5 vrlo jednostavnih, praktičnih navika koje su mi olakšale život

5 prakticnih savjeta

Ne volim dužiti u uvodima, pogotovo ne kada za to nema potrebe – kao u ovom slučaju. Naslov današnjeg teksta vam je rekao sve što možete da saznate u njemu, ali imajte na umu sljedeće: ovdje zaista ništa nije revolucionarno.

Sve su to opšte poznate stvari, koje sam ja samo vremenom uspjela da implementiram u svoj život, iako sam prethodno bila protiv, nisam umjela da praktikujem ili neki treći potpuno blesav izgovor. Objasniću vam i zašto, pa se nadam da će vas to inspirisati da uvedete neke novitete.

Istina je da smo svi mi robovi navika i da često nismo svjesni promjena koje možemo da unesemo u život, a koje bi nam mnogo toga dobrog donijele. Počeću sa najmanje važnom i najjednostavnijom stavkom.

1. Uvijek spremna

Iskreno, nikada ne bih ni pomislila da je ova navika po bilo čemu dobra, neobična i vrijedna spominjanja, da mi prijateljica nije neki dan oduševljeno rekla “pa da, kako si ti pametna, meni to nikad ne padne na pamet”.

Stvar je vrlo jednostavna.

Kada god naiđem na lijepe čestitke (a znamo da ih je kod nas teško pronaći jer su sve bazične, staromodne i sa glupastim stihovima), ja pokupujem gomilu. Držim ih u jednoj ladici, sve lijepe, za razne prilike, i onda kad god se javi neki događaj – čestitka spremna.

Eto, jedna sitnica koja ne znači mnogo, ali je meni često umanjivala gomilu stresa pred odlazak na bilo kakvu proslavu. Oni trenuci kad shvatiš da je nedjelja i da nemaš gdje, a treba ti i, realno, moraš da kreneš odmah. Već kasniš.

2. Štedim vrijeme – i novac

Ne možete ni da zamislite koliko sam se ja borila protiv mobilnog bankarstva. Zašto? Jer su u mojoj prethodnoj banci bili toliko uporni da mi “uvale” ovu uslugu, da više nisam željela da čujem za nju. Imala sam jasno opravdanje zašto mi ne treba: tada nisam imala prilive na račun, pa sam svakako morala da dolazim u banku i donosim keš. Dakle – ne pomaže mi, a trošak je.

Onda se desilo sljedeće: prešla sam u novu banku koja ima takozvani Modula paket (tekući račun, mobilno bankarstva i debitna kartica) i naknada za sve to iznosi 3,95 KM. Moje istraživanje je pokazalo da je ova ponuda UniCredit banke Banja Luka najpovoljnije što mogu da pronađem u gradu, a ujedno je i povjerljiva i hvaljena u mom okruženju.

Kako sam uzela taj paket, tako sam počela koristiti njihov m-bank, a sa njim sam se bukvalno preporodila. Prvo, redovno pratim šta, gdje i koliko trošim (oduvijek sam bila kontrol frik). Drugo, 90% poslova obavim na bankomatima i preko aplikacije, bez gubljenja vremena u redu. Sve je sigurno, praktično, jednostavno, imaju šablone za plaćanje, a mogu prebacivati novac i na svoju štednju ili drugi račun. I na kraju – niže su cijene provizija! Još samo kad bi me izvukli u ovoj nagradnoj igri koju su organizovali za redovne korisnike m-banka, pa da dobijem e-bike. 🙂

Da sumiram, nemojte sve izričito odbijati. Dok ne probate – ne znate.

3. Kako stižem čitati?

Baš kao i prethodne stavke, i ova nije nimalo nepoznata, ali meni je promijenila dosta toga.

Naime, uvijek sam mnogo više voljela debele korice na knjigama, kupovala neka impozantna izdanja koja ću sa oduševljenjem držati u ruci dok čitam. Međutim, to nije nimalo praktično jer takvu knjigu na mogu da nosim sa sobom – pogotovo jer sam ja osoba koja u torbi drži pola stana (bukvalno).

Kako je život postao užurbaniji, a slobodnog vremena za čitanje (i sve drugo) sve manje, počela sam da naručujem tzv. džepna izdanja ili barem nešto što je približno tome. Pogotovo onih knjiga koje su svojevrsna stručna literatura. Tako mogu da ih nosim svuda sa sobom, pa pročitam po nekoliko stranica gdje god da se nalazim.

Ukratko – istrenirala sam se da:

  • kupujem praktična izdanja, manja i lakša,
  • čitam pomalo, jer sam ranije voljela da imam sat-dva-tri ispred sebe, pa da pročitam pola knjige odjednom,
  • bilježim više, podvlačim i ubacujem na desetine bukmarkova uz koje ću se lako vratiti na neke inspirativne, bitne dijelove (vjerujte, ovo nikad ranije ne bih uradila, pa zar da šaram po knjizi?! Nema šanse!)

I da još jednom naglasim riječ koju sam upotrijebila iznad: istrenirala sam se. Ovo zaista možete da naučite i da prihvatite.

P.S. Knjige na engleskom, pogotovo ove iz industrije (marketing), kupujem na Book Depository. Besplatna dostava. Imaju sve što možete poželjeti.

4. Kvalitet > Kvantitet 

Ova navika potpuno je u skladu sa mojom ličnošću – ja mrzim nered i gomilanje. Što sam starija sve više volim da imam manje stvari, ali kvalitetnijih u svakom pogledu. Tako dobijam više od onoga što imam, smanjujem vrijeme kod donošenja odluka šta ću i kako, pa čak i štedim, iako zapravo kupujem neke skuplje stvari nego ranije. Zaista, više novaca potrošim na “jao, lijepa je sijenka, a samo 10 KM”, pa tako svakih nekoliko dana, nego kada recimo kupim jednu skuplju paletu koja ima sve što mi treba – i završim sa tim za baš dug vremenski period.

U skladu sa navedenim, u ovoj godini sam skoro svaki vikend radila neki vid čistke. Svaki vikend sam nakupila punu kesu stvari koje ne koristim, koje mi ne trebaju, koje čuvam iz nekih čudnih razloga. Sve to što se može iskoristiti sam poklonila dalje. Onda sam pobacala sve ono što je staro i maksimalno iskorišteno, a uporedo sam si na mjesečnom nivou kupovala te neke komade (odjeće, šminke ili nečega trećeg) koji će dugo da mi služe. I dalje sam u procesu, a sa rezultatima sam već jako zadovoljna. Znam, ni ovo nije revolucionarno, ali probajte, pokrenite se. Svi mi to znamo, ali nikako da djelujemo.

P.S. Obavezno zapratite ovaj YT kanal. Matt D’avella daje sjajne lekcije iz minimalizma u svim aspektima života. Obožavam da ga pratim, slušam i gledam.

5. Reci NE.

I na kraju, naučila sam reći ne.

Moja radoholičarska strana ličnosti to nikada nije umjela. Prihvatala sam sve i svašta, za uglavnom malo novaca, trošila sebe i svoje vrijeme. Radim takav posao da mogu mnogo toga da radim od kuće, frilenserski. Content za sajtove, društvene mreže, SEO itd. Sa vremenom sam shvatila da time ništa ne postižem, da ne zaradim mnogo, a da me jako umori. Umjesto toga sam se posvetila napredovanju na poslu i učenju novih stvari, a poslove koje sam radila off-work sam selektovala postavljanjem više cijene mog rada.

Uostalom, na kvantitetu (kod kojeg ne možeš postići kvalitet) niko nije zaradio velike pare. Bolje radi sa manje ljudi, koji mogu da te plate, i kojima možeš da doneseš rezultate. Sve ovo je na neki način primjenjivo i u drugačijem obliku, i na druge sfere života i posla. Ne zaboravite to.

Podijeli sa drugima: