Book Depository: carstvo za knjigoljupce

book depository online shop knjige

Tokom mog “produktivnog” učenja i spremanja ispita, koje se uglavnom svodi na surfanje po internetu i traženje novih zanimljivih, lijepih i (bes)korisnih stvari, naišla sam na pravi mali raj za moju dušu. Većina stvari koje bih pronalazila, a koje su mi se učinile potrebne i lijepe, nisu bile dostupne za mene iz više razloga. Sada sam, napokon i na sreću, pronašla Book Depository.

Šta je Book Depository?

Book Depository je online prodavnica koja sadrži sve knjige ovog svijeta koje možete poželjeti – bukvalno. (Sada zamišljajte TopShop reklamu) ALI to nije sve! Ovaj online shop nudi BESPLATNU dostavu. BILO GDJE na svijetu. Uključujući i BiH. Možda će čitaocima iz susjednih država biti čudno, ali vjerujte, naišla sam na toliko online shopova koji ili ne nude dostavu uopšte za prostor Balkana, ili je ona 5 puta skuplja od samog proizvoda, ili je moguća samo za (npr.) Hrvatsku ili Srbiju, a Bosne i Hercegovine ni u priči.

Šta sve sadrži Book Depository?

Preko 10 miliona knjiga. Da! Apsolutno je nemoguće da ćete ukucati nekog autora, a da njegove knjige nisu dostupne. Naravno, prisutan je veliki broj izdavača, tako da se pojedini naslovi mogu pronaći u više verzija i različitog cjenovnog ranga – pa ko šta voli, nek’ izvoli. Same knjige se mogu pretraživati po raznim parametrima, a između ostalog, Book Deopository ih je razvrstao u tematske kategorije. Dakle, ovdje ne pričamo samo o prodaji današnjih supermodernih, traženih bestselera, već i o stručnoj literaturi, enciklopedijama, kultnim romanima, dječijoj literaturi itd.

Vjerujem da vam je jasno da je većina knjiga na engleskom jeziku, što je za mene u ovom trenutku još bolja varijanta. Najprije, jer je mali broj istih koje mogu kupiti u svom gradu i jer mnoga djela ne dospiju prevedena na police naših knjižara. Osim toga, volim da čitam i na engleskom, pa je to sve zajedno pun pogodak. Ipak, nemojte misliti da to što nema mnogo knjiga na našem jeziku znači da nisu prisutni ni naši pisci. Štaviše. Najveća djela Andrića, Selimovića i drugih velikih pisaca se mogu kupiti prevedena na engleski, njemački ili neki treći jezik.

Ukoliko ste knjigoljubac i pod šopingom najčešće podrazumijevate pune ruke knjiga, onda vam se Book Depository sigurno dopao. Moja wish lista na istom je već prilično velika. Zato, želim i vama ugodno pretraživanje i ispunjavanje do sada neispunjenih želja.

Vaša L.


NAZIV: Book Depository

PORIJEKLO: Gloucester, UK

PONUDA: Preko 11 miliona knjiga

JEZIK: Engleski i ostali

DOSTAVA: Besplatna za preko 100 zemalja

VRIJEME DOSTAVE: oko 15 radnih dana

PRAVLJENE NALOGA: Potrebno i besplatno

PRE-ORDER: Omogućen

PLAĆANJE: VISA, MasterCard, AMEX, Maestro, Electron, PayPal

POPUSTI: Česti i znaju biti preko 40%

Podijeli sa drugima: