6 stvari koje treba da uradite ako ste u Rovinju

lovily ljiljana sipragic rovinj

Prošli vikend sam bila u Rovinju. Povod je Weekend Media Festival, a razloga za odlazak – bezbroj. Ovo je ujedno bila još jedna u nizu “prvi put” stavki u ovoj godini, tako da sam se iznimno radovala odlasku, koji je, usput, dogovoren dan pred odlazak. Potpuno kontradiktorno mojoj ličnosti koja voli da sve ima unaprijed isplanirano i pod kontrolom. Čini se da je baš zato bilo ovako sjajno, jer kad najmanje očekuješ, najviše dobiješ.

U sam Rovinj sam se zaljubila, Weekend Media Festival me oduševio, a već sada planiram kako i kad da se opet vratim, po mogućnosti sa istom ekipom, jer ta količinu dobre energije i pametnih glava teško da se može opet ovako slučajno spojiti.

Da ne dužim, u nastavku vam donosim 6 stavki koje bi trebale da se nađu na vašoj to-do listi ako se zaputite u ovaj istarski grad. Obećavam da ćete uživati u njima.


1. Probajte sladoled u “b 052”

Probala sam mnogo sladoleda, ali ovaj u “b 052” je ubjedljivo najbolji. To ne kažem samo ja, već i drugi povjerljivi izvori i veliki ljubitelji sladoleda, poput kreatora sada već opštepoznatog Ukusa Beograda. Ambijent samog lokala je divan, bašta je prelijepo sređena, a selekcija sladoleda nevjerovatna. Istina, jedna kugla košta 12 kuna, ali ogromne su i teško da možete pojesti mnogo. Pri tome, zaista vrijedne te cijene. Ukoliko se ne budete mogli odlučiti za ukus, pitajte da nešto probate na kašikicu. A ukoliko želite moju preporuku: crna čokolada, badem i ovo nešto desno od tiramisua (fotografija ispod), čijeg imena se ne sjećam, ali zato vrlo dobro pamtim ukus tog veličanstva sa 16 različitih slojeva aroma i tekstura. Ljepota!

sladoled rovinj b052


2. Popnite se na vrh crkve sv. Eufemije

Osim ako se bojite visine, jer su i meni, koja nemam slične strahove, na momente klecala koljena. Doduše, ne zbog visine, koliko zbog činjenice da se penjete po stepenicam koje su stare vijekovima, napravljene od drvenih ljestvica na koje ponekad teško može da stane noga, i sa rupama kroz koje vidite sve do dna.

Inače, crkva predstavlja jedan od najpoznatijih rovinjskih spomenika. Prvobitno se tu nalazila mala crkva sv. Jurja, potom se u 10. vijeku na tom mjestu gradila veća crkva, a onda su uslijedile i rekonstrukcije u periodu između 1725. i 1736. godine da bi nastalo ono šta danas možemo da vidimo – veliku i prilično očuvanu crkvu u baroknom, venecijanskom stilu. Još neke zanimljivosti u vezi sa ovim spomenikom su te da se u crkvi nalazi sarkofag hrišćanske mučenice sv. Eufemije, koji je u grad dopremljen 800. godine, kao i da je zvonik visok 62 metra i najviši je u cijeloj Istri.

U svakom slučaju, ovaj dio Rovinja morate obići, a iskreno preporučujem da uključite i penjanje na zvonik. Nemojte gore nositi mnogo stvari (kao ja, jer sam bila primorana) i budite hrabri, jer kad se popnete – pogled će vas ostaviti bez teksta. S jedne strane kompletan grad kao na dlanu, a sa druge nepregledno, divno more. Zaista je vrijedno svake pređene stepenice od njih preko 200. Ulaz košta 3 evra.

zvonik crkve sv eufemije rovinj

rovinj zvonik crkve sv eufemije

pogled na rovinj sv eufemija lovily

rovinj sa crkve sv eufemije


3. Pojedite pizzu u “Pizzeria da Sergio”

Prednost toga kada si okružen ljudima koji jednako vole hranu kao ti, koji jednako vole italijansku kuhinju kao ti i koji se bave hranom, je to što znate iz prve ruke gdje je najbolja pizza u gradu. I to je baš ovo mjesto – Pizzeria da Sergio. Nikada, doduše, ne biste rekli da je tako kada prođete pored iste. Uživala sam u svakom zalogaju, a sigurno da će i svi drugi zaljubljenici u pizzu. Istina, nemam mnogo fotografija da to i dokažem, ali – bila sam isuviše gladna a pizza isuviše savršena da bih se zanimala fotkanjem. Vjerujte mi na riječ.

pizzeria da sergio rovinj lovily


4. Posjetite Mediteraneo bar

Mideteraneo bar je sada već kultno mjesto u Rovinju, a sa sigurnošću mogu reći i da je najljepši lokal. Ušuškan među uličicama, sa izlazom na more, pruža sve šta želite kada ste na obali – savršen pogled, divne zalaske, laganu i lijepu muziku i divnu atmosferu. Bilo da se odlučite za jutarnju kafu ili poslijepodnevno uživanje u vinu, nećete pogriješiti. Sjedenje na jastucima i šarenim stolčicama, sa pogledom na more je sve šta želim svaki dan.

mediteraneo bar rovinj lovily

rovinj mediteraneo bar lovily ljiljana sipragic


5. Probajte kroasane u Hotelu Adriatic

Opet hrana, da. Ovo su najljepši kroasani koje možete probati u Rovinju, a moguće i u cijeloj Hrvatskoj. Zaista su pravi kroasani, a ne ono šta se nama uglavnom prodaje pod tim imenom. Dolaze u puter, čokolada i badem varijanti, a koji god da uzmete – nema greške. Mi smo tamo provodili svako jutro dok smo bili u Rovinju. Kafa, kroasan, cijeđena narandža, pogled na more – šta više poželjeti? Sve preporuke za Hotel Adriatic.

hotel adriatic rovinj lovily

kroasan sa bademom hotel adriatic rovinj lovily


6. Hodajte. Mnogo hodajte!

Najbitnije od svega je da znate da se sva ljepota Rovinja krije među njegovim ulicama, u sakrivenim ćoškovima, neočekivano sjajnim pogledima na blistavo plavetnilo, u kratkim i slatkim razgovorima sa domaćinima i šarenilu ponude. A sve to možete iskustiti samo ukoliko se uputite u duge šetnje bez plana.

rovinj pristaniste brodovi

ljepote rovinja lovily blog

rovinj riva

rovinj mediteran

rovinj ispred crkve sv eufemije

rovinj lovily blog

rovinj stari grad

rovinj zalazak sunca

rovinj zalazak more


I to je sve, jer više nisam mogla ni ja stići. Uživajte u Rovinju ukoliko vas put odvede tamo i pošaljite mi neku fotku sa ovih lokacija.

Puno pozdrava,

L.

Podijeli sa drugima: