaki put prva stavka na listi želja u Beogradu. A što je još veći dokaz ukusnosti navedenog: sada bih prije bilo kakve čokoladne slastice uzela ovo.

P.S. Ako dođete u periodu kada je bašta otvorena, moći ćete se ljuljati na ljuljašci dok jedete ova savršenstva. Da, znam, perfekcija!

ispeci pa reci beograd

beograd slasticarne

carrot cake beograd


Facebook: Ispeci pa reci

Instagram: @_ispecipareci


2. Pekara „Le Petite Cantine”

La Petite Cantine je mala (prava) francuska pekara smještena u jednom malom, preslatko uređenom lokalu i sa prilično malenom ali preukusnom ponudom. Kod njih nikada nećete znati šta će se taj dan naći na policama niti da li će raditi, što je mana, ali sve ono šta probate će oduševiti vaša nepca. Ozbiljna preporuka ide čokoladnom kroasanu. Još uvijek se sjećam tok hrskavog, mekanog zalogaja i topljenja u ustima. Probala sam i slani, naravno, ali moje nepce više voli slatke ukuse kada su kroasani u pitanju.

le petite cantine beograd

najbolja pekara u beogradu

 


Facebook: La Petite Cantine

Instagram: @lapetitecantinebgd


3. Disco Grill „Radost”

Prilikom moje posljednje posjete Beogradu svojoj domaćici sam rekla da imam dvije želje – da probam najbolji burger i najbolju pizzu u gradu. Burger je bio ovaj u Radosti, a moji utisci nakon jedenja veoma jednostavni – ne sjećam se kad probah nešto ovako dobro! Prvo ostanete bez teksta kada vam donesu burger na tanjiru (jer nema teorijske šanse da ga pojedete sami, ja barem nisam mogla), a onda vas obori sa nogu prvi zalogaj i bude vam žao što ipak ne može cijeli da stane u želudac. Probala sam i kolač sa datulama i ostala zatečena ljepotom navedenog, jer datule nisu my cup of tea. Osim što je hrana fantazija – ambijent je sa-vr-šen i usluga besprijekorna. Odavno nisam imala susreta sa ljubaznijim konobarima, koji pri tome u toj ljubaznosti nisu bili ni nametljivi, ni naporni, ni isforsirani. Tako odmjereno i prijatno. Tako lijepo. I sve to uz nu jazz i disco ritmove. Šta čovjek više da poželi? Kako sami kažu – čista Radost i nepodnošljiva lakoća izvornog beogradskog hedonizma.

P.S. Mi smo bili u lokalu u nedjelju oko 13h kada bukvalno nikoga nije bilo unutra, što je dodatna prednost jer inače budu velike gužve. I da, Radost je dio Ludost – Mladost – Radost – Gadost koncepta. Neću dužiti o tome jer nije današnja tema, pa izguglajte ako vas zanima prije posjete.

radost burger beograd


Facebook: Radost – Pizza Cabaret & Disco Grill

Instagram: @mladost_ludost_radost_gadost

Website: www.radostdiscogrill.com


4. Pizzeria „Majstor i Margarita”

Nakon burgera – nabolja pizza u gradu. Anja je opet bila u pravu, jer je ova iz Majstor i Margarita nakon prvog zalogaja dospjela na prvo mjesto svih pizza koje sam ikad jela. Opet još jedan lijepo sređen, prilično malen lokal, sa ljubaznim osobljem i prijatnom atsmoferom. Osjećaj: skoro kao da ste kod kuće. Sve je lijepo i čisto, pregledno, sa mnogo nenametljivih detalja. Kuhinja otvorenog tipa, u sredini community sto, a okolo nekoliko individualnih stolova. U suštini, idealno mjesto i za parove i za ekipu, ako mene pitate. Imajte na umu da ovdje nema kaprićoze i onih sendvič-pizza, kako ih ja volim zvati. Ovo su prave (kad moram tako glupo da ih definišem) pizze, pečene u peći, sa najkvalitetnijim sastojcima. Moj izbor je bila Bresaolu – pizza sa goveđom pršuti, Grana Padano sirom, rukolom i savršenim tijestom. Sve šta volim na jednom tanjiru – uz čašu vina.

najbolja pizza u beogradu majstor i margarita

majstor i margarita pizzeria beograd


Facebook: Majstor i Margarita

Instagram: @pizzamajstormargarita


5. Slastičarna „Mandarina Cake Shop”

I za kraj još jedno mjesto sa najljepšim slatkišima u gradu, ali ovaj put to mislim u bukvalnom smislu te riječi – kada pogledate kako su kolači napravljeni i dekorisani biće vam žao da zabodete viljuškicu ili kaškicu i poremetite tu perfekciju na tanjiru. Srećom, nije sve u dekoraciji i izgledu, jer je riječ o vrhunskim proizvodima. Jedva čekam da opet zavirim u njihov shop i probam nešto skroz novo, šta će me ostaviti zadivljenom – jer oni su napravili umjetnost od kolača.

madarina beograd slasticarna

mandarina cake shop beograd


Facebook: Mandarina Cake Shop

Instagram: @mandarinacakeshop


Napomene:

  • Autor je bio previše zauzet uživanjem u društvu i u zalogajima da bi se kvalitetnije posvetio fotkanju i kadriranju, tako da za više fotografija ambijenta i ponude posjetite njihove društvene mreže.
  • Ukoliko vas zanima više o svakom od ovih lokala i želite da ih posjetite, ispod svake stavke se nalaze linkovi do njihovih Facebook i Instagram naloga, pa potražite tamo adresu.
  • Pokušajte ravnomjerno rasporediti unos kalorija, da ne biste kao autor teksta dobili 3 kilograma u 2 dana.

I to bi bilo sve! Zapravo, lažem. Daleko je od svega o čemu bih voljela da pišem a šta se tiče gastronomsko-ugostiteljske ponude ovog grada, ali za sada se zaustavljamo kod Mandarine, jer treba ostaviti nekoliko aduta i za narednu priču.

P.S. Hvala Nenadu i Aleksandri za sve lijepe trenutke i dane.

Vaša L.

Podijeli sa drugima: