Amy Before Frank

Volite Amy Winehouse?

Onda će ova priča definitivno biti za vas.

Naime, danas je na platformi Kickstarter – a već smo naučili iz priče o Trbi i Dugom da je to platforma koja omogućava skupljanje sredstava i realizaciju projekata i koja spaja umjetnike i kreatore sa publikom i kupcima – pokrenut projekat pod nazivom Before FRANK. Ako ste se pronašli u prvoj rečenice ovog teksta, onda ste sigurno upoznati i sa činjenicom da je FRANK naziv njenog debitantskog albuma. I upravo je to tema oko koje se vrti kompletna ova priča: Amy prije FRANK-a i njena ličnost u globalu.

Pa, o čemu je onda riječ?

Fotograf Charles Moriarty pozvan je da odradi fotografije Amy koje bi trebale poslužiti za cover albuma. Ispostavilo se da do tada nijedan fotograf nije uspio uhvatiti ono šta su kreatori albuma zamislili – dok se nije pojavio Charles. Njih dvoje su u opuštenoj varijanti lutajući ulicama Londona i obilazeći neka mjesta odradili seriju fotografija od kojih je jedna upravo iskorištena za naslovnu stranu albuma. Nakon toga ponovo su se sreli u Njujorku gdje su bukvalno na brzinu trebali odraditi fotografije za takozvani inlay albuma. Prema riječima fotografa, to je bilo spontano druženje prilikom kojeg je Amy izvukla stvari iz kofera, obukla haljinu, digla kosu u njenom prepoznatljivom stil, našminkala se i tako instant stvorila glamur 60-ih koji će je pratiti do kraja života.

7df8b230dcd911046d394c9873460337_original

Moriarty-ja su nakon njene smrti mnogi kontaktirali kako bi došli do tih nikada ranije viđenih fotografija, ali on nije želio da iste budu korišćene u komercijalne svrhe. Nije želio jer su one trebale ostati dio privatne zbirke, uspomena na trenutke koje su njih dvoje podijelili dok su bili mladi. Nakon mnogo godina ipak je došao trenutak da se iste objelodane. Okupivši sjajne ljude oko sebe, Charles je kreirao fantastičan album njenih fotografija, knjigu koju će svi istinski ljubitelji Amy željeti u svojoj biblioteci. Kolekcionarski komad.

Režiser Oskarom nagrađenog dokumentarca AMY Asif Kapadia napisao je predgovor, a dizajn knjige odradio je Holanđanin Sybren Kuiper. Zajedno su stvorili umjetničko djelo koje će predstaviti Amy u pravom svjetlu. Spontanu i prirodnu. Onu pravu Amy. Onu nasmijanu a misterioznu, vedru, glamuroznu i očaravajuću ličnost.

Eto. Ako sebe smatrate ljubiteljem ličnosti i djela Amy Winehouse, ako ste kolekcionar, ako želite imati nešto ovako u svom posjedu – zavirite na stranicu projekta i rezervišite svoj primjerak. Sve informacije o cijeni naznačene su ispod, a možete ih i pogledati na stranici Before FRANK projekta na Kickstarter-u.

Do naredne priče,

L.Ukoliko ne znate kako funkcioniše Kickstarter, nekoliko kratkih napomena:

  • Kreatori svoj projekat predstavljaju na platformi i pozivaju sve one koji žele podržati isti da doniraju novac, zauzvrat dobijajući proizvod koji je dio projekta.
  • Svi koji žele da doniraju i tako sebi obezbijede proizvod biraju željeni paket (od kojeg variraju cijene).
  • Kreatori projekta postavljaju ciljani iznos koji je potreban za realizaciju projekta.
  • Ukoliko se ne skupi željeni iznos od donacija, projekat neće biti realizovan.
  • Kupcima novac neće biti skinut sa računa dok se ne skupi kompletan iznos potreban za realizaciju.
  • Nakon što se skupi željeni iznos, isti se koristi za (u ovom slučaju) printanje knjiga i sve ostale troškove, a onda stiže i na adrese donatora/kupaca.

Naziv knjige i projekta: Before FRANK

Cijena jedne knjige: 30 £

Cijena jedne knjige sa posvetom: 40 £

Cijene paketa: od 70 do 5 000 £

Potrebno sredstava za realizaciju projekta: 15 000 £

Do sada skupljeno: 2 621 £

Trajanje projekta: od 19.4. do 19.5.2016.


8708b9359766af2913d7f429c521405f_original


* Autor svih fotografija u ovom postu je Charles Moriarty.

Podijeli sa drugima: