Agi i Ema – jer dječije priče nisu samo za djecu

agi i ema igor kolarov recenzija

U posljednje vrijeme se na ovom mom blogu našlo više dječijih knjiga nego onih ozbiljni(ji)h. Kao da sam juče pisala o “Srećom, mleko” mog omiljenog autora Nila Gejmena. Vjerujem da je razlog iza toga velika količina umora i opterećenosti misli, tako da je najljepše opuštanje zapravo upuštanje u dječije fantastične svjetove i priče.

Upravo iz tog razloga za oko mi je zapala preporuke drage internet-prijateljice Vanje (ipak Sandrijela, toliko o mom pamćenju, ali svi ostali fakti ostaju isti), koja je u našoj grupi knjigoljubaca izjavila da je ovo jedna od najljepših dječijih priča koje je pročitala (parafraziram, ne držite me baš toliko za riječ, ali poenta je ta). Njoj vjerujem na preporukama, tako da je moja prva naredna narudžba iz Lagune sadržala ovaj naslov na listi.

Kada kažem da sam ovu knjigu pročitala u jednom dahu, onda to i bukvalno mislim. Ok, nije to mnogo teško jer ima svega 137 stranica, od kojih većina na sebi ima po dvije-tri rečenice, ali nije ni razlog čitanja u jednom dahu ta mala količina teksta, koliko ljepota napisanog. Svaka dodatna riječ samo bi nepotrebno opteretila kompletnu priču koja na najsimpatičniji i najjednostavniji mogući način opisuje život kakvim ga poznajemo danas – užurban, nezainteresovan, smeten zbog brojnih obaveza, ograničen i skeptičan prema svakoj promjeni i svemu drugačijem.

“Agi i Ema” je dakle u isto vrijeme jedna predivna i neobična priča o prijateljstvu i jedinstvenosti svake ličnosti (u pravom smislu te riječi, jer je Ema jedna nesvakidašnja baka, a Agi devetogodišnjak), i zastrašujuća slika društva koje se otuđuje, koje osuđuje i koji ne prihvata različitosti. Njih dvoje su nevjerovatan drugarski tandem koji će vas bezbroj puta nasmijati i inspirisati da budete svoji i da radite sve ono šta u datom trenutku poželite kako biste bili srećni.

Autor djela je Igor Kolarov, jedan od najnagrađivanijih i najznačajnijih pisaca domaćih dječijih djela, koji zbog svog zanimljivog, skoro poetskog i veoma duhovitog stila osvaja ne samo najmlađe već i one starije čitaoce, a jagodica na vrhu ove torte je činjenica da je ovaj roman ekranizovan i da je to prvi domaći film za djecu snimljen nakon čak 25 godina pauze.

Eto.

Ništa više napisati neću, jer ne želim da vam pokvarim svu zabavu čitanja.

Vjerujte mi na riječ kada kažem da je divna.

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: Agi i Ema

AUTOR: Igor Kolarov

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2016

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 9,10 KM / 4,30 € / 499 RSD


amoreta-knjige-laguna-lovily-blog

*Ovaj post je nastao u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Podijeli sa drugima: