Dvije najljepše knjige koje posjedujem

frida kahlo jedna biografija dejvid bouvi

Počnimo od toga da, znam, nije knjiga da bude najljepša. Ali ove su najljepše. I njihov kvalitet nije samo u napisanom. Kompletne su umjetničko djelo.

biografije david bowie i frida kahlo

Fridinu biografiju sam u nekoliko navrata vidjela na Instagramu, ali nisam znala gdje može da se nabavi, sve dok prije mjesec dana nisam uletila u Vulkan u Novom Sadu (jer tako izgleda šoping sa mnom) i na polici ugledala njih dvoje. Frida i Bowie, jedno pored drugog. Veličanstveno.

Da stvar bude još bolja, dva dana od tog trenutka trebala sam da imam bliski susret sa Fridinim životnim djelima, jer je u Budimpešti trenutno aktuelna izložba njenih radova.

frida kahlo biografija

Sidenote: trajaće do 4.11. u Nacionalnoj galeriji i apsolutno preporučujem da odete. Više ovdje.

Upravo tako se, sasvim slučajno, desilo da je moj put do i od Budimpešte prošao u društvu tri najbolje osobe koje sam mogla izabrati – Fride, Davida i Cale, najdraže od svih u ovom nizu.

zivot fride kahlo

Vratimo se sada tematici ovog posta, onome zbog čega ste svi tu – utiscima i tome da li vrijede kupovine. Odgovor je jedan: da.

Obje knjige nastale su kao rezultat detaljnog istraživanja autorice Marie Hese, koja je njihove živote pretvorila u niz veličantvenih i jedinstvenih ilustracija, upotpunjenih biografskim informacijama – koje su takođe slikovito, opisno i bajkovito napisane.

david bowie jedna biografija

Cijeli njihov život, ispričan hronološki, Marie je uspjela sažeti u nekih 200 stranica, a da vas ni u kom trenutku ne zakine za činjenice, emocije i karakterističnosti ličnosti. Iako se u obje knjige jasno vidi da je riječ o istom autoru, u prvom redu prema ilustracijama, Marie je kroz drugačiji kolorit (u skladu sa ličnošću svakog) i određene elemente ipak uspjela djelimično prilagoditi svoj rad radu ljudi o kojima piše.

dejvid bouvi biografija

Da li su biografije dosljedne stvarnom životu Fride i Davida? Potpuno. Sa posebnom napomenom autorice za Fridinu: “Ovo nije knjiga o stvarnom životu Fride Kahlo, niti o životu koji je ona izmislila. Ova knjiga je mješavina ova dva života…”  jer “Frida je ulepšavala priče, Frida je izmišljala, Frida je govorila istinu, Frida je sama sebi protivurečila”.

frida kahlo ilustracije

Na kraju mi preostaje samo da kažem da ukoliko volite rad ovo dvoje ljudi, maestralnih umjetnika, onda treba da imate i ove biografije. Ili da ih poklonite nekome ko dijeli opsesiju. Sig-sigurno će se oduševiti. Ja sam obje opčinjeno pročitala za 3 sata, pa ih sada držim pored kreveta i svako malo virnem. Uspomene i ljepota djela u jednom.

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: Frida Kalo – Jedna biografija // Bouvi – Jedna biografija

AUTOR: Marija Hese // Marija Hese i Fran Ruis

IZDAVAČ: Dibidus

GODINA IZDANJA: 2017 // 2018

PRODAJNO MJESTO: Vulkan

CIJENA: 1499 RSD // 13,00 € // 25,00 KM

Podijeli sa drugima: